Збій у лікуванні: перший етап медичної реформи пробуксовує «з технічних причин»

13.04.2018
Збій у лікуванні: перший етап медичної реформи пробуксовує «з технічних причин»

По всій країні з 2 квітня стартував перший етап медреформи — українці мають укласти договори з лікарями первинної ланки: сімейними, педіатрами, терапевтами.
 
З проблемою неможливості це зробити зіткнулися мешканці не одного міста.
 
Причини «банальні»: брак комп’ютерів, не готові до роботи з професійною комп’ютерною програмою лікарі, технічні складнощі у вигляді відсутності належної кількості декларацій та довжелезні черги. 
 
Так, чиновники Южноукраїнська виправдовуються, мовляв, досі не закупили комп’ютери у належній кількості, а лікарі не встигли освоїти тонкощі роботи у віртуальному режимі.
 
Мешканці міста не в захваті від такого запізнення реформи та нарікають, що часто змушені виїжджати до медичних установ Первомайська, Вознесенська, а то й до обласного центру, де лікарі викликають більше довіри.
 
Сама система первинного звернення до медика у центральній лікарні невеликого міста, розташованого на Миколаївщині, створена лише на початку нинішньої весни.
 
Тепер голов­ний лікар повинен укласти трудовий контракт та зареєструвати у відповідних структурах комунальне некомерційне підприємство «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги».
 
Лише після цього лікарня зможе підключитися до електронної системи охорони здоров’я eHealth.
 
— Мешканці Южноукраїнська зможуть обрати свого лікаря ближче до літа, — впевнена заступник директора департаменту Олена Філонова. — З розвитком реформи у медичній галузі підуть у небуття незручні паперові картки, на зміну їм прийде електронна реєстрація. Підписання угоди з обраним лікарем теж буде відбуватися за допомогою комп’ютера.
 
Для «первинки» Южноукраїнська вже закупили десять комп’ютерів i планують придбати ще п’ять. Кожен пацієнт отримає індивідуальний електронний номер, прив’язаний до його електронної карти.
 
Коли людина прийде до лікаря, на картці та на сервері системи eHealth буде видно попередній діагноз, скарги, а також призначення лікаря.
 
Центр первинної медико-санітарної допомоги займе частину приміщення будівлі дитячої поліклініки й у так званому акушерському корпусі.
 
Прийом там будуть вести педіатри, сімейні лікарі та терапевти. Реформа повинна зробити більш комфортним відвідування лікарів: очікується, що під кабінетами не буде черг, адже пацієнти зможуть записуватися у зручний для себе час.
 
Перевірити нововведення на ефективність можна буде не раніше, аніж за кілька місяців, а поки що регулярно надходять повідомлення про те, що в деяких регіонах України укладення декларацій із сімейними лікарями припиняють через відсутність iнтернет-з’єднання.
 
Нагадаємо, нинішня медична кампанія має назву «Лiкар для кожної сім’ї». Як розповіла в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, уже понад 150 тисяч українців знайшли «свого» лікаря, з яким i підписали договір.
 
Станом на 6 квітня поточного року більш як 64 відсот­ки комунальних установ, які надають людям первинну медичну допомогу, зуміли підключитися до електронної системи охорони здоров’я eHealth. Із моменту запуску цієї програми українцями підписано понад 266 тис. декларацій про вибір лікаря.