Пізню яровину почали сіяти паралельно з ранніми зерновими

24.04.2018
Цього року через холодну погоду посівна кампанія в Україні стартувала майже з місячним запізненням.
 
Але завдяки сніжній зимі у ґрунті сформовано запаси вологи найвищі за останні десять років, а це позитивно вплине на вегетацію рослин. 
 
У середньому по країні температура ґрунту сягає 13-17 градусів за Цельсієм.
 
Швидке потепління вже дозволило почати сіяти українським аграріям усі види сільськогосподарських культур.
 
Станом на 20 квітня до посіву ранніх зернових та зернобобових культур приступили всі області України.
 
На кінець минулого тижня вже встигли засіяти 1,85 мільйона гектарів ранньої яровини — 77 відсотків від прогнозу.
 
Зважаючи на те, що оптимальні терміни сівби ранніх зернових та зернобобових швидко минають, обласним державним адміністраціям запропоновано переглянути структуру посівів на користь пізніх культур у тих регіонах, де ранні ярі не встигають посіяти в оптимальні строки.
 
Можливості ситуативних змін у посівній кампанії аграрії обговорили минулого тижня на загальноукраїнській відеоконференції представників профільного міністерства та регіональних служб.
 
Як передає прес-служба Мінагрополітики, акцентували на необхідності швидкої та налагодженої співпраці міністерства, обласної, районної влади, органів місцевого самоврядування та профільних асоціацій у забезпеченні ефективної реалізації інструментів дер­жавної підтримки сільгоспвиробників.
 
На початок нинішнього тижня з ранніх ярих зернових та зернобобових культур загалом посіяно: ярого ячменю — 1,2 млн. га (78%); вівса — 125 тис. га (61%); пшениці — 124 тис. га (70%); гороху — 356 тис. га (84%).
 
Крім того, посів кукурудзи проведено на площі 327 тис. га (7%), цукрових буряків — на 191 тис. га (63%), соняшнику — на 788 тис. га (14%). Розпочато також посів сої, якою вже зайнято 47 тис. га (2% від прогнозу).
 
Підживлення озимих культур на зерно провели на площі близько 7 мільйонів гектарів, а це — 96 відсотків від прогнозованих площ.