У Харкові активісти розгромили офіс проросійської організації і повалили пам’ятник маршалу Жукову

11.05.2018
У Харкові активісти розгромили офіс проросійської організації і повалили пам’ятник маршалу Жукову

Цей пам’ятник включено в реєстр монументального мистецтва і він не підпадає під дію закону про декомунізацію. (Фото з сайта wz.lviv.ua.)

Офіс громадської організації «Трудова Харківщина», члени якої брали активну участь у проросійських акціях кілька років тому, залишився без портретів вождів світового пролетаріату.
 
 
«Декомунізуватися» зсередини їм допомогли активісти «Національного корпусу Харків», проникнувши до приміщення, коли там нікого не було.
 
 
Про це в заяві до поліції повідомив незмінний лідер «трудовиків» Павло Тищенко.
 
За його словами, нападників устигли побачити люди з сусідніх кабінетів, а також безпосередньо два члени самої ГО.
 
Оглянувши «зачищену» від портретів Леніна, Сталіна і Маркса територію, правоохоронці відкрили кримінальне провадження.
 
До списку доказів вини патріотів потрапили й порвані ними червоні плакати, що опинилися на смітнику. 
 
Ввечері того ж дня на сторінці «Національного корпусу» в соціальних мережах було розміщено відео­заяву організатора акції Костянтина Немичева, де він підтвердив візит до приміщення своїх політичних опонентів.
 
«Національний корпус спільно з Національними дружинами відвідали офіс цієї організації та вилучили всю комуністичну атрибутику й агітацію, — сказав він. — У зв’язку з бездіяльністю правоохоронних органів українським громадянам доводиться самим припиняти прояви сепаратизму та боротися за український порядок».
 
А днем раніше група молодих людей iз прикритими обличчями повалила на проспекті Петра Григоренка пам’ятник маршалу Жукову. На цей інцидент миттєво відреагував мер Геннадій Кернес.
 
«Сьогодні вночі доморощені декомунізатори знову спробували плюнути в пам’ять про своїх дідів i прадідів, які пройшли Другу світову війну», — сказав він. Пошкоджений пам’ятник відразу поновили.
 
Персону радянського маршала харкiв’яни сприймають неоднозначно. Офіційні заяви з проханням демонтувати цей пам’ятний знак мерія отримувала раніше, але депутати міськради дали згоду лише на зміну назви станції метро, що теж носила його ім’я.