Кулінарна марка: що готувати, коли свята тривають

11.04.2018
Кулінарна марка: що готувати, коли свята тривають

«Карпатка». (Фото Ірини САВІЦЬКОЇ.)

Так повелося, що великодній стіл у кожній родині — чи не шедевр кулінарного мистецтва.
 
 
Там — і традиції, і символи, і просто бажання потішити рідних, навіть вразити, а чому б і ні? Це — найбільше свято!
 
 
Але коли найкращі страви приготовлені і навіть спожиті, а свято триває, наразі Великий тиждень, кожній господині хочеться тримати свою «кулінарну марку».
 
 
Насправді це нескладно, бо в кожного — по цілому записничку, навіть книжці   улюблених святкових рецептів.
 
Якщо у вашій книжці ще нема смачних рулетиків із печінкових млинців із грибами — впишіть їх і приготуйте, вони дуже оригінальні, ніжні, святкові. 
 
Інгредієнти: 0,5 кілограма курячої печінки, 150 г молока, 3 яйця, 4 столові ложки борошна, цибулина, 100 г вершкового масла, олія для смаження, спеції. 
 
Для начинки: 300 г печериць, 2 морквини, 2 плавлені сирки, 4 столові ложки сметани, чайна ложка гірчиці, спеції за смаком. 
 
Печінку помити, видалити плівку, пропустити разом із цибулею крізь м’ясорубку. Щоб тісто було ще ніжніше, можна додатково збити блендером.
 
Додати просіяне борошно, яйця, молоко, м’яке вершкове масло, сіль і знову добре збити блендером. Накрити плівкою і залишити на 20 хвилин. Посмажити на пательні з невеличкою кількістю олії тоненькі млинці. 
 
Для начинки: моркву натерти на дрібній тертці й тушкувати до м’якості в невеликій кількості води і олії. Гриби нарізати невеликими шматочками (краще соломкою) і обсмажити до готовності, посолити, додати спеції.
 
Плавлений сирок натерти на тертці, змішати з морквою, грибами, додати сметану, гірчицю (якщо хочете — трошки потертого часнику), сіль, спеції, зелень за смаком і добре вимішати.
 
Викласти начинку на млинці, згорнути рулетом і поставити в холодильник на годину, щоб вони застигли. Перед подачею нарізати млинчики невеликими шайбочками і викласти на тарілку.
 
Ваша закуска буде вишуканою!
 
Медово-святковий солодкий стіл також особливий. Ми вже встигли насолодитися пасочками — своїми і тими, якими нас пригощали, але свято триває, за чаєм чи кавою збираються родина, друзі, тому треба пекти!
 
Львів’янка Ірина Савіцька пропонує рецепт легендарної «Карпатки» — прекрасний варіант святкової випічки! 
 
Інгредієнти для тіста: склянка води, 100 г маргарину, 4 яйця, 150 г борошна, дрібка солі.
 
Воду, маргарин та сіль доводимо до кипіння, додаємо борошно, добре перемішуємо, готуючи на малому вогні 2 хвилини.
 
У гаряче тісто вмішуємо по 1 яйцю, перемішуючи до гладкої консистенції.
 
Форму 24 см застелити пергаментом та змастити маслом. Викласти тісто (з поданих складників — 2 коржі, пекла окремо, замішуючи тісто щоразу свіже (ділила складники).
 
Випікати в добре розігрітій до 200-220° духовці, поки не зарум’яниться. Залишити в духовці вистигати.
 
Крем: 1 столова ложка крохмалю, 2 столові ложки борошна, 1,5 склянки молока, 2 жовтки, 0,5 склянки цукру, сік 1 лимона, 300 г масла.
 
У кипляче молоко додати масу із холодного молока, крохмалю, борошна, цукру з жовтками (вливати повільно), варити до загустіння 3-5 хвилин, остудити.
 
У добре збите масло по  столовій ложці додати холодну масу та сік з лимона. Готові коржі перемастити кремом, охолоджувати в холодильнику не менше 8 год. Так, силу волі також треба вписати в інгредієнти!
 
По-весняному барвистий, легкий, пишний пляцок «Леон» пропонує спекти Наталя Грицик із Трускавця.
 
Для медового коржа потрібно: 450 г  борошна, 100 г цукру, 150 г маргарину, яйце, 2 столові ложки меду, чайна ложка соди (погасити оцтом), 2 столові ложки сметани.
 
Змішати всі інгредієнти і замісити тісто (тісто качається). Розділити на 2 частини і розкласти на дека 25х35 см.
 
Пекти при температурі 170 градусів близько 20 хвилин (перевірити дерев’яною паличкою — має бути суха). 
 
Бісквіт: 4 яйця, 3/4 стакана муки, 3/4 стакана цукру, чайна ложка порошку для печива. Білки збити в піки, добавляючи цукру та по одному яєчному жовтку, наприкінці додати змішане з порошком борошно, легенько вимішуючи. Пекти при 160 градусах 30—40 хвилин (також до «сухої палички»).
 
Заварний крем: 1/2 літра молока, 2 столові ложки борошна, 2 столові ложки кукурудзяного крохмалю, пакетик ванільного цукру, 150 г цукру, 300 г масла (я заварювала «Пудинг вершковий» і збила з маслом). Крем розділити на 4 частини. 
 
Яблучна начинка: 2 кг яблук; 0,5 стакана цукру,  зелене желе,  червоне желе. 
 
Яблука почистити та натерти на «великих» отворах терки, додати цукор та протушкувати до готовності, часто помішуючи. Кожне желе окремо розвести у воді.
 
Варені яблука розділити на 2 частини. До однієї додати зелене желе, до другої — червоне, остудити. 
 
Збираємо: медовий корж — крем — яблука із зеленим желе — крем — бісквіт — крем — яблуко з червоним желе — крем — медовий корж. Полити шоколадною глазуррю. 
Гарних і смачних свят! n