Після 14 років в хокейній еліті збірна Білорусі вилетіла до нижчого дивізіону

16.05.2018
Після 14 років в хокейній еліті збірна Білорусі вилетіла до нижчого дивізіону

Дебютант елітного «мундіалю» — збірна Південної Кореї — швидко вилетіла назад у дивізіон ІА. (Фото з сайта zimbio.com.)

Дві перші історії перебування в третьому за силою хокейному дивізіоні планети для збірної України завершилися «хеппі-ендом».
 
Натомість третя спроба «синьо-жовтих» швидко залишити дивізіон ІВ, котра, нагадаємо, мала місце у квітні, в литовському Каунасі завершилася для них невдачею.
 
Відтак iз нагодою знову пограти на «підступах» до еліти (а там, дивись, замахнутися й на одну з двох путівок до ліги найсильніших) нашим хокеїстам доведеться трохи зачекати.
 
Наступного року національну збірну України повторно чекатимуть на чемпіонаті світу ІВ, де її суперниками будуть команди Японії, Естонії, Румунії, Голландії та Польщі.
 
Остання, до слова, в 2018 році вилетіла з дивізіону ІА, голландці ж, натомість, опинилися в третій хокейній лізі світу після перемоги в дивізіоні ІІА.
 
Із усіх рейтингових когорт, які сформовані Міжнародною федерацією хокею на льоду, елітний «мундіаль» стартує найпізніше. Свято травневого хокею в поточному році проходить у Данії, i там — у Копенгагені та Хернінгу — для 16 учасників планетарної першості завершується груповий етап.
 
Головними його підсумками, окрім, звісно, визначення майбутніх учасників чвертьфіналу, стали невдачі збірних Білорусі та Південної Кореї.
 
І якщо для дебютантів елітного дивізіону — південнокорейців — швидкоплинне перебування в найсильнішій лізі світу можна розцінити як закінчення екскурсійного туру під назвою «знайомство з прекрасним», то білоруси свій перший за 14 років виліт з еліти сприйняли не інакше, як катастрофу.
 
Водночас і старожили вищого хокейного світу з Білорусі, i його дебютанти з Південної Кореї на ЧС-2018 у Данії мали однотипний вигляд, який не дозволяв їм переможно завершувати свої поєдинки.
 
Серед тих учасників данського «мундіалю», хто до останнього туру групового етапу не мав у своєму пасиві жодної поразки, фігурували збірні США та Швеції — закономірні лідери своїх октетів і, вочевидь, головні фаворити ЧС.
 
Шведи є чинними чемпіонами світу. Без сумніву, прагнутимуть у Данії підтвердити своє реноме володарів олімпійського золота 2018 року хокеїсти з Росії.
 
При цьому, якщо раніше на світових форумах найбільш очікуваним поєдинком вважалося російсько-канадське протистояння, то цього разу, зважаючи на слабкий ігровий рівень збірної Канади, голов­ним матчем на турнірі може стати дуель Росія — США.
 
Додамо, що, на відміну від «білих» Ігор у Пхенчхані, на ЧС-2018 російські хокеїсти виступають не під нейтральним прапором, а захищають національні кольори.
 
Цікаво, що збірна Німеччини — сенсаційний віце-чемпіон чоловічого хокейного турніру на минулій Олімпіаді — на цьогорічному «мундіалі» участі в медальному розподілі взагалі не братиме, оскільки не змогла пробитися до чвертьфіналу.