Одеса відзначила річницю визволення від нацистів без ексцесів: чергували понад 1500 правоохоронців

11.04.2018
Одеса 10 квітня святкувала 74-ту річницю визволення від нацистів.
 
Щороку в цей день традиційно загострюється протистояння між місцевими радикалами та прихильниками свята, серед яких є багато любителів «руского міра». 
 
З огляду на дражливість дати, в цей день правоохоронці посилили заходи безпеки.
 
За даними регіонального управління Національної поліції, на вулиці вийшли понад півтори тисячі правоохоронців, у тому числі бійці Нацгвардії, батальйон поліції особливого призначення та «поліція діалогу».
 
«Щоб не було незрозумілих ситуацій, ми ще тиждень тому повідомили, що буде обмежено рух у центрі — на під’їздах до Алеї Слави, Лідерсовского бульвару і площі 10 квітня. Там стоять фільтраційні пункти. Співробітники поліції за допомогою ручних металошукачів оглядають кожного громадянина, який хоче зайти на об’єкт, щоб не було ніяких заборонених предметів», — розповів начальник управління превентивної діяльності Нацполіції в Одеській області Іван Іщенко.
 
Цього року учасникам масових заходів заборонили використовувати радянську комуністичну символіку, в тому числі георгіївські стрічки. 
 
Офіційна частина свята пройшла без ексцесів. Зранку на Алеї Слави у парку Шевченка мер міста Геннадій Труханов, голова ОДА Максим Степанов, духовенство урочисто поклали квіти до пам’ятника Невідомому матросу. Прийшли і близько сотні одеситів — в основному пенсіонери: діти війни та ветерани.
 
Із кораблів та катерів Західної військово-морської бази ВМС і загону морської охорони Південного регіонального управляння Держприкордонслужби на воду спустили вінки.
 
А проспектом Шевченка пройшла колона учасників бойових дій на території інших країн. 
 
Нагадаємо, минулого року 10 квітня біля пам’ятника Невідомому матросу в парку Шевченка в Одесі між активістами патріотичних організацій та їх опонентами, які прийшли на покладання квітів, відбулася сутичка. Поліція затримала 16 активних учасників заворушень.
 
Цього року провокаційні очікування — з 17. 00. На цей час відомий в Одесі сепаратист Моріс Ібрагім анонсував мітинг та покладання квітів до пам’ятника Невідомому матросу.
 
За даними сайту «Миротворець», Ібрагім є активістом «Русского движения Украины», один з організаторів і керівників руху «Куликове поле».
 
Він відомий численними антиукраїнськими виступами і керівництвом провокаційними акціями на Куликовому полі.