Верховна Рада дала дозвіл на трансплантацію органів за згодою донора

18.05.2018
День вишиванки в парламенті виявився досить продуктивним. Чи то далася взнаки святкова атмосфера, яка панувала в залі, чи то депутати в передчутті виборів вирішили таки показати хоч якісь результати своєї роботи.
 
Першим здобутком учорашнього дня стало прийняття 2386а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині», який запустив процес порятунку багатьох українців, які потребують пересадки органів, але змушені були шукати нерідного донора.
 
Досі такі операції робилися переважно за кордоном.
 
«Усі пацієнти, які потребують пересадки органів, будуть внесені до Єдиного електронного реєстру. Туди ж вноситимуть і дані про органи, передані для трансплантації. Це збільшить у десятки разів швидкість прийняття рішення про операцію тим чи іншим пацієнтам і збільшить шанси на здорове життя. А також зекономить кошти платників податків. Наші лікарі можуть робити такі операції в десятки разів дешевше, ніж у тій же Білорусі. Ми можемо робити пересадку нирки, умовно кажучи, за 300—500 тисяч гривень, тодi як у Білорусі це коштує десятки тисяч доларів. У бюджеті минулого року було передбачено 300 млн. грн., які були витрачені на фінансування подібних операцій за кордоном. Ми будемо добиватися збільшення такого фінансування, але тепер ці гроші підуть нашим лікарям і залишаться в державі», — зазначив народний депутат Сергій Березенко. 
 
За його словами, у законі є низка застережень, які запобігають діяльності так званих «чорних трансплантологів». Зокрема, в основу закону покладена «презумпція незгоди».
 
Тобто, органи можуть вилучити на трансплантацію лише за умови особистої письмової згоди людини, написаної до смерті, або відповідної згоди найближчих родичів.
 
Також забороняється вилучати органи і бійців, які загинули в зоні проведення бойових дій та загиблих iз боку мирного населення. Не піддаються вилученню органи і у випадку, коли потенційний донор мав генетичні чи психологічні відхилення, хвороби тощо.
 
Лідер партії «За життя» Вадим Рабинович назвав голосування за закон про трансплантацію вакханалією. Водночас у цивілізованому світі відповідне законодавство існує більше 20 років.
 
Той же переможець «Євробачення» Сальвадор Собрал не так давно переніс операцію з пересадки серця.
 
Та й після страшної автокатастрофи в Канаді, у якій постраждала юнацька збірна з хокею, однією з топ-новин стало повідомлення про те, що рідні одного з хлопців, який був у критичному стані, прийняли рішення відключити його від апарату штучного дихання, щоб його органами врятувати життя іншим хлопцям.
 
А от голосування за нових членів ЦВК, на яке сподівалися в четвер, так і не відбулося.
 
«Тривають політичні консультації», — коротко прокоментувала ситуацію перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.
 
Так само під питанням лишалося і голосування за суддів Конституційного Суду — його поставили в самий кінець порядку денного.
 
Та й заклики громадських активістів, які зранку зібралися під Верховною Радою, швидше прийняти Закон про вибори за відкритими списками  лишилися без відповіді. Політика — справа тонка, тут, доки з усіма домовишся...