Переговорники домовилися про великоднє перемир’я на Донбасі

28.03.2018
Тристороння контактна група домовилася про перемир’я в зоні бойових дій напередодні Великодня.
 
Про це повідомила нардеп та уповноважена Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій i Луганській областях Ірина Геращенко. Ініціатором була українська сторона.
 
За її словами, впродовж війни перемир’я оголошували 12 разів, і жодного — не дотримувалися. Але на час перемир’я інтенсивність обстрілів значно зменшувалася, отже, було в рази менше загиблих і поранених.
 
«Україна шукає всі шляхи для припинення вогню, зменшення обстрілів, аби зберегти життя своїх військових і цивільного населення, — констатує Ірина Геращенко. — Жодного разу публічно на підтримку режиму тиші не виступив російський президент, не підтримав оголошене перемир’я публічно, не дав команду маріонеточним «владам республік» не стріляти». 
 
Політик також зазначила, що всі лідери нормандського формату мають публічно висловилися на підтримку повної та беззастережної тиші на Донбасі.
 
Нагадаємо, напередодні бойовики відновили інтенсивні обстріли на передовій. Упродовж доби 26 березня вони здійснили 47 обстрілів українських позицій.
 
На донецькому напрямку з 82-мм мінометів i гранатометів різних типів бойовики обстрілювали захисників Авдіївки.
 
З гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї вели вогонь по наших опорних пунктах у Водяному.
 
Гранатомети працювали в районі Шахти Бутівка та Кам’янки, великокаліберні кулемети — по оборонцях Павлополя, Пісків i Верхньоторецького.
 
Стрілецьку зброю застосовували поблизу Мар’їнки, Авдіївки, Широкиного, Талаківки та Гнутового.
 
На луганському напрямку під вогонь iз гранатометів i великокаліберних кулеметів потрапили захисники Луганського і Троїцького.
 
Із БМП i кулеметів противник обстріляв наші укріплення під Новгородським, а зi стрілецької зброї — по­близу Станиці Луганської. Унаслідок ворожого вогню українські воїни не постраждали.