Напад на «кіборга» Дмитра Вербича: у Харкові затримали групу ліворадикалів із руху «Антифа»

08.05.2018
Напад на «кіборга» Дмитра Вербича: у Харкові затримали групу ліворадикалів із руху «Антифа»

Ліворадикали під час затримання у Харкові.

Оперативники СБУ і Нацполіції затримали минулої неділі на одній із квартир Харкова підозрюваних у нападі на ветерана АТО «кіборга» Дмитра Вербича.

 

Сам напад стався 2 травня на столичному Подолі, після чого налякані негідники втекли до Харкова.

 

Слідство у кримінальному провадженні веде поліція, процесуальне керівництво здійснює прокуратура.

 

Покарати «бандерівця»

Правоохоронці наразі не повідомляють інших деталей офіційно, але з неофіційних джерел відомо, що затриманих — семеро, серед них п’ять хлопців і дві дівчини.
 
До мережі навіть потрапили оперативні фото під час затримання. Зазначається, що молоді люди позиціонують себе як антифашисти з ліворадикального руху «Антифа».
 
При цьому в одного із затриманих виявлено паспорт громадянина Росії на ім’я Вячеслав Лукічев.
 
Речник СБУ в Харківській області Владислав Абдула підтвердив журналістам інформацію про затримання: «Так, СБУ дійсно брала участь у затриманні нападників. Ми співпрацюємо зі слідчим управлінням Національної поліції Києва. Вся детальна інформація наразі у них».
 
За неофіційними даними, одна із затриманих дівчат одразу розповіла слідчим, що того дня (2 травня. — Ред.) гуляла в районі київського Подолу з двома хлопцями і дівчиною.
 
Компанія побачила молодика в футболці з українською національною символікою, хлопці сказали, що він бандерівець і його потрібно «покарати».
 
Після цього група «антифашистів» деякий час переслідувала ветерана АТО, захисника Донецького аеропорту Дмитра Вербича.
 
Згодом молодики наділи маски і напали на нього, застосувавши газовий балончик та ніж. Потім  втекли в бік супермаркету «Сільпо» і сіли в тролейбус.
 
Тепер поліція перевіряє зв’язки нападників і встановлює можливих замовників. Зауважимо, що для так званих ліворадикалів кожен АТОвець автоматично є «нацистом». 

«Ой, дівчино, чия ти?»

Пізніше в СБУ повідомили, що слідство встановило, що організатором нападу на «кіборга» Вербича є громадянин Росії, який залишив територію України 4 травня та переховується у Польщі.
 
«Усі фігуранти справи встановлені та для проведення невідкладних слідчих дій будуть доставлені до Києва. Досудове слідство триває. Встановлено, що більшість нападників виїхала до Харкова, де, за інформацією СБУ, була затримана працівниками поліції», — заявили у прес-центрі СБУ.
 
Водночас адвокат постраждалого Дмитра Вербича Наталя Фещик у коментарі журналістам заявила, що серед затриманих лише одна жінка причетна до нападу. Її відвезли до Києва для обрання запобіжного заходу.
 
«Так. Тільки одна із затриманих причетна до нападу. Це точна інформація. Я говорила з начальником карного розшуку. Її везуть на Київ. 7-8 травня має вирішуватися питання про застосування запобіжного заходу», — сказала Фещик у коментарі «Громадському».
 
Посилаючись на слова слідчого поліції, адвокат зазначила, що інші затримані особи не причетні до скоєння злочину: «Дівчина у них просто проживала, ніби інші навіть у Києві ніколи не були, — їх затримали, але відпустили. Щодо того, чи зізналась жінка у скоєному, не можу сказати, бо не бачила матеріалів справи».
 
За словами адвоката, щодо місце­знаходження інших чотирьох нападників поки немає інформації.
 
Як повідомляла «УМ», під час нападу Дмитру Іващенку (Вербич, Івіч) вдалося ухилитися від окремих ударів ножем та молотком, утім, нападники завдали удару ножем в нижню частину спини та залили очі сльозогінним газом. Але неочікуваний спротив підготовленого бійця налякав ліворадикалів і вони накивали п’ятами. 
 
Вербича було госпіталізовано в обласну лікарню, йому зробили операцію. Після цього громадські активісти проаналізували різні відео з камер спостереження на місці події і вирахували в нападниках так званих «антифашистів» — учасників першотравневого маршу групи «Революційна дія».
 
Згодом поліція оприлюднила відео­запис нападу на Вербича та знімки ймовірних нападників. За фактом нападу ведеться кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 КК (хуліганство). Особам, причетним до вчинення правопорушення, загрожує до 7 років позбавлення волі.