Київський окружний адмінсуд викликає Луценка через скандальну рекламу

25.04.2018
За поданням Центру протидії корупції, котрий очолює Віталій Шабунін, є позов стосовно законності демонстрації на радіо і телебаченні рекламних роликів про діяльність Генерального прокурора Юрія Луценка, Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження й призначив на 1 червня підготовче засідання. 
 
ЦПК вважає незаконним те, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення надала статус соціальної рекламі, де хвалять Юрія Луценка («Виконуємо закон. Встановлюємо справедливість»).
 
Це означає, що дозволила транслювати її безкоштовно. 
 
Активісти стверджують, що реклама має швидше ознаки політичної, а не соціальної, адже пропагує позиції Генпрокурора задля впливу на потенційних виборців, містить маніпуляції та намагання вплинути на глядача, використовує офіційну назву державного органу, містить зображення герба та прапора України.
 
«Реклама містить відеофрагменти з зображенням Генерального прокурора Юрія Віталійовича Луценка, його прізвища та імені, державну символіку (Державний прапор України), символіку прокуратури, що заборонено», — йдеться у позові.
 
У Генпрокуратурі поспішили заявити: мовляв, не мають відношення до виготовлення, замовлення та розповсюдження рекламних роликів щодо роботи відомства і не знають, хто їх замовляв.
 
Але «спалила» прокуратуру ГО «Українська антикорупційна асоціація», котра нещодавно заявила, що є ініціатором створення відео- та аудіороликів, присвячених діяльності Генпрокуратури.
 
У свою чергу, в «1+1 media» зазначили, що ролики з рекламою діяльності Генпрокуратури транслювалися в ефірі телеканалу «1+1» за квотою соціальної реклами після відповідного листа від Нацради з питань телебачення і радіомовлення, до якої, як з’ясувалося, Генпрокуратура таки зверталася з проханням роз’яснити процедуру надання аудіовізуальним матеріалам статусу соціальної реклами.