В Аргентині урочисто відкрили пам'ятник писанці

04.04.2018
В Аргентині урочисто відкрили пам'ятник писанці

Пам’ятник українсько-польській писанці.

Традиційний великодній символ — писанку  — в Україні виготовляють iз давніх-давен.
 
На честь розписаних святкових яєць навіть встановили кілька пам’ятників: у Вижниці Чернівецької області, у селах Доброгостів і Братківці на Львівщині, на острові Хортиця на Запоріжжі, а в Коломиї на Івано-Франківщині у вигляді велетенського яйця збудували цілий Музей писанки.
 
Писанку повезли в своїх серцях за моря-океани й ті українці, які шукали кращого життя на чужині.
 
Так, у Канаді, в містечку Вегревіль, велику частину населення якого становлять українські діаспоряни, теж встановили пам’ятник писанці. 
 
А тепер великодній символ вшанували українці Аргентини. В суботу, 31 березня, в місті Апостолес — колисці української імміграції до цієї країни — відбулося урочисте відкриття пам’ятника писанці, повідомляє сайт Української Всесвітньої Координаційної Ради (УВКР).
 
«Цей монумент  перший такий в Аргентині і  є своєрідним символом взаємодії двох спільнот країни, які емігрували сюди ще 120 років тому — української та польської: кожна з них мала змогу оздобити по половині писанки, а сам пам’ятник було розташовано на перехресті вулиць «Україна» та «Польща», — зазначено в повідомленні.
 
Автором української «половини» монумента був Мирослав Ясінський.
 
Отець Гільєрмонд Анджейович, парафіяльний священик Візантійсько-Української обрядової церкви Святої Трійці, благословив пам’ятник.
 
Під час заходу також прозвучали український і польський гімни у виконанні хору «Голоси Апостолів».
 
На церемонії були присутні члени муніципального уряду на чолі з мером міста Маріо Віалєм, релігійні громади, українська спільнота. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

До Великодня Королівський канадський монетний двір випустив кольорову позолочену монету у формі української писанки.
 
Монета стала вже третьою «писанкою» у колекції канадського монетного двору, але першою позолоченою.
 
На реверсі нанесені кольорові візерунки, характерні для традиційної української писанки.
 
Монета  викарбувана із 31,82 грама чистого срібла з позолотою та має номінал у 20 канадських доларів. Загальний «наклад» становить 5 тисяч екземплярів.
 
«Окрім прекрасного вигляду й весняної теми, ця монета-писанка є артистичним вшануванням 1,2 млн. канадців українського походження, чиї традиції є багатою складовою мультикультурної спадщини Канади», — йдеться в описі монети на сайті монетного двору.
 
Автор дизайну реверсу монети — канадська художниця Анна Мораш, яка працювала також і над двома попередніми випусками монети-писанки, що побачили світ у 2016-му та 2017 роках, повідомляє видання української діаспори Ukrainian People («Український народ»).n