Два епіцентри турбулентності: новий перехідний турнір між дивізіонами обіцяє запеклі протистояння

16.05.2018
Два епіцентри турбулентності: новий перехідний турнір між дивізіонами обіцяє запеклі протистояння

Після кількарічної перерви столичний «Арсенал» знову може стати учасником прем’єр-ліги. (Фото з сайта www.arsenal-kyiv.com.)

Через потребу європейських збірних у повноцінній підготовці до чемпіонату світу-2018, котрий стартує 14 червня в Росії, переважна більшість внутрішніх чемпіонатів у Старому світі завершиться до 19 травня.
 
 
Наша країна в цьому питанні — не виняток, щоправда, фініш ЧУ в окреслену Європейським футбольним союзом дату матиме формальний характер, оскільки кільком колективам УПЛ вже після офіційного фінішу доведеться провести перехідні матчі з представниками першої ліги.
 
Подібне нововведення в українського футболу започатковане вперше, відтак членами прем’єр-ліги на наступний сезон можуть стати одразу три клуби з Д-1.
 
Переможець першої ліги отримає пряму перепустку до УПЛ, тоді як другій та третій команді цього дивізіону за право прописатися в когорті найсильніших доведеться посперечатися з 11-м та 10-м колективом еліти відповідно. 
 
Без сумніву, подібне нововведення зробило процес виживання в УПЛ та боротьбу за чільну позицію в Д-1 значно запеклішими.
 
Так, за тур до завершення обох турнірів жодна з команд, котра перебуває в окресленій «зоні турбулентності», не має гарантованої «прив’язки» до того чи іншого місця.
 
Що цікаво, ситуація нагорі першого дивізіону й унизу — елітного — виглядає майже ідентично. Утім попри неймовірно закручену інтригу в обох епіцентрах, турнірна боротьба за призові місця в першій лізі виглядає набагато цікавіше.
 
Не дивно, адже потрапити до еліти прагнуть команди з амбітними та далекоглядними планами, натомість намагання головних претендентів на прямий виліт з УПЛ — «Сталі» та «Чорноморця» — вхопитися за рятівну соломинку викликають здебiльшого лише жаль та співчуття.
 
Столичний «Арсенал» чи «Полтава», в заочному протистоянні вони ви­значать долю прямої перепустки до елітного дивізіону. На початку другої частини першості в першій лізі виглядало все так, що її тріумфаторами — iз явною перевагою — стануть «каноніри».
 
Утім, чим ближче команди наближалися до фінішу, тим меншим залишався гандикап «Арсеналу» над переслідувачами. Перед заключним туром свого конкурента з Полтави столичний клуб випереджає лише завдяки кращій різниці забитих та пропущених м’ячів («+34» проти «+31»). 
 
З огляду на заяви одного зi співвласників відновленого після банкрутства «Арсеналу» Олексія Кікірешка, проблеми в команді почалися після спроби рейдерського захоплення клубу.
 
Хай там як, але шансів у «канонірів» виграти першу лігу все ж більше, ніж у конкурента, адже досягти потрібного результату в матчі з аутсайдером — «Кременем» — киянам буде значно легше, ніж «Полтаві» в гостях у «Руху».
 
Водночас за бронзову сходинку в турнірній таблиці сперечаються чернігівська «Десна» та «Інгулець» із селища Петрове, що на Кіровоградщині.
 
У перед­останньому турі обидва претенденти на перехідні матчі провели очне протистояння, котре, не виключено, мало для їхнього найближчого майбутнього доленосне значення.
 
Перегравши суперника в гостях iз рахунком 3:1, футболісти «Десни» піднялися на третій щабель протоколу, й у 34-му турі вдома, в матчі проти проблемного «Геліоса», зроблять усе можливе, аби їхня двоочкова перевага над «Інгульцем» нікуди не зникла. 
 
Минулорічна спроба «Десни» — чинного віце-чемпіона першої ліги — вперше в своїй історії піднятися у футбольну еліту завершилася невдачею.
 
Утім після зміни власника клубу (персона попереднього президента «деснянців» викликала у представників Атестаційного комітету ФФУ багато запитань) та завершення реконструкції домашньої арени «Десна» виглядає непоганим кандидатом для участі в елітному дивізіоні. Залишилося небагато — не спіткнутися на останніх метрах турнірної дистанції.