На Хортиці родичі героїв Небесної сотні посадили дубовий гай

24.04.2018
На Хортиці родичі героїв Небесної сотні посадили дубовий гай

Родичі героїв Небесної сотні садять на Хортиці дубовий гай. (Фото надане прес-службою Запорізької ОДА.)

Днями на Хортицю з’їхалися матері, дружини і діти загиблих героїв Небесної сотні з усієї України і посадили дубовий гай.
 
Так вони вшанували пам’ять про своїх рідних та тих захисників, які загинули за кращу долю рідної країни в російсько-українській війні. 
 
Як повідомили «Україні молодій» у Запорізькій обласній державній адміністрації, захід відбувся в районі балки Шанцевої біля 100-річного дуба, на базі майбутнього меморіального комплексу «Священний Хортицький дуб».
 
Молоді дубки на Хортицю, а їх було більше двох тисяч, доставили литовські військові та лісники, де дуб вважається сакральним деревом і є символом сили.
 
За словами командира роти литовських стрільців Гедимінаса Арманавічюса, привезти в Україну і посадити ці деревця було вирішено під час вшанування в Литві, разом із ветеранами українського «Азову», пам’яті загонів лісових братів, які відстоювали волю своєї країни від Московії. 
 
«Аби ніхто не забув, скільки люду полягло за нашу і вашу свободу», — наголосив литовський командир.
 
«Кожне дерево — це продовження життя», — додає Тамара Швець, дружина загиблого героя Небесної сотні Швеця Віктора Миколайовича.
 
Під час заходу його учасники також ознайомилися з проектом меморіального комплексу «Священний Хортицький дуб».
 
Як розповідають запорізькі історики, дуби на Хортиці здавна вважалися священними деревами, а перша письмова згадка про неймовірний острів, пов’язана з цим деревом, є у праці хрещеного батька княгині Ольги — візантійського імператора Костянтина Багрянородного.
 
В облдержадміністрації Запоріжжя кажуть, що нині біля балки Шанцевої навпроти пам’ятника Святославу Хороброму росте могутній столітній дуб — нащадок дубів, що росли на острові в часи Київської Русі.
 
Він є прямим нагадуванням про непересічну роль Хортиці в історії українського народу та може стати цікавим і популярним меморіально-туристичним об’єктом.
 
Тому запоріжці й вирішили саме на цьому місці створити меморіальний комплекс «Священний Хортицький дуб».
 
Задля збереження пам’яті та поширення інформації про сакральну роль Хортиці для українців у часи середньовіччя, в козацькі часи і в сучасній Українській дер­жаві, а також аби акцентувати увагу суспільства на острові Хортиця як одному з центрів формування слов’янського етнокультурного комплексу.
 
До речі, від вандалів молодий дубовий гай оберігатиме охорона заповідника, їй допомагатимуть ветерани АТО.