Зелена імпровізація: рецепти весняних пирогів, вареників і млинців

16.05.2018
Зелена імпровізація: рецепти весняних пирогів, вареників і млинців

Зелене сало. (Фото Ольги КРІЛЮК (ПИПЧАК).)

Навесні, та й не лише навесні, на столах має переважати зелений колір. По-перше, це красиво.

 

Далі можна було би вже і не переконувати, та все ж таки, по-друге: це — дуже корисно. І найголовніший аргумент, по-третє: це — дуже смачно!

 

Тому як тільки десь у полі зору, а краще в зеленому полі запримітите їстівну зелень — беріть, вона згодиться як не на першу страву, так на другу, чи для м’яса, для випічки чи напою.

Сало, яке спокушає!

Чи — для сала. Зелене сало — це справжня спокуса! Звичайно, можна його просто покраяти на апетитні шматочки з м’ясними прожилками, намити пір’я цибулі, часнику, кропу, молодої редисочки і зі свіжим хлібом влаштувати собі справжній пікнік навіть на власній кухні, якщо не хочеться виходити на природу, хоча вона нині просто запрошує у свій зелений театр.
 
А можна його приготувати так, як радить Ольга Крілюк (Пипчак): звичайне сало перетворити на сало черемшове. 
 
Потрібно 500 г сала, хороший пучок листя черемші, половину чайної ложки солі або за смаком, перець за смаком.
 
Сало з черемшею перемолоти. Добре все перемішати, зробити з сала ковбаску, загорнути в плівку і покласти в холодильник або морозилку, зважаючи, на коли ви готуєте смаколик. Можна відразу намащувати хліб або залишити, щоб добре просолилося. «Думаю, таке сало довго у вас не залежиться. З борщем — смакота», — переконує господиня.
 
В Ольги на черемшу особливі види і плани, приміром, приготувати ще й курячі стегенця із соусом із черемші і поділитися рецептом цієї пікантної, соковитої, апетитної страви. 
 
На кілограм курячих гомілок чи стегенець потрібно хороший пучок черемші, сіль, перець до смаку, 3 зубчики часнику для більшого запаху, маленький шматочок гострого перцю, 2 столові ложки олії. Усе це збити в блендері, натерти курячі стегенця і залишити в холоді на 2-3 години. Запікати в духовці до готовності.
 
Але смак весняної зелені не буде розкритий остаточно, якщо не зварите зелені вареники. Вони чудові — що на вигляд, що на смак. Їх особливо полюбляють діти, хоча дорослі також не пасуть задніх. 
 
Ольга Крілюк (Пипчак) радить для цієї зеленої справи взяти шпинат і черемшу. Пучок шпинату і трохи кропу подрібнити, залити склянкою холодної води і ретельно збити блендером.
Додати яйце, ложку олії, борошна стільки, щоб ви­йшло туге тісто. Тісто ретельно вимісити, залишити в холоді на годину, замотавши в плівку.
 
Начинка: 400 г домашнього сиру, жовток і трохи подрібнених пагонів молодої черемші, сіль за смаком. Варити, як звичайні вареники, — у підсоленому окропі п’ять хвилин. Витягти шумівкою, заправити розтопленим маслом і подрібненим кропом.

Вкладайте зелень в пироги!

І отримаєте миттєві дивіденди чудовим смаком, корисними інгредієнтами, а відтак — повним відчуттям весни. Львів’янка Ольга Сулима-Байєр навесні радить пекти заливні пироги, бо це швидко, легко і смачно.
 
Нема сенсу в таку прекрасну пору року довго вовтузитися біля плити, тому заливний пиріг — чудова пропозиція якнайсмачніше нагодувати родину і встигнути насолодитися весняний цвітінням.
 
Отож, якщо маєте форму для випічки розміром 24х35, господиня радить інгредієнти у таких пропорціях:
 
Тісто: 4 яйця, склянка сметани, склянка кефіру, пакетик розпушувача, 2 склянки борошна і половину чайної ложки солі. 
 
Начинка: 4-5 яєць, пучок зеленої цибульки, пучок зелені (якщо любите). Я додала ще 200 г ковбаски і столову ложку сметани.
 
