Великодня красуня: найкращі рецепти пасок від досвідчених господинь

04.04.2018
Великодня красуня: найкращі рецепти пасок від досвідчених господинь

Її величність паска. (Фото Софії КАСЬКУН.)

Такою й має бути королева великоднього столу — її величність паска.

 

Предмет гордості кожної господині, найкращий хліб, подарований нам небесами.

 

Паска не може бути несмачною апріорі, бо основні її інгредієнти не можуть дати значних збоїв у випіканні.

 

Хіба що, буває, не так вона випечеться, як уявляється, але цьому можна запобігти, маючи у своєму арсеналі перевірені рецепти.

Кожна родина має свої рецепти, і кожна господиня давно адаптувала їх до смаків найрідніших і найближчих, своїх великодніх гостей.

Але кулінарна історія пишеться й далі, майстри кулінарної випічки продовжують ділитися рецептами, секретами вдалого тіста, деталями, які бажано врахувати, тому щороку паски вдаються ще вищі, ще пухкіші й ще запашніші. 

Оскільки Великдень ось-ось задзвонить довгоочікуваними дзвонами, сповіщаючи про перемогу життя над смертю, і часу на підготовку до цього світлого дня мало, цього разу вибираємо найкращі рецепти великоднього хліба, які печуться швидко, але не менш смачні. 

Як учила бабуся

Бабусі, як відомо, поганого не навчать. А що вже їхня випічка — лиш згадки про це викликають найприємніші спогади! У Інни Зайцевої з Вінниччини є рецепт бабусиної пасочки, яка печеться швидко.
 
Правда, серед її інгредієнтів — аж 20 жовтків (упізнаю рецепт своєї бабусі, я також завше дивувалася, навіщо аж стільки жовтків!), але на паски треба бути щедрим — чим кращі паски, тим заможнішою буде родина.
 
Отож на величеньку родину, на 18 пасок (які наші бабусі все-таки завбачливі: пекли на всю родину, також пригадую рядки пасок, вкриті серветками, і не уявлялося, як це можна з’їсти, але з’їдалося на диво швидко) потрібно: 2 літри молока, 20 жовтків, літр цукру (жовтки з цукром збити), 200 г розпарених родзинок, 200 г масла або маргарину, цедру лимона, ванілін, 150 г дріжджів, 100 г олії. 
 
Замісити еластичне тісто і дати підійти. Потім виробляти паски і вкладати їх у форми, заповнюючи при цьому менше половини формочки. Формувати паски невеличкі, бо вони дуже гарно ростуть. Випікати до зарум’янення.
 
Швиденько і смачненько
 
Киянка Руслана Клим­чук пропонує рецепт швидкої пасочки — для тих, хто не має часу довго вимішувати пасхальне тісто. Для цієї дуже смачнющої, за словами автора рецепту, пасочки потрібно: літр пареного молока, 150 г живих дріжджів, 20 жовтків, 200 г вершкового масла, 100 г олії, 100 г горілки, 1 літр цукру, 0,5 чайної ложки солі, літр родзинок, 0,5 літра цукатів.
 
Дріжджі розім’яти в мисці, додати тепле молоко, стакан цукру, 2 жмені борошна. Дати підійти. Додати муку. Зробити густе тісто, як на оладки, дати підійти.
 
Жовтки збити з рештою цукру, вилити в тісто, додати сіль, добавити борошна (скільки візьме). Тісто має бути, як густа домашня сметана. Знову дати підійти.
 
Додати в тісто літр родзинок, цукати, ванілін (можна цедру лимона), розтоплене масло, горілку, олію. Добре перемішати, залишити на трошки.
 
Викласти у форму (1/3 висоти форми.) Як підійде — випікати до рум’яної скориночки.
 
Глазур господиня радить робити на основі желатину.

До речі, про глазур.

Олена Приступа з Луцька ділиться гарним рецептом надійної (щоб не сипалася) глазурі. Потрібно: чайну ложку швидкорозчинного желатину розчинити в 100 г теплої води, а як вистигне — збити з 0,5 л цукрової пудри. Намазувати швидко, коли висохне — не липне та не кришиться. 
 
Великодня красуня
 
«На Великдень у нас пекли «бабу», — розповідає львів’янка Софія Каськун. — Великодня «баба», то як кутя на Різдво — без неї свято не свято, ніби й не Великдень. «Баба» мала бути жовта, солодка, з родзинками і з цукровою поливою. В моєму дитинстві родзинки були рідкістю — дефіцитом, і я пам’ятаю, як одного разу бабуся пекла паску з в’яленими вишнями. Ну, ви зрозуміли, «баба» — це теж паска, така, як ви звикли. Я вже давно не живу в рідному селі, але на Великдень печу два сорти паски — правда, не ромбовидну, як пекла бабуся, а круглу, але так само без родзинок, а ще солодку, з родзинками і ромом, як торт — «бабу». «Баба» — це моя любов і поле для експериментів».
 
За рецептом Софії Каськун, на 2 великі великодні красуні потрібно: 1 кг тортового борошна, 30 г свіжих дріжджів або 15 г сухих дріжджів, 10 жовтків, 500 мл молока, 200 г вершкового масла, розтопленого та легко охолодженого, половину склянки дезодорованої олії, 3 варені картоплини, розім’яті в пюре, приблизно 350 г цукрової пудри, лимонний або апельсиновий екстракт і терта цедра лимона, келишок алкоголю (на­приклад, рому), родзинки й апельсинові цукати на ваш смак (не менше 200 г), дрiбка солі.
 
