Плюс плюсом поганяє: чим корисні яйця та що смачного з ними приготувати

25.04.2018
Плюс плюсом поганяє: чим корисні яйця та що смачного з ними приготувати

Є яйця — буде сніданок, обід чи вечеря. (Фото з сайта pro.cn.ua.)

Кури весни також дуже чекають! Навіть яйця вони найщедріше несуть навесні, і для того в них також є багато причин.

 

Майже таких, як у людини, бо навесні і працездатність вища, і настрій та натхнення ліпші, та й загалом весна сприяє небаченій продуктивності! 

 

Користь — плюс плюсом поганяє!

 

Треба правильно і збалансовано харчуватися, усі про це знають. А яка дуже важлива складова цього балансу? Так-так, яйця.
 
Про користь цього продукту, особливо останнім часом, говорять дієтологи. Все переконливіше розвінчується міф про шкідливий холестерин, який містить яйце. Аргументи такі, що цей продукт містить усього 180-186 мг ліпідів (жирів), тоді як печінка виробляє близько тисячі-двох тисяч мг холестерину щодня. Яйця можуть фактично замінити шкідливий холестерин здоровим. До складу яєць входить вітамін D, необхідний для засвоєння організмом кальцію і підтримки здоров’я зубів та кісток. 
 
Вітаміни, які є в яйцях, — просто необхідні людині: A, D, E, B3, B6, B12, фолієва кислота, холін. У них — і багато мікроелементів: йод, цинк, кальцій, магній, залізо і фосфор. 
 
Малокалорійні, завдяки лецитину і холіну вони сприяють виведенню жирів і холестерину з організму, що важливо для тих, хто піклується про свою фігуру. А найголовніше, яйця — натуральне джерело білка, що робить його практично незамінним продуктом харчування для кожного з нас. 

Ода омлету

Напевне, вона таки є, і не одна, а якщо  немає, створимо власну. Тому що омлет — це безліч смаків, відчуттів і вражень у найкориснішому поєднанні. Омлет на сніданок — це смачний і ситний початок дня. Їжте його щодня і почувайтеся чудово!
 
А приготувати його може кожен, навіть не знаючи жодного рецепта. Потрібні овочі, зелень і яйця. Гриби, м’ясо, бекон, сир — також чудове доповнення до яєчної основи. Почніть з омлету з овочами (або з овочами та шинкою, або, замість шинки, курячий фарш).
 
Перець, помідори, шампіньйони, цибулька, шинка, фарш (або все разом, або що знайдеться) злегка обсмажити на маслі, залити яйцями (два на порцію), збитими з молоком (дві столові ложки на яйце), посоленими і поперченими. Обсмажити з обох боків. Із подрібненою зеленою цибулькою буде дуже смачно, але якщо йти «в люди», то не менше смакуватиме з петрушкою чи кропом. 
 
Сметанковий омлет із морквою, перцем і кабачками — також із переліку тих страв, які хочеться ще. Яйця збити, додати сметану (столову ложку на яйце), посолити і поперчити. Готувала такий у духовці (спробувала трохи змінити рецепт) — сподобалося особливо!
 
На деко, змащене маслом, викласти подрібнені на кубики перець, кабачки і моркву, цибулю, порізану кільцями, щось «капустяного» (брала цвітну), вилити збиті яйця і поставити на 15 хвилин у духовку. Поки нарізається кріп для омлета, крається чорний хліб і готується чай чи кава, ваше яєчне творіння перетворюється на ніжний, духмяний і поживний сніданок. Хоча для вечері це також чудовий варіант.
 
Львів’янка Ольга Дудник пропонує зелений яєчний пляцок, уява малює це як весняну кулінарну картину. Треба брати всю зелень, що вже з’явилася: цибулю, петрушку, шпинат, руколу, м’яту, кульбабу, зелений часник, кінзу тощо. Словом, рай для «травоїдних». Ще знадобиться 5 яєць, по ложці густої сметани, бринзи, кукурудзяної і пшеничної муки, порошку для випічки (на кінчику ножа), сіль, перець, мускатний горіх, імбир мелений, кмин, перець чилі.
 
