На горщику з букварем: діти у Франції йтимуть до школи з трьох років

06.04.2018
Діти у Франції починатимуть навчання у школі в три роки замість шести. Про це оголосив нещодавно президент Франції Емманюель Макрон.
 
Реформа зробить Францію країною з найнижчим віком залучення до шкільної освіти у Європі, зазначає Бі-Бі-Сі.
 
Хоча, насправді, навчання дітей у віці трьох років вже є традицією у Франції, уточнює «Франс Пресс».
 
Фактично, Макрон, починаючи з наступного навчального року, переводить дитсадки у ранг шкіл.
 
А, за даними уряду, 97,8% французьких дітей трирічного віку і так відвідують дитсадки. Тепер відвідування стане обов’язковим і для решти 2,2%. 
 
Президент Макрон наголосив, що реформа спрямована на зменшення нерівності в освіті, оскільки батьки в бідних районах Франції та заморських територіях рідше віддають своїх дітей до школи в ранньому віці.
 
У Парижі до школи йдуть 93% дітей у віці трьох років, але в заморських територіях Франції ця цифра значно нижча, повідомляє газета «Ле Монд».
 
«Я сподіваюся, що з цим зобов’язанням, починаючи з навчального року в 2019 році, ми можемо виправити цю неприйнятну різницю», — сказав пан Макрон на прес-конференції.
 
До того ж, завдяки пониженню віку обов’язкового запису до освітніх закладів, буде створено приблизно 800 нових робочих місць.
 
У більшості країн Європи шкільний вік починається у шість років. У Північній Ірландії шкільне навчання починається у чотири роки, на Кіпрі та Мальті, в Англії, Шотландії, Уельсі — у п’ять років.
 
В Болгарії, Естонії, Фінляндії, Латвії, Литві, Польщі, Сербії та Швеції дітей віддають до школи у сім років.
 
У Франції теперішнє пониження віку обов’язкового запису до закладів освіти проводиться вперше з 1882 року. Цей захід буде стосуватися приблизно 26 тисяч дітей, які у трирічному віці не відвідують дитсадки.
 
На думку міністра освіти Франції Жан-Мішеля Бланке, дитячі садки – «потенційно найдієвіший засіб прогресу та встановлення рівності», який має французька освітня система. 
 
Дебати про те, коли дітям слід починати шкільне навчання, тривають багато років. У дослідженні, опублікованому в 2015 році, було встановлено, що діти, які почали ходити до школи пізніше, були менш неуважними.
 
Фінляндія, Польща та Естонія вважаються трьома найуспішними європейськими країнами в галузі освіти. Шкільне навчання тут починається з семи років, але кількість дітей у класах невелика.