Розтерти свіжі дріж­джі з ложкою цукру, додати тепле молоко, половину борошна, розмішати до консистенції густої сметани, накрити чистим рушничком і залишити підніматися на годину в теплому місці (дріжджі сухі достатньо змішати з пшеничним борошном).
 
Яєчні жовтки розтерти з цукром (до білості), додати борошно, розчину, решту інгредієнтів (крім жиру і бакалій). Ретельно замісити тісто. Буде досить рідке, не бійтеся, так має бути. Часом борошно є досить вологим, тоді додайте на ложку-дві борошна більше. Наприкінці замішування додайте олію та масло, «бакалії».
 
Форми змазати олією, посипати пшеничною борошном. Покладіть тісто у форми відразу, бабка повинна рости в формі. Тісто повинно займати трохи менше половини форми. Поставте в тепле місце, щоб піднялося (воно має виростати до краю форми).
 
Ставити в духовку, нагріту до 190 градусів, відразу зменшити до 160 градусів. Випікати приблизно 35 хвилин на 160 градусах до так званого сухого патичка. 
 
Примітка. Якщо я не переконала вас до підйому дріжджового тіста тільки один раз, ви можете спокійно зробити цей рецепт iз використанням традиційного методу, тобто, щоб тісто піднялося в мисці, а потім другий раз у формі (автор даного рецепта не рекомендує).

Поради від автора рецепта:

— Лимонну цедру краще терти замерзлою, перед тим лимон має бути добре випарений і витертий. Хай постоїть натертою в кімнатній температурі і нагріється;
— не можна використовувати занадто багато дріжджів — це також стосується всіх інших розпушувачів; хоча тісто швидко росте, але, на жаль, готове тісто швидко засихає;
— важливо, аби тісто підростало повільно, тоді вироби матимуть так звану «поролонову» структуру — маленькі дірочки і пружність;
— те ж саме стосується часу замішування — чим довше, тим краще, тому що більше повітря втискається в тісто;
— картопля, що додається в тісто, діє як поліпшувач смаку і зберігає свіжість випічки;
— готову бабку треба вистудити на м’якій поверхні «головою вниз» — я використовую подушку, накриту лляною тканиною.
 
Духмяної паски! 
 
Щасливого Велико­дня! 
 

ДЕТАЛІ

Як розквітають великодні крашанки
 
Великодні писанки і крашанки — це також таїнство творіння. Тут і символи, і звичаї, і вірування, і просто естетика, краса, яку хочеться передати на яйці.
 
Тернополянка Лариса Пошпур ділиться простим, але дуже красивим природним способом творіння крашанок.
 
«Сподіваюся, що вже буде травичка зелена, яка і допоможе зробити нам крашанки, і кожна крашанка буде єдиною і неповторною, — каже вона. — Яйце сире, кожне окремо, обкладаємо чи травичкою, чи листочками, також порізаним сухим цибулинням. Або ж будь-якою крупою: гречка, рис, горох, пшоно (звичайно тільки однією із круп), і щільненько зав’язуємо у шматочки марлі або капронових колгот, розподіляючи крупу, щоб покрила яйце рівномірно». 
 
І варити у процідженому вареному цибулинні ( може бути і синя цибуля ) чи зеленці, розведеній у воді (але посудину для зеленки слід брати стару, бо не відмивається).
 

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Святковий салат-бар
 
Великдень — значить весна, і вже навіть неважливо, яка цього дня погода. Великодній стіл також має бути по-весняному барвистим і соковитим.
 
Уже з’явилася перша зелень — є цибуля, черемша, петрушка, кріп, редиска, салат. Це — інгредієнти, які вигідно і гарно впишуться в будь-яку салатницю, тобто в майже кожен відомий салат, тому є сенс сміливо додавати весняну зелень в улюблені салати — таким чином також святкуючи весну.
 
Вітамінний-незамінний. Не тільки тому, що він вітамінний, він заслуговує місце на святковому столі, він дуже смачний!
 
Треба по огірку і помідору, болгарський перець, 8 штук редиски, пучок салату, 150 г сиру фета (фавіта), 2 столові ложки оливкової олії, столова ложка бальзамічного оцту, цукор, сіль та італійські трави — за смаком.
 
Порізати все так, як вам найзручніше, заправити — і салат готовий!
 
Набуває популярності на святкових столах салат «Середземноморський».
 
«На велику тарелю викладаємо листя салату (порвати на шматочки) або мікс салатів (з пачки) і злегка поливаємо все майонезом, — ділиться його рецептом львів’янка Галина Максим. — На салат викладаємо банку тунця (краще в олії). Помідори ріжемо кубиками, знову трошки майонезу, далі — шар яєць (треба буде 3 яйця) — кубиками, зверху густенько посипати порізані на кружальця оливки (чорні чи зелені). Легкий, смачний, ще ніколи мене не підвів». 
 
Юлія Лисюк із Львівщини пропонує приготувати салат, який так і називається «Святковий».
 
Інгредієнти: листки салату, філе куряче, виноград (маслини), сухарики, соус «Тартар». 
 
Усе нарізати великими кусками. Хто любить солодкуватий присмак салату — додає виноград,а хто ні — чорні маслини.
 
«Сухарики робимо самі з білого хліба. Заправляємо салат соусом «Тартар», що з огірочками. Смакота!» — оцінює свій витвір Юлія.