Зелену цибульку дрібно порізати і трохи притушкувати на олії, додати шпинат і також притушкувати. Тим часом порізати іншу зелень досить дрібно. Яйця збити, розколотити зі сметаною, приправами, обома видами борошна і порошком до випічки. Додати до яєчної суміші зеленину порізану і ту, що притушкована, бринзу і все добре вимішати.
Деко застелити пергаментом, вилити суміш і поставити в духовку хвилин на 15 (щоб схопилося і ледь підрум’янилося по краях). Пряний, корисний, смачний пляцок-омлет готовий. Смакує сам або зі сметаною, або з якимось іншим соусом. 

І незвичайний рулет

Такий є! Готується геніально просто: 3 яйця збити з ложкою крохмалю, посолити, поперчити. Вилити на змащену маслом сковорідку, прикрити кришкою. Коли підсмажиться — перевернути на інший бік. А начинки — які хочете: консерви, сирки, шпинат, гриби — все, що є у холодильнику, можна скомбінувати. Подрібнити обрані інгредієнти і загорнути в рулет. 
 
Котлети — як курчатка. Бо мають такий же яскравий колір і такі ж пухкі чи пухнасті. Отож 6 варених яєць натираємо в глибоку миску, додаємо столову ложку борошна і 2 столові ложки манки, столову ложку йогурту чи сметани, солимо, мішаємо. Робимо котлети і смажимо на олії.
 
Оригінально фаршировані
 
У киянки Світлани Іванової є чудовий рецепт фаршированих яєць у шкаралупі. Такі святковому столу точно нададуть оригінальності й ошатності!
 
Інгредієнти: варені яйця (10 штук), сире яйце, 100 г вершкового масла, пучок кропу, цибуля, сухарі, мелений перець, сіль.
 
Перед варінням яйця обов’язково помийте. Зварені яйця різким ударом ножа розріжте уздовж і акуратно вийміть білок із жовтком чайною ложкою. Мають лишитися «човники» зі шкаралупи. Яйця посічіть дрібно ножем, вимішайте зі смаженою цибулею (на маслі), подрібненим кропом, посоліть і поперчіть на смак.
 
Приготовлену масу викладіть у шкаралупи, змочіть розколоченим з молоком яйцем фаршировану сторону, потім обмокніть у сухарі (теж тільки фаршировану сторону). Обсмажте яйця на маслі, знову ж таки з фаршированого боку. Прикрасьте на тарелі гілочками петрушки. Подайте гарячими з зеленим салатом.

Локшина не для вух!

Спробуйте домашню локшину і закохайтеся в неї, бо вона того варта. 
 
На 100 борошна треба яйце і трішки солі. Беріть більше яєць і борошна, та й солі, бо всі хотітимуть цього творіння. Місити довго і натхненно, щоб тісто було гладким і структурним. Розкачати тонесенько, посипати кукурудзяним борошном, щоб трошки підсохло. Перевернути тісто, щоб підсохло і з іншого боку. 
 
Потім скрутити тісто і гострим ножем порізати локшину на смужки бажаної ширини: на бульйон локшина краща, коли тонша, просто відварити як гарнір — ширша, для лазаньї — ще ширша. Смакуватиме все, побачите! 
 
Дехто готує локшину тільки на жовтках, і від того вона ще смачніша і барвистіша. Куди подіти білки — буде далі. 
 
Наразі — про ще одну надзвичайно легку і смачну страву. Домашній сметанково-яєчний сир. У нього така ніжна структура і він настільки смачний, що запросто підійде для особливих випадків. А готується швидко і просто. 
 
Потрібно: 1 л молока, 200 г жирної сметани, 4 яйця, повна чайна ложка солі. 
 
Спочатку потрібно закип’ятити молоко, розчинивши в ньому сіль. Потім в окремій посудині збити яйця зі сметаною. У кипляче молоко тоненькою цівкою влити сметанково-яєчну суміш, весь час помішуючи. Варити хвилин 5-6, доки сироватка не почне відділятися від сиру.
 
Перелити масу на сито або друшляк, застелені марлею, щоб стекла сироватка. Покласти на сир тарілку, а на неї — щось важке, щоб утворився прес, і залишити на 4-6 годин. Дістати з марлі і зберігати в холодильнику. Якщо щось залишиться після дегустації. 
 
Два яйця не те що можна, а й потрібно їсти кожному щодня, це радять навіть лікарі. А ми переконалися, що це — ще й надзвичайно смачно!