Студенти з Сумського педуніверситету пройшли практику в окупованому Криму

15.05.2018
Упродовж десяти весняних днів цього року студенти першого, другого і третього курсів згаданого вишу перебували у різних місцях анексованого Росією півострова та за цей час устигли освоїти гірські стежки від Судака аж до перевалу Ангар.
 
За словами практикантів-екстремалів, батьки з легкою душею відпустили їх до Криму, а місцеве населення поставилося до візиту студентів з України дружелюбно.
 
«Пропозицію про поїздку ми отримали від викладачів нашого університету, — розповіла першокурсниця Аліна Федорковська. — Жителі Криму зустріли нас радо та навіть запрошували приїжджати частіше».
 
Ректор вузу Юрій Лянний стверджує, що десятиденна поїздка була узгоджена з СБУ. За словами чиновника, майбутні фахівці туристичної галузі вибрали анексований Росією півострів, тому що походи складних категорій «вимагають гірської підготовки».
 
На думку керівника вишу, вибрані маршрути допоможуть майбутнім фахівцям туристичної галузі добре вивчити свою професію.
 
«Одна з дисциплін навчальної програми за спеціальністю «туризм» передбачає освоєння студентами шести різних категорій походів, — пояснює Юрій Лянний. — Походи по пересіченій місцевості Криму допоможуть хлопцям i дівчатам підвищити професійну майстерність та отримати необхідний досвід для виживання у горах».
 
Прес-секретар начальника Управління СБУ в Сумській області Олеся Рапута пояснила, що їх відомство не застосовувало санкцій проти виїзду студентів для проходження практики до окупованого Криму, адже це не передбачено чинним законодавством України.
 
Нагадаємо, що набагато менше, аніж студентам з університету в Сумах, пощастило харків’янину Геннадію Лемешку, який уже отримав вісім років в’язниці за сфабрикованою справою про екстремізм.
 
Чоловік також поїхав «із легкою душею» до окупованого Криму в серпні минулого року, та додому так і не повернувся.
 
Згодом родичі з’ясували, що хлопець опинився у в’язниці та не зміг довести свою непричетність до справи про підготовку диверсії на електромережах.
 
У МЗС України нагадують, що всі поїздки на тимчасово окуповані території, а також до Росії пов’язані з великим ризиком для прав та свобод громадян нашої країни.
 
За останній рік правоохоронними органами країни-агресора було викрадено понад двадцять туристів з України.
 
Багато хто з них пізніше знайшовся у російських СІЗО, куди ці люди потрапили за сфабрикованими ФСБ справами про тероризм.
 
Найбільшого розголосу отримала історія 19-річного Павла Гриба, який був викрадений представниками російських спецслужб у місті Гомель (Білорусь) та до цих пір утримується у СІЗО Краснодара (Росія).
 
А ось на території окупованого півострова до СІЗО міста Сімферополь потрапило близько 16 громадян України, яких звинувачують у підготовці терактів у Криму.
 
Верховний суд Криму досі розглядає кримінальні справи стосовно Євгена Панова, Андрія Захтея, Олексія Бесарабова та Володимира Дудка, яким інкримінують  підготовку диверсій на півострові.
 
Адвокат одного з обвинувачених Дмитро Дінзе стверджує, що співробітники російських спецслужб не гребують підкидати у речі українських туристів заборонені предмети для того, щоб штампувати фейкові справи про тероризм.