Вінчиком збиваємо яйця. Додаємо сметану, кефір, муку з розпушувачем і сіллю. Гарно вимішуємо до однорідної консистенції (тісто має бути — як густа сметана).
 
Варені яйця подрібнюємо і вимішуємо з подрібненою цибулькою і ковбаскою. Солимо, перчимо — до смаку. Додаємо сметану і ще раз гарно вимішуємо.
 
На дно форми стелимо пергамент, добре змащуємо олією і присипаємо панірувальними сухарями. Виливаємо половину тіста, на нього начинку, і зверху — другу частину тіста. Посипаємо кунжутом.
 
Випікаємо при 180 градусах приблизно годину (до сухої палички).

Налисники по-зеленому!

Наразі — черга за зеленими налисниками, бо як тільки підуть ягоди-фрукти, вони наберуть інших відтінків і барв. Точніше, начинки нехай будуть зелені, а млинці — кольору весняних жовтків: насиченого помаранча.
 
Такі налиснички, коли поріжеш, на столі створюють враження зеленого весняного поля з квітами кульбабок. 
 
Для смачних тонких млинчиків насиченого помаранчевого кольору по­трібно: 100 г борошна, 350 мл молока, 50 г вершкового масла, яйце, жовток, дрiбка солі. Масло розтоплюємо, просіюємо борошно із сіллю.
 
Додаємо в борошно яйце і жовток, молоко, розтоплене масло — і ретельно все вимішуємо. Тісто залишаємо на 20—25 хвилин, щоб настоялося (воно стане густішим).
 
І на добре розігрітій сковорідці смажимо млинці, вправно перевертаючи.
 
До речі, якщо хочете, щоб ваші налисники були пухкенькі, візьміть солодкого та кислого молока у співвідношенні 1/1. А ще тісто на налисники можна замішувати на мінеральній воді.
 
Потім готуємо начинку. У хід піде сир із різноманітною подрібненою зеленню (шпинат, кріп, петрушка, цибуля), злегка присолений і приперчений.
 
Усе добре вимішати, якщо сир буде сухим, додати трошки сметани, щоб сиркову масу можна було намастити на млинці, зробити це і скрутити млинці.
 
Потім їх можна порізати на шматочки, полити розтопленим маслом і поставити на 20 хвилин у духовку. А можна згорнути конвертиком, змочити в збитому яйці та обсмажити на пательні на невеликій кількості олії чи масла.
 
Шпинат, перед тим як додати до сиру, треба трошки припустити на пательні на воді, щоб він розм’як. Можна додавати сир пармезан, подрібнений часник, щавель (з ним важливо не «перекислити»).
 
А зелену начинку можна зробити навіть із … морепродуктів. Почищені креветки або трубки кальмарів (300-400 г) відварити в підсоленій воді 3-4 хвилини. Охолодити, подрібнити.
 
Цибулину порізати дрібними кубиками й обсмажити у вершковому маслі (столова ложка) до прозорості. Круто зварені 2 яйця порізати кубиками.
 
Все змішати, посолити, поперчити, додати пучок посіченої зелені (кріп, петрушка, салат, шпинат) і заправити 2 ложками майонезу чи ложкою оливкової олії.
 
Весняного натхнення на приготування зелених страв! Смачного! 
 

ВИПІЧКА

Булочки-стрибунці —  для маленьких пустунців
 
Тому що малеча любить гратися навіть під час їди. Інколи саме в процесі гри вдається нагодувати дитину, а інколи достатньо просто налаштувати дитину на трапезу чимось цікавим і смачним.
 
Ірина Янишин із Дрогобича вчить нас, як готувати булочки-стрибунці, які дітвора сприймає «на ура». 
 
Для тіста потрібно: 2 яйця кімнатної температури, столова ложка розтопленого і охолодженого масла, 250 мл молока (також кімнатної температури), 140 г борошна.
 
Збиваємо вінчиком яйця, додаємо масло, тоді молоко (весь час помішуючи), а борошно всипаємо поступово.
 
