Виправити реноме вітчизняного хокею мають шанс українські юніори

17.04.2018
Виправити реноме вітчизняного хокею мають шанс українські юніори

У Києві проходить юніорський чемпіонат світу з хокею в дивізіоні ІВ. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Другий рік поспіль столичний Палац спорту приймає чемпіонат світу з хокею.
 
Щоправда, цього разу на льоду головної критої арени країни — в ролі господарів турніру — змагається не національна збірна України, а колектив українських хокеїстів, вік яких не перевищує 18 років.
 
Утім, з огляду на суттєве омолодження вітчизняної хокейної першості, де нині важко знайти гравця старшого за 23 роки, юніорська збірна U-18 під орудою Олега Ігнатьєва не така вже юна.
 
Кілька представників із «Білого барса», «Кременчука» та «Динамо» вже познайомилися з хокеєм високого рівня. Водночас основна частина команди Ігнатьєва — представники ДЮСШ.
 
При цьому не тільки українських. Приміром, капітан «синьо-жовтих» на домашньому «мундіалі» в дивізіоні ІВ Артем Матейченко представляє ярославський «Локомотив».
 
А, скажімо, Олександр Пересунько представляє «юніорське» крило знаного в США клубу НХЛ — «Бостон Брюїнз». Загалом, на ЧС-2018 наша юніорська збірна має доволі «інтернаціональних» вигляд, поєднуючи в собі хокеїстів, які грають в Україні, США, Росії та Словаччині.
 
Варто нагадати, що на лід столичного Палацу спорту юніорський «мундіаль» 2018 року в дивізіоні ІВ потрапив поза планом, адже спочатку місцем його проведення називали Одесу.
 
Проте, не впоравшись iз процесом реконструкції одеського Палацу спорту, господарі майбутнього турніру в особі «спортивного» міністерства та ФХУ були змушені просити міжнародну федерацію хокею на льоду про зміну місця проведення ЧС.
 
Особливих організаційних проблем, пов’язаних iз переїздом юніорського «мундіалю» з Одеси до Києва, в його новоспечених господарів, думається, не виникло, адже після дорослого ЧС, проведеного в столиці торік, мало що потребувало реновації.
 
А от у контексті спортивного результату на команду Олега Ігнатьєва покладено серйозні очікування, адже в 2017 році національна збірна України свій домашній «мундіаль» провалила, не здобувши на ньому жодної перемоги.
 
Виступ українських юніорів на столичному льоду також розпочався з поразки.
 
У матчі-відкритті «синьо-жовті» мінімально поступилися японським одноліткам — 0:1. Проте в своєму другому матчі на турнірі українські хокеїсти здобули вольову перемогу над одним із фаворитів — колективом з Австрії.
 
Відчутно поступившись австріякам за кількістю кидків (41 проти 25), підопічні Ігнатьєва взяли суперника не кількістю, а якістю, загалом, закинувши у ворота суперника п’ять шайб.
 
Що цікаво, вирвати перемогу в поєдинку, котрий від початку складався за сценарієм збірної Австрії, наші хокеїсти змогли в останні п’ять хвилин матчу — 5:3.
 
У підсумку голевий «дубль» та результативна передача на рахунку форварда «Кременчука» Гліба Кривошапкіна. Переможну ж крапку в грі, як і годиться, поставив капітан «синьо-жовтих» Матейченко. 
 

ТАБЛО

Юніорський чемпіонат світу (до 18 років). Дивізіон ІВ. Австрія — Україна — 3:5. Японія — Румунія — 5:3, Угорщина — Італія — 4:0. Україна — Японія — 0:1, Італія — Австрія — 1:2, Румунія — Угорщина — 0:5.
Турнірне становище: Японія, Угорщина — 6, Україна, Австрія — 3, Румунія, Італія — 0.