«Злодюжки» і Холодна війна: кому дісталися головні нагороди Каннського кінофестивалю

22.05.2018
«Злодюжки» і Холодна війна: кому дісталися головні нагороди Каннського кінофестивалю

Журі фестивалю цьогоріч очолила Кейт Бланшет.

Головний приз — «Золоту пальмову гілку» 71-го Каннського фестивалю — отримала увечері минулої суботи щемлива японська драма 55-річного режисера Хірокадзу Корееда «Крамничні злодюжки» про родину дрібних злодіїв, яка забирає з вулиці безпритульну дитину.
 
Гран-прі фестивалю виграв найвідоміший афроамериканський режисер США Спайк Лі за комедійно-сатиричний трилер «Чорний куклукскланівець».
 
Фільм розповідає історію поліцейського-афроамериканця з Колорадо-Спрінгз, який проникає в місцеве відділення Ку-клукс-клану і навіть завойовує симпатії його членів.
 
Польський режисер Павел Павліковський, чий фільм «Іда» три роки тому був нагороджений «Оскаром» як найліпший неангломовний фільм, здобув нагороду в Канні за найліпшу режисерську роботу.
 
Цього разу було відзначено його стрічку «Холодна війна», в якій ідеться про кохання двох людей, що неспроможні жити один з одним, але й не в змозі знести розлуки.
 
Тлом фільму є події часів «холодної війни», що відбуваються в Польщі, Німеччині, Югославії та Франції у 50—60-х роках ХХ століття.
 
Майже 30 років свого життя Павел Павліковський прожив у Великій Британії. Тепер він повернувся до Польщі й мешкає у Варшаві.
 
Найкращим актором на фестивалі ви­знали італійця Марселло Фонте, який зіграв у фільмі Маттео Ґарроне «Собачник». Це є лише п’ята його робота в кіно.
 
У цьому фільмі Фонте зіграв доброзичливого чоловіка, який зазнає дедалі більших кривд iз боку злочинців. Найкращою акторкою журі, очолюване Кейт Бланшет, визнало казахську актрису Самал Єслямову за роль у російському фільмі «Айка» про молоду мігрантку з Киргизстану, яка приїздить до Москви на заробітки, а натомість вагітніє.
 
Через кілька годин після пологів вона залишає немовля в лікарні й утікає, а її переслідують різноманітні «чорні» персонажі.
 
Лауреатку навіть важко назвати фаховою акторкою, бо до цього вона знялася лише в одному фільмі ще 10 років тому. Приз журі отримала ліванська режисерка Надін Лабакі за стрічку «Кафарнаум» про безпритульних дітей у її країні.
 
А днем раніше, у п’ятницю, оголосили переможців у другій за важливістю програмі фестивалю «Особливий погляд». Тут приз за кращу режисуру отримав український режисер білоруського похо­дження Сергій Лозниця.
 
Його фільм «Донбас» описує події на сході України, де воюють українська армія, російські війська та «інші військові формування».
 
Лозниця не зміг бути присутнім особисто на церемонії оголошення лауреатів. Тож від його імені зачитали звернення, в якому він виступив на підтримку режисера Олега Сенцова, котрий перебуває у в’язниці в Росії. Звернення зустріли оплесками.
 
Україна також уперше брала участь у каннській «Фабриці кіно», яка цього року відзначає 10-річчя. До цієї фестивальної секції щорічно відбирають 10 проектів молодих кінематографістів.
 
В Канні вони отримують можливість зустрітися з продюсерами, прокатниками та агентами з продажу фільмів. Україну в «Фабриці» презентувала режисерка Марися Никитюк.