У краєзнавстві — наша сила!

18.04.2018
У краєзнавстві — наша сила!

Команда «Краяни» з Глобинської гімназії. Олександр Коваленко, Діана Цикунова, Анна Брашован, Дарина Шутько та Вікторія Цикунова (зліва праворуч).

Дорогі «молодоукраїнці», щиро дякую Вам за невпинний рух вперед!
 
Із побажаннями миру і світлого Воскресіння Україні говорю Вам, мої невтомні і мобільні: з Великоднем Вас і Ваші родини! Радості Вашим великим серцям. Світла розуму і добра кожному співвітчизнику.
 
У березні цього року Полтавщина відсвяткувала 65-ту річницю туристсько-краєзнавчого руху нашого краю.
 
Саме в березні 1953 р. наказом виконкому обласної ради було створено Полтавську обласну дитячо-екскурсійну туристську станцію, з перших кроків якої і розпочався туристсько-краєзнавчий рух на теренах Полтавщини.
 
Далекого літа 1954 року в селі Писаревщина Диканського району розпочав свою діяльність перший в області туристичний табір, 25 наметів для якого було пошито за ескізами колишнього льотчика В. А. Мельникова. Впродовж 26 днів у ньому оздоровлювалося 120 школярів.
 
Працювали гуртки для юних географів, архітекторів, геологів, природничий, історичний, фотогурток. Для учнів семирічних та середніх шкіл області щоліта проводилась міжрайонна туристсько-краєзнавча естафета, в якій тільки в 1954 році взяли участь 20 тис. школярів.
 
У 1960 році до зміцнілого туристського братства доєднались і школярі Глобинщини, ставши активними учасниками всіх наступних обласних зльотів.
 
Перші півсторіччя туристсько-краєзнавчий рух в області й, зокрема, в нашому районі був надзвичайно популярним. Краєзнавство ширилося, набуваючи нового змісту, векторів, форм.
 
Десятки самовідданих учителів, аматорів туристського руху, талановитих пошуковців-краєзнавців розгортали романтичні крила юнаків і дівчат, вели тисячі школярів стежками рідного краю, мандрували просторами України та інших республік.
 
Особливо плідними для туристів Глобинщини були 80-90-ті роки минулого століття. 
 
Зі створенням територіальної громади розпочалося відро­дження й поширення туристсько-краєзнавчого руху в нашому невичерпно багатому історією, традиціями, культурою, видатними людьми районі.
 
За останні два роки півтори тисячі школярів побували в походах вихідного дня, на екскурсіях.
 
Понад 300 учнів мандрували дивокраями Полтавщини, торували нові маршрути просторами України, взяли участь у першій обласній грі-випробуванні «Петлюрівський вишкіл».
 
Триває реконструкція спортивної зали Глобинської гімназії №1 з метою проведення в ній осінньо-зимових змагань із техніки туризму.
 
Керівництво ОТГ придбало для туристів-краєзнавців нове сучасне туристичне спорядження та необхідний інвентар.
 
Для святкування свого ювілею Полтавський обласний центр туризму та краєзнавства запросив і мою команду невгамовних мандрівників-пошуковців «Краяни».
 
Зі своїм творчим звітом на 35-й особливий обласний зліт поїхали талановиті старшокласники Олександр Коваленко та Вікторія Цикунова (11 кл.), Анна Брашова та Діана Цикунова (10 кл.) і Дарина Шутько (9 кл.).
 
Учні початкової школи виготовили оригінальні обереги, малюнки, написали листи воїнам, підготували фруктові пакунки — все це мої «Краяни» передали бійцям-землякам на східний фронт.
 
На святкуванні увагу багатьох привернула «Туристична карта Полтавщини», виготовлена руками учнів Землянківської загальноосвітньої школи, яка закликає подорожувати стежками уславленої народної співачки Раїси Панасівни Кириченко.
 
Попереду — нові походи, дослідження, змагання, мандри і відкриття, бо великі дати — це майданчики для нових стартів і звершень.
 
У краєзнавстві — наша сила! Пам’ять роду неспалима! 
 
Василь КАЛЧУГІН
Глобине, Полтавська область