Вдруге поспіль найсильнішою хокейною збірною світу стала команда Швеції

22.05.2018
Вдруге поспіль найсильнішою хокейною збірною світу стала команда Швеції

Хокейна збірна Швеції захистила титул чемпіона світу. (Фото з сайта iihf.com.)

Зовсім трохи, і на весь хокейний світ прогриміла б мегасенсація. Аби стати сенсаційним переможцем елітного «мундіалю», збірній Швейцарії не вистачило елементарної дрібниці — простого спортивного фарту. Як і футбольна серія післяматчевих пенальті, хокейні буліти — це теж лотерея.
 
І під час її розіграшу в фіналі ЧС-2018, який відбувся в Копенгагені, хокейна фортуна вирішила посміхнутися іменитим шведам.
 
Щоправда, близькість швейцарців до планетарного «золота», лише на перший погляд, може здатися сенсаційною випадковістю, адже багаторічне перебування біля керма Міжнародної федерації хокею на льоду швейцарця Рене Фазеля не могло не вплинути на еволюцію цієї гри на його батьківщині.
 
П’ять років тому Швейцарія вже грала у фіналі чемпіонату світу. Тоді, щоправда, шансів переграти іменитих шведів у скромних претендентів на чемпіонство взагалі не було. Фінал ЧС-2013 «червоно-білі» програли «трекрунор» iз рахунком — 1:5. Так само перемогою більш іменитого суперника (5:3) завершилося побачення шведів i швейцарців на груповому етапі ЧС-2018.
 
Утім їхнє повторне побачення на данському «мундіалі» пройшло за абсолютно іншим сценарієм. У фіналі швейцарці мали багато шансів реваншуватися за попередні невдачі. Двічі по ходу вирішального поєдинку «мундіалю»-2018 представники альпійського регіону вели перед.
 
В обох випадках досвідчені скандинави вирівнювали ситуацію на льоду. У відносно рівній боротьбі пройшов і «овертайм».
 
І хоча в активі шведів було два влучання в каркас воріт суперника, для визначення переможця опонентам знадобилася серія булітів. Два проти одного влучання — і вдруге поспіль збірна Швеції стала найсильнішою збірною планети.
 
Слід визнати, що Швейцарію — четверту за підсумками групового етапу команду в групі А — мало хто очікував побачити в головному матчі цьогорічного «мундіалю». Але один за одним швейцарці вибили з розіграшу двох ключових фаворитів турніру.
 
Спочатку в чвертьфіналі вони відправили в нокаут першу команду групи В — Фінляндію (3:2), а потім здивували канадців, здолавши їх з аналогічним рахунком.
 
Дорога ж шведів до фіналу виглядала більш прогнозовано: перше місце в октеті, чвертьфінальна перемога над латвійцями — 3:2, півфінальний розгром збірної США — 6:0. Загалом, на турнірі в Данії «трекрунор» в ігровий час виграли дев’ять iз десяти поєдинків. Десяту ж, вирішальну, вікторію на «мундіалі» збірна Швеції відсвяткувала в серії булітів. Очевидно, щастить, як-то кажуть, сильнішим. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Чвертьфінали. 
Росія — Канада — 4:5 ОТ, США — Чехія — 3:2, Швеція — Латвія — 3:2, Фінляндія — Швейцарія — 2:3.
Півфінали. Швеція — США — 6:0, Канада — Швейцарія — 2:3.
Фінал. Швеція — Швейцарія — 3:2 Б. Матч за третє місце. Канада — США — 1:4.