Перлина у лайні: активісти Тернополя б’ють на сполох через забруднення ставу в центрі міста

18.05.2018
«Перлина Тернополя», «окраса міста», «візитка обласного центру», «найпопулярніший туристичний об’єкт», «улюблене місце дозвілля тернополян».
 
Усе це — про тернопільський став у самісінькому центрі міста між двома парками відпочинку.
 
І ось нещодавно від нього знову добряче засмерділо, а у воді біля берегів почала з’являтися мертва риба та явні сліди нечистот. Жителі міста, особливо ті, хто проживає неподалік ставу, обурені.
 
А активісти громадської організації «Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля» розпочали власне розслідування.
 
Відтак вони запідозрили, що прямо в став пливуть неочищені каналізаційні стоки з новобудов, яких навколо ставу щороку тільки більшає, а також з невеликої підземної річки Рудка, куди вони теж потрапляють із міської каналізації.
 
Свого часу цю річку-«смердючку» закатали в бетон, тож перевірити, що й де саме стікає в її русло по всій його довжині, справа дуже непроста. 
 
Наразі під час фіксації чергового явного потрапляння у став нечистот та факту масової загибелі риби активісти викликали поліцію та представників Державної екологічної інспекції.
 
Працівники відділу інструментально-лабораторного контролю останньої провели забір води в тому місці і буквально днями повинні дати відповідь, чим забруднена вода і від чого загинула риба.
 
Надіслали активісти і відповідний письмовий запит до міської ради, яка, треба сказати, постійно виділяє немалі кошти на очищення ставу.
 
Тим часом проблема не нова, і небайдужі громадські активісти та екологи вже не перший рік намагаються привернути до неї увагу місцевої влади.
 
Ось, для прикладу, інформація, розміщена на сайті Державної екологічної інспекції в Тернопільській області в червні минулого року.
 
«Самовільний скид неочищених стічних вод у Тернопільський став зафіксовано Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області 7 червня ц.р. у ході оперативної перевірки відповідної інформації у ЗМІ. Під час обстеження відібрано проби неочищених стічних вод із колектора р. Рудка та води поза його межами.
 
Результати вимірювань показали, що якість води у ставі в місці впадіння колектора погіршується. Збитки, завдані довкіллю, становлять 61 тис. 424 грн. Пiсля повторного обстеженняя 8 червня iнспекція встановила, що скид неочищених зворотних вод призупинено.
 
Дане порушення має місце через бездіяльність Тернопільської міської ради в частині здійснення делегованих повноважень, визначених статтями 33, 34 ЗУ «Про місцеве самоврядування», ст. 10 Водного кодексу України.
 
У результаті останньої перевірки у грудні 2016 року Тернопільській міській раді було офіційно направлено пропозицію вирішити питання з недопущення скидів дощових вод у Тернопільський став та в річку Серет без очистки, визначити балансоутримувача дощових мереж, розробити правила приймання поверхневого стоку в Тернопільську міську дощову каналізацію. Міська рада дану пропозицію не виконала.
 
Оскільки в даному правопорушенні вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч. 1ст. 242 ККУ, матеріали передано до Тернопільського відділу ГУНП у Тернопільській області».