На Черкащині під загрозою знищення опинились 40 видів червонокнижних рослин

11.04.2018
На Черкащині під загрозою знищення опинились 40 видів червонокнижних рослин

Підсніжник складчастий у Холодному Яру.

Із настанням тепла на вулицях міст знову з’явилися продавці первоцвітів. Екологи кажуть, люди йдуть до лісу і виривають підсніжник складчастий, проліски, а потім везуть і продають.
 
 
«Таке збирання ранньоквітучих рослин призводить до знищення їх популяцій. Лише в нашій області під загрозою зникнення нині перебуває близько 40 рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України», — розповідає «Україні молодій» Сергій Поліщук, начальник Державної екологічної інспекції в Черкаській області.
 
 
За його словами, під час проведення минулорічних екологічних рейдів на Черкащині було затримано з первоцвітами 12 громадян, цього року «любителів» лісових букетів тільки троє. 
 
«За минулі роки спостерігається зменшення кількості тих, хто продає підсніжник складчастий, який росте у Холодному Яру. І це результат проведених нами профілактичних заходів та рейдів», — наголошує Сергій Анатолійович.
 
Він каже, що в цій справі екологам ефективно допомагають студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, які традиційно навеснi охороняють плантації підсніжника складчастого у Холодному Яру та є позаштатними громадськми інспекторами з охорони довкілля.
 
Люди вже знають це і не ризикують туди йти та збирати підсніжники.
 
Тож черкаські екологи, які наразі проводять рейди спільно з поліцією, вкотре нагадують черкащанам, що за вирвані в лісі ранні квіточки доведеться заплатити штраф від 340 до 510 гривень із конфіскацією незаконно добутого.
 
Також, наголошують в екологічній інспекції, забороняється купувати дикорослі рослини у тих, хто їх продає. Бо штраф за придбаний букетик підсніжників може становити від 510 до 1700 гривень.
 
Приміром, букет леверди чи підсніжників із 50 рослин обійдеться у 500 гривень штрафу.