Тепер 12: «Шахтар» вийшов в одноосібні лідери за кількістю виграних Кубків країни

11.05.2018
Тепер 12: «Шахтар» вийшов в одноосібні лідери за кількістю виграних Кубків країни

У футболці дискваліфікованого за застосування допінгу Даріо Срни нинішній капітан «Шахтаря» Тайсон святкує 12-ту перемогу «гірників» у національному Кубку.

Із недавнього часу великий футбол у Дніпрі — нечастий гість. Попри наявність у місті одразу двох футбольних команд практично з ідентичною назвою, звиклі до поєдинків екстра-класу вболівальники своєю присутністю матчі «Дніпра» та «Дніпра-1» в другій лізі не балували.
 
Певне пожвавлення на головній арені міста спостерігалося під час поєдинку Кубка країни, в якому «Дніпро-1» змагався зі столичним «Динамо» за право зіграти в фіналі турніру.
 
І хоча за браком майстерності та класу до вирішальної стадії національного Кубку «дніпряни» не пробилися, проведення на «Дніпрі-арені» фіналу КУ-2017/2018 викликало у місцевих уболівальників максимальний інтерес.
 
Не в останню чергу цьому по­сприяв статус фіналістів КУ — «Шахтаря» та «Динамо», котрі в умовах аншлагу провели чергове українське «класико».
 
Принциповості й так мегапринциповому поєдинку додавав факт того, що перед його початком на рахунку обох вітчизняних грандів було по 11 виграних національних кубків.
 
Що ж до локальної мотивації, не обтяженої історичними фактами, то виграти фінал динамівців підштовхувало прагнення не завершити сезон з порожніми руками.
 
«Гірники» ж, без однієї хвилини чемпіони, без сумніву, хочуть зробити «золотий дубль». 
 
У трьох раніше зіграних у сезоні-2017/2018 років поєдинках «гірники» не забили динамівцям жодного гола, зазнавши при цьому поразок у двох матчах.
 
Виходило так, що складнощів із вибором переможної тактики на принципову гру в Олександра Хацкевича не було. Інша справа — вибір виконавців, і тут, як показала гра, в білоруського наставника «Динамо» є складнощі.
 
Не секрет, що на тренерську долю Хацкевича випало непросте завдання, пов’язане з масштабним переформатуванням першої динамівської команди.
 
Як наголосив динамівський наставник, у фіналі Кубка проти «Шахтаря» грала команда, котрій усього лише три місяці. Значна ж частина нових виконавців — молодь.
 
«У нас хороші молоді хлопці, але їм ще працювати й працювати», — визнав Олександр Хацкевич.
 
У підсумку, велика кількість браку та невимушених помилок відіграли свою роль — суперник у помаранчево-чорній формі двічі покарав за прорахунки свого конкурента, оформивши таким чином перемогу в 12-му за ліком розіграші національного Кубка.
 
«За помилки карають», — наголосив головний тренер «біло-синіх». Після пропущеного на початку другого тайму першого від «гірників» гола, забитого за класичним для донецького клубу «флангово-прострільним» сценарієм, незабаром динамівці отримали від суперника й другий гол, який став наслідком невпевнених дій їхнього голкіпера Дениса Бойка під час далекого пострілу зі «стандарту» Ярослава Ракицького.
 
«Воротар з таким досвідом не повинен пропускати такі голи», — констатував Хацкевич.
 
Проте, за словами динамівського «коуча», на полі грає команда, а в кубковому фіналі-2018 столичний колектив не знайшов, що протиставити своєму найбільш принциповому конкуренту.
 
При цьому португальський наставник «Шахтаря» Паулу Фонсека констатував: «Перемогла краща команда. Ми домінували, контролювали гру, продемонстрували терпіння й забили в правильні моменти». 
 

ТАБЛО

Кубок України. Фінал. «Динамо» — «Шахтар» — 0:2 (Феррейра, 47; Ракицький, 61; «Д»: Бойко, Кендеза, Бурда, Кадар, Пиварич, Шепелєв, Гармаш, Циганков, Шапаренко (Мбокані, 66), Вербич (Цитаїшвілі, 86), Бесєдін; «Ш»: П’ятов, Бутко (Хочолава, 90), Ракицький, Кривцов, Ісмаїлі, Степаненко, Фред, Марлос, Патрік (Коваленко, 65), Тайсон, Феррейра (Кайоде, 75)).