В Індії поширюється смертельний вірус Ніпах

23.05.2018
Уряд Індії оголосив, що в штаті Керала, розташованому в південно-західній частині країни, дев’ять людей загинули через зараження вірусом Ніпах.
 
Від цього вкрай небезпечного вірусу, поширення якого викликає занепокоєння Всесвітньої організації з охорони здоров’я, немає вакцин, а 70 відсотків хворих помирають.
 
Аналізи підтвердили наявність вірусу Ніпах у трьох загиблих, інші шість зразків поки перевіряють.
 
Ще 25 осіб госпіталізовані з симптомами цієї інфекції в індійському місті Кожикоде, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Міністр охорони здоров’я штату Керала Раджив Седанандан розповів Бі-Бі-Сі, що медсестра, яка доглядала за пацієнтами, теж померла.
 
Вірус Ніпах (NIV, Nipah henipavirus) очолює перелік із 10 найбільш небезпечних інфекційних захворювань, спалахи яких Всесвітня організація охорони здоров’я вважає найвірогіднішими.
 
Вакцини від цього вірусу немає, як немає й специфічного лікування. 
 
Ніпах — інфекція, яка передається людині від тварин. Природні переносники вірусу — летючі лисиці — близькі родичі кажанів, які харчуються фруктами. Чиновники повідомляли, що в будинках загиблих від інфекції знаходили манго, надкушені летючими лисицями.
 
Вперше інфекцію виявили у 1999 році, коли захворіли фермери в Малайзії та Сінгапурі, які розводили свиней. Тоді повідомлялося про 300 хворих, понад 100 людей загинули.
 
Аби зупинити епідемію, довелося приспати більше мільйона свиней. Це сильно вдарило по економіці Малайзії. Після того реєстрували ще 12 спалахів хвороби, всі — в Південній Азії. 
 
Щоб уникнути хвороби, досить не контактувати з хворими домашніми тваринами (свиньми, кіньми, козами, вівцями, кішками і собаками) та крилановими, а також не пити сирий пальмовий сік (летючі лисиці та кажани люблять селитися на пальмах, якщо серед них є носії вірусу, то плоди дерева будуть заражені).
 
Симптоми хвороби — жар, головний біль, сонливість, проблеми з дихальними шляхами, дез­орієнтація. Через добу або дві хворий впадає в кому.