По всьому світу відбуваються акції на підтримку Олега Сенцова

22.05.2018
Із минулого тижня повсюди, в Україні і за кордоном, відбуваються акції на підтримку Олега Сенцова — українця, який не визнав анексію Криму, за що його показово ув’язнив Кремль.
 
Нагадаємо, 25 серпня 2015 у Ростові-на-Дону уродженця Сімферополя, активного учасника кримського Євромайдану засудили до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму.
 
Під час оголошення вироку Олег Сенцов разом з Олександром Кольченком, якому так само висунули надумані спецслужбами РФ звинувачення, заспівав гімн України та вигукнув «Слава Україні!»
 
А днями, 14 травня, Олег Сенцов — український політв’язень, який перебуває в колонії суворого режиму № 8 «Білий ведмідь» (місто Лабитнанґі, РФ), оголосив безстрокове голодування.
 
Єдиною умовою його припинення в’язень сумління називає звільнення усіх українських політв’язнів, утримуваних в РФ і на території Криму. 
 
У Києві підтримати колегу під стіни посольства країни-агресора 18 травня вийшли творчі активісти, зокрема актори, які зіграли у фільмі «Кіборги»: В’ячеслав Довженко, Андрій Ісаєнко та Роман Ясиновський, а також режисерка стрічки Наталія Ворожбит.
 
Читали документальну п’єсу Олени Грєміної «Заручини» про судовий процес над бранцем Кремля Олегом Сенцовим.
 
На Пушкінській площі в Москві 19 травня відбулися одиночні пікети. Четверо росіян по черзі тримали плакати з портретом ув’язненого і написами: «Олег, Живи», «Росія, відпусти Сенцова», «Врятувати Сенцова, Save Sentsov».
 
«Ми не наївні люди, розуміємо, що цим мало чого доб’ємося, але ми все ж таки громадяни своєї країни, нам буває за неї страшно соромно. Мені особисто соромно, що я росіянка, з Росії, громадянка Росії, і ми це робимо, щоб стало менше соромно», — процитувала УНІАН Вікторію Івлєву, яка не побоялася у Москві виражати свою громадянську позицію.
 
Акція на підтримку режисера Олега Сенцова та всіх українських полонених, що утримуються за ґратами в Росії, об’єднала однодумців 20 травня, зокрема, у центрі Любляни — столиці Словенії.
 
Українська кінорежисерка Марина Врода — лауреатка «Золотої пальмової гілки за короткометражний фільм» Каннського кінофестивалю за «Крос» (2011) — ініціювала збір підписів під зверненням про термінове звільнення Олега Сенцова і всіх незаконно ув’язнених у РФ українців до послів зарубіжних держав.
 
22 травня вранці планується проведення акції біля адміністрації Президента в Києві на підтримку політв’язнів Кремля. Ініціатори планують принести стільці і демонстративно їх розтрощити, підкресливши: досить сидіти бездіяльно, коли за ґратами — незаконно ув’язнені українські громадяни. 
 

ДО РЕЧІ

Минулого тижня в українському національному павільйоні на Каннському кінофестивалі представили збірку оповідань Олега Сенцова «Оповідання» (Recits). Книжка вийшла у видавництві L’Harmattan, в рамках серії La Presence ukrainienne. 
 
Тим часом Асоціація режисерів Франції (SRF) опублікувала заклик про негайне звільнення Олега Сенцова.
 
«Ми урочисто закликаємо президента Франції заступитися за Сенцова під час переговорів iз Володимиром Путіним», — пишуть у зверненні, зокрема, Жак Одьяр, Бертран Бонелло, Робер Гедігян, Бертран Таверьнье та інші французькі кінематографісти.