Українські борці завершили ЧЄ в Росії з двома «бронзами»

08.05.2018
Українські борці завершили ЧЄ в Росії з двома «бронзами»

Ілона Прокопевнюк святкує здобуття континентальної «бронзи» на ЧЄ в Каспійську. (Фото з сайта ukrwrestling.com.)

На чемпіонат Європи з боротьби до російського Каспійська вітчизняні борці поїхали після затяжного періоду невизначеності, пов’язаного з наказом міністерства молоді та спорту, котрий забороняв усім українським спортсменам брати участь у змаганнях на території Російської Федерації.
 
 
Утім, попри існування міністерської заборони, в Асоціації спортивної боротьби України вирішили відрядити своїх повпредів на ЧЄ-2018.
 
 
За кілька тижнів до старту турніру «спортивний» міністр Ігор Жданов вирішив пом’якшити формулювання свого попереднього розпорядження, уточнивши, що «забороняти не забороняють», але фінансувати поїздки спортсменів до Росії, а також преміювати їхні спортивні здобутки в цій країні, не будуть.
 
Аби виступ українських борців на континентальному форумі у Каспійську не був позбавлений стимулів, Асоціація спортивної боротьби під головуванням виконуючого обов’язки її президента Ростислава Щокіна розробила порядок преміювання спортсменів та тренерів вiдповiдно до статусу змагань та якості виграної нагороди.
 
Приміром, за «золото» Олімпійських iгор чи чемпіонату світу функціонери пообіцяли українським борцям 200 тисяч гривень.
 
Тоді як для європейської першості премії встановили на рівні 60, 40 та 20 тисяч гривень — за «золото», «срібло» та «бронзу».
 
На турнір до Каспійська українська борцівська збірна поїхала не в найсильнішому складі, проте без нагород усе ж не залишилася.
 
Завдяки  борчині Ілоні Прокопевнюк та майстру вільного стилю Кирилу Мєшкову «синьо-жовті» розжилися двома бронзовими нагородами континентального форуму.
 
Українська збірна борчинь уже давно привчила своїх уболівальників до серйозних здобутків.
 
Приміром, на ЧЄ-2016 підопічні Володимира Євонова виграли командний залік, але до Каспійська «синьо-жовті» поїхали без своїх лідерів, що не могло не позначитися на кінцевому результаті.
 
За таких умов і єдина «бронза» Прокопевнюк заслуговує на компліменти, тим паче що підкорила вона п’єдестал у статусі дебютантки дорослого єврофоруму.
 
До поїздки в Каспійськ Ілона вже брала «бронзу» на молодіжному ЧЄ та «срібло» на ЧС до 23 років.
 
Піднятися ж на головний п’єдестал Старого світу Прокопевнюк (вагова категорія до 62 кг) змогла завдяки перемозі в «малому фіналі» над досвідченою німкенею Люсі Манзке, поклавши її на туше.
 
Не менш яскравим ви­йшло і сходження українця Кирила Мєшкова на європейський п’єдестал.
 
Отримавши право на участь у втішному турнірі, наш співвітчизник доволі невдало розпочав протистояння за «бронзу», дозволивши своєму опоненту, грузину Іраклі Мтсутурі повести в рахунку — 6:0.
 
Проте шляхом титанічних зусиль Кирило спромігся вирівняти ситуацію на килимі й за секунду до завершення дуелі провести переможний прийом.
 
Команда ж українських «класиків», змагаючись у Каспійську без свого лідера, віце-чемпіона Олімпіади-2016 Жана Беленюка, завершила ЧЄ взагалі без нагород.
 
При цьому зайве, напевне, говорити, що переможцем загального заліку — з величезною перевагою — стали господарі змагань, котрі у трьох видах боротьби здобули 12 золотих, 7 срібних та 4 бронзові нагороди.