Терпець урвався: з цивілізованих країн видворяють 136 російських дипломатів-шпигунів

28.03.2018
Терпець урвався: з цивілізованих країн видворяють 136 російських дипломатів-шпигунів

Слова, які пролунали минулого тижня з Вашингтона та в четвер на саміті ЄС у Брюсселі, про те, що Росія «дуже ймовірно» несе відповідальність за атаку в англійському місті Солсбері й буде покарана за це, були не порожніми обіцянками.

 

США, Канада, Україна та 14 країн ЄС оголосили у понеділок та вівторок, що висилають російських дипломатів через скандал з отруєнням колишнього розвідника Сергія Скрипаля в Британії.

 

Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон у своєму «Твіттері» заявив, що скоординована висилка російських дипломатів із США, Канади та низки європейських країн є «найбільшим колективним висланням російських шпигунів усіх часів», — цитує його слова Бі-Бі-Сі.

«Росія не може порушувати міжнародні правила безкарно», — написав він.

Мушкетери короля Путіна  

Нарешті світова спільнота зважилася на те, що варто було зробити ще тоді, коли Росія вдерлася до українського Криму та Донбасу.
 
Проте й звинувачувати зарубіжних партнерів було б не зовсім правильно, бо й сама Україна пішла на цей крок лише через чотири роки війни. 
 
Отже, хто і скільки? За поданою вчора інформацією, США видаляють iз країни 60 дипломатів, Велика Британія — 23, Україна — 13, Канада, Німеччина, Франція та Польща — по чотири, Чехія  та Литва — по три, Італія, Іспанія, Данія, Нідерланди та Албанія — по два, Швеція, Естонія, Латвія, Румунія, Фінляндія, Норвегія, Хорватія, Угорщина — по одному.
 
Загалом персонами нон-грата оголошені 136 російських дипломатів-шпигунів. 
 
У понеділок президент Європейської Ради Дональд Туск написав у мережі «Твіттер», що «не виключені і додаткові заходи, в тому числі подальші вислання у найближчі дні та тижні».
 
Слідом за першою групою країн також приєдналася до «дипломатичного протесту» Ісландія.
 
«Серед заходів, яких вживає Ісландія, є тимчасове відтермінування усіх двосторонніх діалогів високого рівня з російськими чиновниками», — йдеться у заяві міністерства закордонних справ Ісландії.
 
Також Ісландія не відправлятиме своїх високопосадовців на чемпіонат світу з футболу-2018. При цьому про вислання дипломатів офіційний Рейк’явік не заявляв.
 
Проте вчора до акції проти Кремля приєдналася Австралія, яка висилає двох російських дипломатів. Окрім того, Австралія застерегла, що може бойкотувати футбольний чемпіонат.
 
Як бачимо, рекордсменом за кількіс­тю висланих стали США, які висилають 48 дипломатів посольства Росії та 12 осіб — співро­бітників ООН у Нью-Йорку, а також закрива­ють консульство РФ у Сіетлі. Росіяни мають залишити територію США впродовж тижня.
 
Відповідь США на дії Кремля є безпрецедентною не лише за кількістю видворених дипломатів, а й за формулюванням причин такого кроку.
 
Під час усіх попередніх подібних інцидентів застосовувалось нейтральне формулювання «за діяльність, несумісну з дипломатичним статусом».
 
Тепер же влада США чітко вказала у заяві, що росіян висилають як «співробітників спецслужб» за роботу, яка становить загрозу для національної безпеки США. 

«Крок, щоб повернути Росію в правове поле»

Стосовно приєднання до цієї скоординованої акції солідарності Заходу України, то президент Петро Порошенко пояснив її наступними словами: «У відповідь на цинічну хімічну атаку в Солсбері (Велика Британія) Україна в дусі солідарності з нашими британськими партнерами та трансатлантичними союзниками та в координації з країнами ЄС ухвалила рішення про видворення з української території 13 російських дипломатів із тих небагатьох, що залишилися. Бо, як відомо, наші дипломатичні стосунки з РФ де-факто заморожені».
 
Російські дипломати, яких висилає Україна, є «агентами Російської Федерації та представниками спецслужб», — заявила у розмові з Бі-Бі-Сі речниця МЗС України Мар’яна Беца.
 
За її твердженням, вони «фактично виконували функції, які не підпадали під діяльність дипломатичних агентів та консульських посадових осіб». 
 
Пані Беца сказала, що рішення про видворення ухвалили у координації із європейськими партнерами у відповідь на «цинічну хімічну атаку в Солсбері». 
 
«Росія грубо порушує міжнародне право, й це не тільки має обмежуватися нашими символічними жестами чи заявами, а й діями. Цей крок спрямований на те, щоб повернути Росію у міжнародне правове поле», — повідомила пані Беца.
 
Особи, яких висилають, перебували на дипломатичній роботі в Києві, Харкові, Львові та Одесі.

Повіяло «холодом»

МЗС Російської Федерації висловило протест через вислання дипломатів та назвало такий крок «недружнім».
 
«Недружній крок цієї групи країн не пройде безслідно, і ми відреагуємо на нього», — йдеться у заяві.
 
Безпрецедентний масштаб видворення російських дипломатів вразив експертів, які одночасно оцінюють і ефективність такого кроку, але й зазначають, що він відновлює відчуття атмосфери «холодної війни».
 
«Якщо Росія продовжить вести гібридну війну проти Заходу, Путіна треба покарати ще більше», — твітнув колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.
 
«Прекрасно бачити, як західний альянс підтримує Велику Британію цим масовим видворенням. Ось так і треба використовувати важелі впливу проти Росії та Путіна. А також треба заарештувати активи та взятися за підручних Путіна, які займаються російськими хакерськими програмами», — твітує Арі Флайшер, колишній прес-секретар Білого дому в адміністрації Джорджа Буша-молодшого.
 
Експерти згадують у своїх коментарях і Україну. «Заслуговує уваги те, що в Україні досі лишається так багато російських дипломатів, попри те, що Росія вдерлася в Україну і загарбала частину її території. Це демонструє, наскільки ці дві країни пов’язані на всіх рівнях», — пише Макс Седдон, журналіст впливового видання «Економіст».
 
Водночас коментатори вказують, що Євросоюз не спромігся на 100-відсоткову солідарність. Майже половина членів ЄС залишилася у таборі країн, які не бажають ризикувати, критикуючи Росію чи вдаючись до конкретних кроків проти неї.
 
Наприклад, Словенія та Австрія заявили, що засуджують російську атаку в Солсбері, але не збираються видаляти російських дипломатів. Словаччина зайняла очікувальну позицію. Проросійськи налаштовані Кіпр, Греція та Болгарія, ймовірно,  не приєднаються до антикремлівських акцій. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Російський фондовий ринок обвалився на торгах у понеділок на тлі безпрецедентного в історії дипломатичного демаршу.
 
Як повідомляє finanz.ru., за підсумками сесії індекс МосБіржі обвалився рекордно з травня минулого року (на 1,95%), а компанії, що входять до нього, сумарно подешевшали на 193 мільярди рублів, або близько 3,4 млрд. доларів.
 
Індекс РТС, що відображає валютну ціну найбільших російських корпорацій, схуд на 4,2 млрд. доларів за добу і завершив торги на мінімальній з 14 лютого позначці (1230,96 пункта).
 
Гонку вниз очолили акції держбанків: папери ВТБ обвалилися на 4,3%. Сбербанк подешевшав на 2,67%, на 2,63%, подешевшав «Газ­пром», акції «Роснафти» просіли на 2,05%, «Норнікеля» — на 2,25%, повідомляє «Аргумент».