Свято близько: на НСК «Олімпійський» готуються прийняти фінал Ліги чемпіонів-2018

18.05.2018
Провівши у Ліоні перший із двох єврокубкових фіналів, тепер в УЄФА можуть повністю сконцентруватися на головному поєдинку клубного сезону в Старому світі.
 
 
Вирішальний матч Ліги чемпіонів-2017/2018 між «Реалом» та «Ліверпулем» готується прийняти Київ — 26 травня на НСК «Олімпійський».
 
 
І хоча столиця України вже має досвід проведення масштабних футбольних подій — як-от чемпіонат Європи-2012 iз його фіналом, — Київ усе ж змушує функціонерів з Європейського футбольного союзу нервувати.
 
Приміром, днями — після того, як в iнтернеті з’явилося резонансне фото маленької дівчинки, в котрій упізнали падчерку президента Федерації футболу України Андрія Павелка, з Кубком Ліги чемпіонів на задньому сидінні респектабельного автомобіля, — в УЄФА мусили роз’яснювати ФФУ суворі правила використання трофею Суперліги на різноманітних заходах.
 
Утім, як запевняє очільник вітчизняного футбольного господарства, Київ організує один iз найкращих фіналів в історії УЄФА.
 
«Це дуже хороша промо-акція для популяризації футболу в Україні. Можливість показати Європі Україну з позиції відкритої країни — футбольної країни, європейської країни, країни для хороших інвестицій, країни, де відкриті будь-які кордони з розвитку», — наголосив Андрій Павелко.
 
У столиці України очікують кілька десятків тисяч футбольних уболівальників з Європи. Попри різноманiтнi страшилки, котрими в Англії та Іспанії окремі місцеві ЗМІ лякають футбольних фанатів, їх кількість може виявитися завеликою для готельної інфраструктури Києва.
 
При цьому злякатися можуть фанати «Ліверпуля» та «Реала» не стільки негостинних, на думку західної преси, столичних «ультрас», як кусючих цін на проживання.
 
В окремих випадках цінник за ночівлю в київських готелях на час фіналу ЛЧ-2018 зріс у кількадесят разів.
 
Щодо самої арени, на якому мадридський «Реал» разом iз Зінедіном Зіданом спробує втретє поспіль виграти Суперлігу, то з 15 травня НСК «Олімпійський», де в останні місяці були проведені ремонтні роботи окремих систем, вузлів та об’єктів, перебуває під управлінням УЄФА.
 
За тиждень до вирішального поєдинку ЛЧ-2018 спеціалісти з Європейського футбольного союзу проведуть на «Олімпійському» стрес-тестування.
 
Першим же перевірити готовність арени до фіналу Суперліги вирішив міністр молоді та спорту Ігор Жданов: «Стадіон практично готовий на 100%, залишилися лише деякі косметичні роботи. Головну увагу ми приділили системі безпеки. У півтора раза було збільшено кількість камер відео­спостереження. Ті, що раніше не працювали, були замінені. За безпекою під час матчу на трибунах та підходах до стадіону слідкуватиме 500 камер зі спеціально облаштованої контрольної кімнати».
 
За словами керівника «спортивного» міністерства, трансляцію фінального поєдинку забезпечуватимуть 50 камер.
 
Утім, маючи таку кількість «додаткових очей», УЄФА не буде використовувати в матчі «Реал» — «Ліверпуль» систему відеоповторів.
 
«Повністю не готова для широкого впровадження. Необхідно продовжити тестування», — очільник Європейського футбольного союзу Александер Чефферін не поспішає до запровадження революційних змін у європейському футболі.
 
Обслуговувати ж фінал ЛЧ у Києві довірили 45-річному сербському рефері Мілораду Мажичу. Отримавши статус судді ФІФА в 2009 році, відтоді сербові довірили не надто багато важливих міжнародних матчів.
 
Утім слід сподіватися, що брак досвіду обслуговування поєдинків екстра-класу не завадить Мажичу як слід провести лігочемпіонський фінал у Києві.