«Хімік» несподвано здобув першу перемогу у сезоні

18.04.2018
«Хімік» несподвано здобув першу перемогу у сезоні

У третьому матчі півфінальної серії «Хімік» дав справжній бій «Дніпру». (Фото з сайта ФБУ.)

На відміну від чверть­фінальної серії, де для визначення переможця суперники грали до двох перемог, півфінали чоловічої суперліги розраховані дещо на довшу ігрову дистанцію.
 
 
 
Як вважають у спортивному світі, серія до трьох перемог, на відміну від «урізаної версії», позбавлена випадковостей.
 
 
 
Іншими словами, результат протистояння, проведеного за подібним форматом, виглядає закономірним, а фактор везіння, коли раз на рік і аутсайдеру вдаються перемоги над лідерами, суттєво мінімізується.
 
Коли баскетболісти «Миколаєва» сенсацій­но вибили в чвертьфіналі «плей-оф» суперліги «Будівельник», без сумніву, однозначних трактувань фіаско минулорічного переможця ЧУ не було.
 
Для одних — особливо  фанатів «Будки», — невдача столичного клубу вважалася випадковістю, інші ж — як-то наставник «Черкаських мавп» Максим Міхельсон — назвали здобуток «Миколаєва» закономірним наслідком роботи, проведеної новим наставником «корабелів» Володимиром Полюхом.
 
Подібні епітети на адресу свого майбутнього опонента в спорті — не рідкість. Кілька компліментів своєму візаві, в якійсь мірі, можуть заколисати його увагу.
 
Утім, не виключено, подібні слова — жест тренерської ввічливості або ж елементарна констатація фактів, котрі є невід’ємним атрибутом передматчевих прес-конференцій.
 
У будь-якому разі дуель другої та шостої команд «регулярки» не обіцяла запеклої дуелі. Негативний показник «Миколаєва» в контексті виграних та програних поєдинків  (а він складав 10 матчів проти 18) свідчив про наявність у команди Полюха слабких місць.
 
А от «Черкаські мавпи» в поточному сезоні демонструють неабияку потугу. Надто підопічні Міхельсона розігралися наприкінці регулярного сезону, коли в боротьбі за другу позицію обійшли «Будівельник».
 
Звісно, вітчизняні шанувальники баскетболу з нетерпінням чекали в півфіналі «плей-оф» дуелі «мавп» та «гладіаторів», проте спортивна доля розпорядилася інакше.
 
Утім, що для одних — розпач, для інших — прекрасна нагода на помірних обертах, економлячи, так би мовити, сили, дістатися «золотої» серії.
 
А те, що в протистоянні з «корабелами» «Черкаські мавпи» діяли не на максимумі, сумніватися не доводиться. Коли на твоєму боці клас, не обов’язково для перемоги стрибати вище голови. Зрештою, для виходу у фінал черкаському колективу знадобилася мінімальна кількість поєдинків.
 
А от дорога до «золотої» серії головного фаворита чемпіонату країни — «Дніпра» — складається не так легко. Після двох домашніх перемог від підопічних Дениса Журавльова очікували швидкого завершення півфінальних баталій у Южному.
 
Нічого зверхнього, просто в нинішньому сезоні — ані в Кубку, ані в суперлізі — «Хімік» не перемагав. Однак, як виявилося, «порохівниці» у баскетболістів з Южного аж ніяк не порожні.
 
У третьому півфінальному поєдинку, що завершився з рахунком 99:81 на користь господарів, підопічні Віталія Степановського продемонстрували серйозність своїх намірів у питанні, як мінімум, повторення свого минулорічного здобутку, коли «хіміки» стали віце-чемпіонами країни. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. Півфінальна серія (до трьох перемог). «Черкаські мавпи» — «Миколаїв» — 91:78, 83:54, 59:57 (рахунок у серії — 3:0). «Дніпро» — «Хімік» — 96:62, 67:62, 81:99 (2:1).