Олег Ляшко ініціює зустріч підписантів Будапештського меморандуму в Києві

28.03.2018
Олег Ляшко ініціює зустріч підписантів Будапештського меморандуму в Києві

Олег Ляшко хоче, щоб підписанти Будапештського меморандуму пояснили, які саме гарантії вони надали Україні в обмін на відмову від ядерного статусу.

Лідер Радикальної партії звернувся до Президента України Петра Порошенка з пропозицією ініціювати проведення у Києві міжнародної конференції з питання відновлення миру в Україні та запросити до участі в ній безпосередніх підписантів Будапештського меморандуму — колишніх президентів США Білла Клінтона та України Леоніда Кучму i колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Джона Мейджора.
 
 
Політик нагадав, що 5 грудня 1994 р. Україна разом iз США, Великою Британією та Росією підписала в Будапешті «Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї», відмовившись від третього ядерного потенціалу в світі.
 
 
Проте сьогодні свою частину договору країни-підписанти не виконують.
 
«За один стіл перемовин повинні сісти американські, британські дипломати, лідери дер­жав. А також ті, хто безпосередньо підписував Будапештський меморандум — колишній президент США Білл Клінтон, президент України Леонід Кучма та екс-прем’єр Британії Джон Мейджор. Давайте їх зберемо в Україні і нехай вони розкажуть, що мали на увазі, підписуючи цей документ. Треба бути повним ідіотом, щоб мати кейс із гарантіями безпеки і не використовувати його!» — наголосив Ляшко.
 
Політик вважає, що невиконання умов Будапештського меморандуму провокує країни світу розробляти ядерну зброю.
 
«Ядерна зброя в Північній Кореї, Ірані, Саудівській Аравії — це наслідки провальної міжнародної політики сильних світу цього. Всі побачили, що гарантії, надані Україні країнами-підписантами Будапештського меморандуму в обмін на відмову від ядерної зброї, не працюють. Тобто, виходить, що ядерна зброя — єдиний запобіжник проти нападу на державу. Хто завтра почне її виготовляти? Папуаси з Папуа-Нової Гвiнеї?» — обурився лідер РПЛ.
 
У документі також наголошується: якщо міжнародна спільнота не буде вимагати суворого дотримання Будапештського меморандуму та притягнення Росії до міжнародно-правової відповідальності, то «це повністю дискредитує ідею безпекових гарантій як ефективного способу запобігання розповсюдженню ядерної зброї у світі».
Народний депутат закликав світових лідерів об’єднати зусилля для того, щоб зупинити російську агресію.