Обігріти всіх: на Рівненщині біопаливо виготовляють із соломи, залишків соняшника та тирси

23.05.2018
Нове потужне обладнання встановило Гощанське комунальне підприємство «Бугринський добробут».
 
Проект із виробництва біопалива голова Бугринської ОТГ Сергій Пилипчук розробив разом з експертами Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування.
 
«Ми порахували, що опалення на території громади здійснюється 1664 котлами. І його можна суттєво здешевити, якщо перевести на твердопаливні котли, які б опалювалися брекетами та пелетами», — вважає він.  
 
Місцеві підприємці продукують тирсу, яку необхідно утилізувати, є солома, обрізані гілки, щепа, відходи кукурудзи.
 
Тому, на переконання сільського голови, проблем із сировиною не буде: «Район сільськогосподарський, маємо домовленості з місцевими підприємствами. Постачання матеріалу для роботи пелетно-брикетної лінії дасть змогу утилізувати непридатну для іншого використання сировину, забезпечити робочими місцями частину жителів громади».
 
За день новостворена лінія здатна переробити більш як півтонни сировини. Виробництво безвідходне, а кількість шкідливих викидів мінімальна.
 
Паливні пелети та брикети викори­стовуватимуться для опалення 6 навчально-виховних закладів, 8 закладів культури, 6 фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторії, станції швидкої допомоги, 6 приміщень для розміщення державних органів і установ, які утримуються за рахунок бюджету Бугринської громади, а також для приватних садиб мешканців громади.
 
Загальна вартість проекту становить 4 мільйони гривень, з яких співфінасування з Державного фонду регіонального розвитку — 3,6 мільйона та з бюджету Бугринської ОТГ — 400 тисяч гривень.
 
Заявлений строк роботи лінії без капітального ремонту — вісім років, а термін окупності інвестицій — п’ять років.
 
За словами голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, лінія з виробництва біопалива Бугринської ОТГ — один із небагатьох розвиткових проектів громад за кошти Державного фонду регіонального розвитку.
 
Бугринська громада написала і виграла проект, і тепер там мають нові робочі місця, екологічне, безвідходне виробництво, скорочення споживання газу і прибуток для громади.