Через санкції США російські олігархи з оточення Путіна лише за добу втратили 17 млрд доларів

11.04.2018
Минулої п’ятниці США запровадили санкції проти 19 росіян, яких звинувачують у втручанні в американські вибори.
 
До списку, зокрема, ввійшли 13 осіб iз так званого «кремлівського списку», яким минулого місяця висунули звинувачення щодо втручання у вибори 2016 року в США.
 
За словами міністра фінансів США Стівена Мнучіна, санкції будуть спрямовані на «постійні нечесні напади» з боку Росії.
 
У Вашингтоні ці штрафні заходи описують як найжорсткіші дії, вжиті адміністрацією Трампа проти Москви. Міністр фінансів США заявив, що будуть додаткові санкції, щоб російські «чиновники та олігархи несли відповідальність за свою дестабілізаційну діяльність».
 
Він не сказав, коли саме нові штрафні заходи запровадять, але повідомив, що вони перекриють доступ фізичних осіб до фінансової системи США.
 
У Москві спочатку віджартовувались, але в понеділок, коли розпочали працювати фондові біржі, настало протверезіння.
 
Американське видання «Форбс» повідомило, що лише за один день «чорного понеділка», як його вже охрестили, російські олігархи з оточення президента Володимира Путіна втратили приблизно 14 млрд. доларів.
 
Американське видання, яке підраховує статки найбагатших людей планети, зазначило, що російські мільярдери зараз — серед лідерів антирейтингу за обсягами втрачених коштів.
 
Станом на вчорашній день ця сума вже обчислювалася 17 млрд. доларів, такі оновлені дані подала РІА «Новості» з посиланням на рейтинг Bloomberg Billionaires Index (BBI), який оновлюється щогодини.
 
Індекс Московської біржі знизився станом на 14:36 понеділка майже на 7%, РТС — на 9,57%. На московському майданчику знижувалися у ціні акції «Сбербанку», «Газпрому», «Лукойлу», «Алроси», «Роснафти», «Норильського нікелю».
 
Після 15:00 падіння звичайних акцій «Сбербанку» перевищувало 20%. На біржі в Лондоні падають у ціні папери майже всіх російських компаній, повідомляє Бі-Бі-Сі. Рубль у понеділок втратив у ціні щодо долара і щодо євро.
 
Долар уперше з 16 листопада минулого року коштує дорожче 60 рублів. Євро подорожчав більш ніж на 2 рубля і в якийсь момент коштував дорожче 74 рублів — уперше з 4 серпня 2016 року.
 
Скидаючи акції російських компаній, інвестори намагаються мінімізувати свої ризики, вважають аналітики. Інвестори і партнери компаній з нового списку санкцій зобов’язані до 5 червня розірвати всі контракти з 12 компаніями, контрольованими російськими бізнесменами Олегом Дерипаскою, Віктором Вексельбергом, Ігорем Ротенбергом і Кирилом Шамаловим.
 
Це стосується не тільки громадян і компаній iз США, а й партнерів та інвесторів iз третіх країн. А інакше вони також ризикують опинитися в американських санкційних списках.
 
За даними «Форбс», у понеділок найбільше втратив Олег Дерипаска: чверть своїх статків — мінус 1,5 млрд. доларів. За підсумками 2017 року Дерипаска перебував на 23-му місці у списку «Форбс».
 
З урахуванням нових показників він може опинитися на 29-му місці. Поки найсильніше від санкцій постраждали компанії «Русал» і En+, яка об’єднує активи мільярдера в металургії, енергетиці та гірничовидобувній промисловості.
 
«Русал» у повідомленні на сайті Гонконгівської біржі попередила, що санкції Мінфіну США «можуть призвести до технічних дефолтів у зв’язку з певними кредитними зобов’язаннями групи».
 
У результаті акції «Русала» на цьому майданчику впали більш ніж на 50%. На московській біржі торги паперами компанії «Русал» також почалися з різкого падіння — відразу на 46,9%, але потім акції трохи піднялися в ціні. 
 
Аналітики зазначають, що якщо раніше США вели попереджувальний вогонь, то тепер уже — вогонь на ураження. Російський прем’єр Дмитро Медведєв пообіцяв потерпілим компаніям допомогу, оскільки вони є бюджетоутворюючими.
 
Але попередні оцінки такої допомоги вказують, що за сумою вона має бути більшою, ніж річні витрати Росії на медицину чи освіту.
 
Росіяни мають допомогти «погорілим» олігархам Путіна з власної кишені. І не лише «допомогти рублем», а й бути готовими до пов’язаного з цим стрибка цін на більшість споживчих товарів.