СБУ зірвала спробу ФСБ викрасти на Харківщині опозиціонера-росіянина

16.05.2018
СБУ зірвала спробу ФСБ викрасти на Харківщині опозиціонера-росіянина

Спецслужби РФ намагалися за допомогою криміналітету викрасти з території України російського громадянина, незгодного з політикою Кремля, але їм це не вдалося.
 
 
Завадили їм у цьому співробітники контррозвідки Служби безпеки України.
 
 
Як повідомляє прес-центр СБУ, громадянин РФ ще у 2014 році переїхав до України на знак незгоди з агресивною політикою Кремля.
 
 
Для його незаконного переправлення на територію РФ представники російських спецслужб найняли групу жителів Харківської області на чолі з колишнім співробітником міліції.
 
Цікаво, що ця група зловмисників періодично працювала на території РФ. Раніше її учасники були засуджені за насильницькі злочини в Україні та притягувались до адміністративної відповідальності в Росії.
 
«Для викрадення росіянина за місцем його проживання і передання в умовленому місці на території Харківської області, ватажок зловмисників за винагороду в розмірі 23 тисячі доларів найняв представників місцевого криміналітету. Потім із використанням снодійних препаратів росіянина планувалося переправити через державний кордон України на територію Росії для передання представникам спецслужб РФ», — зазначено в повідомленні.
 
Утім у результаті багатоходової спецоперації з залученням підрозділів ГУ Нацполіції в Харківській області оперативникам контррозвідки СБУ вдалося запобігти викраденню росіянина.
 
 
«Правоохоронці затримали всіх учасників злочинної групи під час розрахунку з безпосередніми викрадачами і спроби вивезення росіянина. У зловмисників вилучено 23 тис. американських доларів, отриманих від спецслужб РФ за виконання злочинного завдання, і засоби зв’язку з російськими кураторами», — йдеться в повідомленні.
 
Наразі правоохоронцями розпочато кримінальне прова­дження за ч.1. ст.111 (державна зрада) і ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України.
 
Вирішується питання про оголошення затриманим підозри у скоєнні злочину й обрання щодо них судом запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії. 
 

ДО РЕЧІ

Служба безпеки розкрила протиправну діяльність мережі медіа-структур, підконтрольних Російській Федерації, та затримала журналіста «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського.
 
Цю інформацію російських ЗМІ підтвердили у прес-центрі СБУ українським ЗМІ у вівторок. За словами ж колег Вишинського, його затримали на вулиці поруч із його будинком.
 
«Дійсно, затримали журналіста «РИА-Новости» Кирила Вишинського. У нього вдома співробітники СБУ провели обшуки», — сказали у прес-центрі.
 
Зазначимо, що Служба безпеки України 15 травня проводила обшук у київському офісі «РИА Новости Украина». Речник СБУ Олена Гітлянська зауважила журналістам, що мережа медіа-структур, підконтрольних Російській Федерації, нібито використовувались країною-агресором у рамках гібридної інформаційної війни проти України.
 
За її словами, у слідчих СБУ все юридично обґрунтовано.