Нова «Молодість»: цієї неділі стартує 47-й Київський міжнародний кінофестиваль

23.05.2018
Нова «Молодість»: цієї неділі стартує 47-й Київський міжнародний кінофестиваль

Із 27 травня по 3 червня проходитиме 47-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість».
 
 
Урочиста церемонія відкриття відбудеться у столиці на Поштовій площі у неділю, 27 травня.
 
Урочиста церемонія розпочнеться о 19.00, а вже через годину покажуть фільм-відкриття 47-го кінофестивалю «Обличчя/Рило» Малґожати Шумовської. Саме там проходитимуть і кінопокази протягом усього наступного тижня. 
 
На Поштовій площі відбудеться спеціальний показ фільму «Зелений туман» (The Green Fog, 2017, режисери Евен Джонсон, Ґейлен Джонсон та Ґай Меддін) у живому супроводі музики авторства відомої української композиторки Алли Загайкевич.
 
Це сучасна адаптація класичного фільму Альфреда Гічкока «Запаморочення» (Vertigo, 1958). Фільм був представлений на Берлінському кінофестивалі у цьому році, а у Києві його особисто представить один із режисерів Ґейлен Джонсон.
 
Особливістю стане живе виконання саундтреку до фільму музикантом та композиторкою Аллою Загайкевич. Також із радістю оголошуємо, що в цьому році Алла Загайкевич долучиться до складу міжнародного журі фестивалю.
 
Почесним гостем фестивалю стане німецький актор Юрґен Прохнов, який зіграв одну з головних ролей у фільмі Девіда Лінча «Дюна» та є зіркою голлівудських блокбастерів «Літак президента», «Суддя Дред» та «Код Да Вінчі».
 
На фестивалі буде представлено його найновішу стрічку «Остання подорож Леандра». Ця стрічка німецького режисера Ніка Бейкера Монтейса розповідає історію 92-річного Едуарда Леандера, який після смерті дружини відмовляється доживати свій вік у будинку для літніх осіб. Натомість він разом з онукою Адель сідає на потяг і їде до України, де за часів Другої світової воював із СРСР як офіцер вермахту, а ще мав пристрасну любовну пригоду.
 
Втретє на «Молодість» завітає канадський режисер Дені Коте, лауреат кінофестивалів у Берліні та Локарно. У Києві він представить свій новий фільм «Гладенька шкіра». 
 
Спочатку оголосили, що 11 повнометражних ігрових фільмів змагатимуться за 10 тис. доларів США і статуетку «Скіфський олень» за найкращий фільм міжнародного конкурсу.
 
Трохи згодом дирекція Київського міжнародного кінофестивалю повернулась із Франції з чудовими новинами: у програмі Міжнародного конкурсу 47-го КМКФ «Молодість» з’явився новий учасник Каннського «Двотижневика режисерів» (La Quinzaine des Realisateurs).
 
За головну нагороду фестивалю у Києві також змагатиметься повнометражний ігровий дебют сербського режисера Оґнєна Ґлавоніча під назвою «Вантаж» (The Load / Teret), Сербія, Франція, Хорватія, Іран, Катар, 2018).
 
Політичний трилер розповідає про водія вантажівки Владу, який працює в Сербії під час бомбардувань НАТО в 1999 році. Отримавши завдання перевезти таємничий вантаж із Косова до Белграда, він прокладає шлях незнайомою місцевістю крізь пошрамовану війною країну. Він знає, що потім муситиме повернутись додому і побачити наслідки своїх дій…
 
Цьогоріч переможця міжнародного конкурсу визначатиме журі на чолі з продюсеркою з Нідерландів Клаудією Ландсберґер. Вона працює креативним продюсером сценаріїв та консультантом із розвитку проектів у власній компанії BaseWorx For Film.
 
Також є програмною консультанткою для різних міжнародних кінофестивалів та членом Європейської кіноакадемії. Багато років брала участь у відбірковому комітеті конкурсної програми Берлінале та Гамбурзького кінофонду. Протягом двох десятиліть Клаудія була керівною директоркою EYE International Нідерландського інституту кіно. Співзасновниця і президентка European Film Promotion.
 
Режисера найкращого фільму Національного конкурсу буде нагороджено премією «Скіфський олень» і грошовим призом у розмірі 50 000 грн. Змагатимуться між собою 22 роботи.
 
Голова наглядової ради кінофестивалю «Молодість» Владислав Лясовський наголошує, що в цьому році фестиваль проходить за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Міністерства інформаційної політики України та Київської міської державної адміністрації.
 
«Торік було ухвалено закон про підтримку кінематографії, збільшено як загальний бюджет на витрати кіноіндустрії, так і бюджет, який нам надає Державне агентство з питань кіно — це 4 млн. грн. Підтримала нас і Київська міська державна адміністрація. Зазвичай, під час проведення заходів на кшталт фіналу Ліги чемпіонів УЄФА забороняє проводити в місті інші масові заходи, і лише для «Молодості» було зроблено виняток. Фінансова підтримка від КМДА цьогоріч становить 1 млн. 400 тис. грн. Значну підтримку надало Міністерство інформаційної політики України. Вони профінансували нас на 4 млн. 500 тис. грн.», — підкреслив Владислав Лясовський.