Фігуранти «справи 2 травня» не мають грошей, щоб приїхати на судове засідання

27.04.2018
Апеляційний суд Миколаївської області продовжив розгляд апеляції на вирок Іллічівського міського суду Одеської області. 
 
Нагадаємо, 18 вересня минулого року Іллічівський суд виправдав підозрюваних у справі про масові заворушення на Грецькій площі (початок протистоянь в Одесі 2 травня 2014-го, що закінчилися трагедією у Будинку профспілок). 
 
Суд визнав неспроможними докази сторони обвинувачення. Серед виправданих були одіозні персони, такі як Сергій Довженков та Євген Мефьодов (громадянин РФ).
 
Саме вони, за версією слідства, очолювали проросійські сили. Одразу після оголошення вироку їм вручили нову підозру у спробі повалення конституційного ладу, організації масових заворушень та зазіханні на територіальну цілісність. 
 
Нині чоловікам інкримінують ч. 1 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 294 ККУ. Свої антиукраїнські заклики вони озвучували на проросійських мітингах у Миколаєві навесні 2014-го.
 
 
Тож на підставі ухвали колегії суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 18 січня 2018 року за територіальною підсудністю справу Довженкова перевели до Центрального районного суду Миколаєва. Чи направляти туди ж справу Мефьодова — Верховний Суд iще не вирішив.
 
Що стосується решти підозрюваних, то прокуратура Одеської області подала апеляційну скаргу відносно Альошина О. А., Власенка В. С., Глізнуци С. А., Грищука Є. В., Гулія Є. Б., Дзюбенка О. О., Довженкова С. О. Ємельянова М. І., Зайцева О. І., Зібницького В. В., Ільницького В. В., Ковшова П. В., Корчинського С. М., Мефьодова Є. І., Михайлова В. Г., Романюка В. В., Рудика С. М. Сакаукова М. В., Шапки О. В., яких виправдали за ч. 2 ст. 294 ККУ, та Суханова О. М. — виправданого за ч. 2 ст. 294, ч. 2 ст. 263 ККУ. 
 
Із двадцяти осіб на судове засідання з’явилися лише четверо обвинувачених. Грищук, Ємельянов — добровільно, а Довженкова і Мефьодова доставив конвой. Також були присутні їхні захисники. 
 
«Більшість учасників процесу на судове засідання не з’явилася. Про причини неявки суду не повідомили», — зазначили в прес-службі суду.
 
Окрім сторін, на розгляд справи прибули представник ЗМІ та місії ОБСЄ.
 
Захисники трьох підозрюваних — Даць­ка, Грушанського, Прилепського — подали клопотання про розгляд провадження в режимі відеоконференції.
 
Мотивували тим, що більшість адвокатів надають правову допомогу безкоштовно на підставі доручень регіонального центру з НБВПД, тож їх виїзд за межі Одеського регіону потребуватиме значних компенсацій за рахунок держбюджету.
 
Транспортні витрати є непосильними і для самих фігурантів справи. Вони — мешканці Одеси та Одеської області.
 
З огляду на ці обставини колегія суддів призначила наступний розгляд справи в режимі відеоконференції на 11 червня в Апеляційному суді Одеської області.