У Межигір'ї коні лікують бійців АТО від посттравматичного синдрому

08.05.2018
У Межигір'ї коні лікують бійців АТО від посттравматичного синдрому

Коні в Межигір'ї рятують ветеранів від нічних кошмарів.

У колишній резиденції Януковича коні лікують бійців АТО від посттравматичного синдрому.
 
Такий метод має назву іпотерапія і ґрунтується на спілкуванні людини з цими прекрасними тваринами. Коні беруть участь в реабілітації військових майже у всіх країнах світу. 
 
У Межигір’ї таку програму розпочали завдяки власниці кінного клубу La petite Ecurie Наталії Тертиці, яка познайомилася з техніками іпотерапії у Франції і 2014 року зібрала скакунів із різних куточків світу, придатних саме для роботи з хворими людьми.
 
На конефермі наразі мешкають вісім «терапевтів», що володіють «даром» лікувати.
 
За кілька років курс іпотерапії пройшли вже понад 1 500 осіб. Для військових ця процедура абсолютно безплатна. 
 
Терапія починається з певного ритуалу. Спершу треба з-поміж «терапевтів» обрати «свого», потім почистити його спеціальною щіткою, причесати йому хвіст та гриву — це сприяє встановленню контакту між людиною і твариною.
 
Військовослужбовці часто пригощають своїх улюбленців яблуками, бубликами, морквою та іншими смаколиками. 
 
Під час верхової їзди пацієнти виконують спеціальні вправи, які розслабляють спину. Бійці розповідають, що регулярні тренування допомагають їм налагодити сон, стати спокійнішими, а також знімають втому, агресію, піднімають настрій. Адже спілкування з кіньми — це лише позитивні емоції.
 
Власниця клубу зауважує, що в подальших планах — створення спеціальної програми, завдяки якій бійці зможуть під час курсу реабілітації жити просто на фермі й щодня спілкуватися зі своїми «терапевтами».