Газ і електрика з непотребу: на Харківщині побудують сучасний сміттєпереробний завод

18.04.2018
Дергачівський полігон ТПВ, який давно став головним болем місцевих жителів, може перетворитися на сучасне підприємство, що перероблятиме безвідходним способом 400 тисяч тонн сміття на рік.
 
Тут уже проводять необхідні земельні роботи для розширення території комплексу та монтажу заводського обладнання.
 
Йдеться про пункт сортування сміття, а також цех із виробництва біогазу, що, у свою чергу, стане джерелом генерації тепла й електроенергії.
 
З відходів органічного походження тут планують виробляти добрива для сільського господарства та озеленення міста. 
 
Гроші на реалізацію проекту виділив Світовий банк. Будівництво триватиме близько двох років з участю іноземних підрядників.
 
«Перше і основне — це екологічна безпека, яка буде тут досягнута, — повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк під час поїздки на Харківщину.
 
— Друге, про що ми говоримо, — практична реалізація законів, пов’язаних із комплексом заходів щодо роздільного збирання сировини і її повторного використання. Сьогодні Харківська область першою в Україні реалізує проект, який передбачений Національною стратегією пово­дження з відходами».
 
Згадане будівництво — незвичне і для західних країн, де подібні заводи функціонують уже давно.
 
«Зазвичай Європа будує свої об’єкти поступово — спочатку одну ділянку, потім іншу, — пояснив різницю представник підрядної організації Кшиштоф Хородецьки. — У вас же за рахунок зусиль мерії, Світового банку, вашого уряду цей проект йтиме «під ключ». Тобто будуть зведені одразу всі необхідні цехи. На наступні 20-30 років у місті можна буде забути про сміття». 
 
Початок будівництва цивілізованого підприємства — свого роду сенсація для Харківського регіону, адже, за даними Держекоінспекції, більшість полігонів ТПВ в області експлуатують із порушеннями екологічних вимог.
 
Донедавна необхідну природоохоронну документацію мали тільки два з 91 сміттєзвалища. Ці об’єкти до цього часу не закривають лише через відсутність альтернативи.
 
Сучасне підприємство з переробки ТПВ на території регіону було збудоване досі лише у Богодухові.
 
Там уперше використали технологію застосування методу біоремідіації. Але, незважаючи на те, що це будівництво завершилося ще у 2016 році, об’єкт ще й досі не здали в експлуатацію через технічні та організаційні проблеми.