Меркель спробує допомогти німецьким фірмам обійти санкції проти Росії — «Уолл Стріт Джорнел»

25.04.2018
Меркель спробує допомогти німецьким фірмам обійти санкції проти Росії — «Уолл Стріт Джорнел»

Канцлер Меркель хоче пільг німецьким компаніям.

Представники німецької влади будуть домагатись, щоб адміністрація США виключила німецькі фірми з нових санкцій проти Росії, повідомляє американська бізнесова газета «Уолл Стріт Джорнел».

 

Видання вказує, що Німеччина має значні торговельні контакти з Росією і не хоче втрачати прибутки, дотримуючись запроваджених Вашингтоном санкцій.

 

«Під час візиту до Вашингтона цього тижня міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц буде домовлятися про особливе ставлення до німецьких фірм, а канцлер Ангела Меркель планує обговорити цю справу з президентом Дональдом Трампом на зустрічі, яка відбудеться 27 квітня», повідомляє «Уолл Стріт Джорнел» iз посиланням на інформацію з німецьких урядових джерел.

 Німці інвестували в Росію понад 20 млрд. євро

Зустріч Меркель iз Трампом буде не з легких. За інформацією американського видання, «німецька промисловість лобіює в уряді Меркель натиск на Сполучені Штати, щоб ті пом’якшили умови або зробили винятки німецьким фірмам, багато з яких має інтереси в Росії, щоб вони не стали жертвами погіршення відносин на лінії Вашингтон—Москва». 
 
У статті газети з Нью-Йорка нагадується, що гіганти німецького бізнесу, такі як «Сіменс», «Даймлер» чи «Фольксваген», ведуть активну ділову діяльність iз російськими підприємствами, які охоплені американськими санкціями.
 
«Німецькі менеджери стверджують, що санкції можуть загрожувати багаторічним спільним підприємствам, стримувати банки від фінансування нових проектів у Росії та потенційно наражати німецьку промисловість на втрату сотень мільйонів євро», — пише газета. 
 
Американська газета наголошує: «Незважаючи на все суворіші санкції, обсяги товарообміну між двома країнами (Німеччиною і Росією) зросли минулого року до 54,5 млрд. євро у порівнянні з 45 млрд. євро 2016 року, а німецькі фірми інвестували впродовж останніх років у Росію понад 20 млрд. євро». 
 
Імовірно, що Ангела Меркель буде задавати тон на вибірковість санкцій проти Росії і на найближчій зустрічі лідерів країн «Великої сімки» в Торонто.
 
Щоправда, міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) заявили про готовність розширити санкції щодо Росії.
 
Про це йдеться у спільному комюніке міністрів, оприлюдненому в ніч на вівторок, 24 квітня. Подальші обмежувальні заходи можуть запровадити, якщо до цього спонукатимуть дії російської сторони, наголосили представники країн G7, зустріч яких проходила в канадському місті Торонто з 22 по 24 квітня.

Діалог із «наслідками»

Водночас термін чинності вже накладених санкцій за події на Донбасі «нерозривно пов’язаний» iз «повним і незворотним» виконанням Росією мінських угод.
 
Також керівники зовнішньополітичних відомств країн G7 вкотре ви­словили свою цілковиту підтримку територіальній цілісності та суверенітету України, зазначається в документі.
 
Глави МЗС країн «Великої сімки» так само виступили з критикою Росії за її «втручання в демократичні системи».
 
Тим, хто має намір підірвати західні демократії, слід рахуватися з «наслідками», застерегла міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, цитує її слова інформ­агенція dpa.
 
З іншого боку, «Велика сімка» й надалі має намір шукати можливості для діалогу з російською стороною щодо вирішення регіональних і глобальних конфліктів.
 
Москва має бути «конструктивним партнером», вважає виконувач обов’язків держсекретаря США Джон Салліван.
 
Глави МЗС Великої сімки» хоча й звинуватили Росію в дестабілізації, але одночасно висловили готовність до співпраці.
 
Саміт «Великої сімки» на рівні лідерів держав відбудеться в Торонто на початку червня. n