У кексові формочки наливаєм тісто до половини (тісто рідке). Ставимо випікати у розігріту попередньо до 230°С духовку на 15 хвилин, потім зменшуємо температуру до 180°С і печемо ще 15 хвилин.
 
Начинка може бути різна — як солона, так і солодка.
 
«Жабки-стрибунці» — ті, що з огірочком — можна начинити сирковою масою з кропом і петрушкою, або покласти шматочок відвареного чи запеченого м’яса, твердого сиру чи й навіть м’ясну, рибну чи овочеву котлетку. А з персиковим «язичком» (яблучним, банановим тощо) — солодкою сирковою масою.
 
Діти — такі діти: якщо смачно — вони це сприймуть зі щирою вдячністю! 
 

НА ДЕСЕРТ

Додай весні пломбіру
 
Весна вже плавно переходить в літо, і це ще більше тішить! Але у весняному нестримному бігу інколи хочеться зупинитися, щоб ще так насолодитися і сезоном, а водночас — і новим смаком.
 
Та ще — в колі рідних, друзів, приємної людини. Для такого випадку в своєму кулінарному записничку потрібно мати рецепт неймовірного весняного торта — з кремом пломбір і фруктами.
 
Таким рецептом ділиться львів’янка Ірина Стацюк. Високий, пишний, пухкий, з хмарками ніжного крему — він прикрасить будь-яке свято чи просто дружні посиденьки.
 
Для бісквіту потрібно: 4 яйця, склянка цукру, склянка борошна, пакетик ванільного цукру.
 
Крем пломбір: 350 г сметани, 110 г цукру, яйце, 3 столові ложки борошна, 120 г вершкового масла.
 
Швейцарська меренга: 4 білка (якщо яйця дрібні — 5), 250 г цукру, пакетик ванільного цукру, чайної ложки лимонної кислоти.
 
Яйця з цукром збити до утворення білої, кремоподібної маси ( вона має збільшитись втроє), додати просіяне борошно і лопаткою акуратно вимішати.
 
Перелити в чашу мультиварки або форму (якщо в духовці печете) і випікати 1-1.15 в мультиварці або 40-45 хвилин у духовці при 180 градусах.
 
Порада : якщо не маєте потужного міксера, тоді краще окремо збити білки і жовтки, додавши на них по половині цукру, тоді з’єднати і ввести борошно. З досвіду бачу, що ручний міксер не справляється з цілими яйцями.
 
Крем пломбір: у посудині змішати сметану, яйце, цукор і борошно, поставити на водяну баню (щоб миска не торкалась води) і ручним вінчиком помішувати.
 
Спочатку маса стане рідкою, потім візьметься грудочками — не лякатись, продовжувати збивати до загустіння. Коли вінчик лишає візерунок — маса готова. Відставити для охолодження.
 
Масло кімнатної температури збити міксером 1-2 хвилини до пишної маси. Потім додаючи по чайній ложці, вводити в заварену масу і збивати. Готовий крем відставити (можна на 5 хвилин у холодильник).
 
Бісквіт розрізати на 3 коржі, просочити вашим улюбленим сиропом (я мультиварочний бісквіт не просочую — він і так досить вологий), перекласти кремом і фруктами (сьогодні в мене полуниця, суниця (можна заморожені чи сухі) і банан). Поставити в холодильник, поки робиться меренга.
 
Меренга: білки, цукор, ванільний цукор і лимонну кислоту помістити в знежирену, чисту миску. Поставити на водяну баню і збивати — 1-2 хвилини на середніх обертах, потім на максимальних 10-20 хвилин (залежить від вашого міксера).
 
Зняти з бані і ще 1-2 хвилини збивати, щоб крем охолов. Якщо крем треба пофарбувати, барвник додається на стадії, коли вже знятий з бані. І краще гелевий.
 
Крем готовий, коли він навертається на вінчики, одразу перекласти в кондитерський мішок.
 
Дістати торт із холодильника і прикрасити на свій смак. І ще одне — меренга не любить вологості, тому прикрашений торт краще не тримати в холодильнику, а залишити на столі (на вікні або на балконі). 
 
Весна — для краси, і для кулінарної — також! Печіть красиво!