Солідарність потерпілих: у Канаді відкриють меморіал жертвам комунізму

28.03.2018
Солідарність потерпілих: у Канаді відкриють меморіал жертвам комунізму

Головним компонентом меморіалу буде Арка пам’яті з 365 окремих елементів, що представляють кожен день року.

Запропонований десять років тому в Канаді проект будівництва пам’ятника жертвам комунізму таки буде реалізований.

 

Монумент мають намір встановити в центрі Оттави, неподалік будівлі федерального парламенту Канади, наприкінці цього або на початку наступного року, повідомляє сайт Польського радіо.

 

Офіційна назва пам’ятника у перекладі на українську мову звучить як «Меморіал жертвам комунізму — Канада, країна притулку» (англ. The Memorial to the Victims of Communism — Canada, a Land of Refuge).

 

Країна притулку від комунізму 

Встановлення монумента профінансує благодійна організація  «Данина свободі».
 
Організація, що була утворена у 2008 році, об’єднує представників найважливіших етнічних організацій у Канаді, таких як Конгрес канадської Полонії (KPK), Конґрес українців Канади (КУК), Конгрес в’єтнамських біженців та інші.
 
«Завдання проекту — встановлення національного меморіалу жертвам комунізму. Канада — це країна іммігрантів і, за нашими підрахунками, приблизно вісім мільйонів канадців, тобто майже чверть населення, — це вихідці з країн, поглинутих комунізмом. Вони або самі є його жертвами, або такими були їхні предки», — сказав голова організації «Данина свободі» Людвік Клімковський.
 
Він зазначив, що оскільки Оттава — це столиця Канади, то для встановлення монумента потрібна згода та підтримка канадських уряду і парламенту.
 
Вартість пам’ятника становитиме 3,5 млн. канадських доларів. 1,5 млн. доларів зібрала організація «Данина свободі». Приблизно таку ж суму виділила влада, а решта — це кошти з інших джерел.
 
«Сподіваємося, що останній етап, який саме зараз починається, завершиться відкриттям монумента. Це відбудеться або пізно восени 2018 року, або рано навесні наступного року», — повідомив Клімковський.

«Історія комунізму не завершилася»

За словами голови організації «Данина свободі», польська громада у Канаді підтримує цей проект. Однак найактивнішими у цій справі є канадські в’єтнамці та корейці.
 
Адже в країнах, із яких вони прибули, люди продовжують жити під гнітом комунізму, наголошує пан Клімковський. 
 
«Важливо, аби люди дізналися якомога більше про історію комунізму, про жертв, починаючи від більшовицької революції. Гадаю, всі розуміють, що історія комунізму не завершилася. Водночас із сумом констатую, що як на цьо­му боці океану, так і в Західній Європі, не так часто говорять про жертв комунізму, яких є 100 мільйонів, як і про жертв інших жорстоких сторінок історії», — наголосив Клімковський.
 
«Тому ми хочемо зберегти пам’ять про людей, які особисто пережили комунізм; їхні спогади, життєві шляхи та документи. Це покоління поступово покидає нас, але й досі немає, як, наприклад, у випадку жертв Голокосту, широкої бази наукових робіт. Кілька років тому я запропонував створити так звані стіни пам’яті. Я попросив співгромадян, аби принаймні невеличка частина зі 100 мільйонів людей — жертв комунізму — представила на цій стіні свою історію», — сказав Клімковський.
 
Він зазначив, що прізвища цих осіб будуть об’єднані з інтерактивною системою, веб-сторінкою, на якій можна буде прочитати історії багатьох родин.
 
Бронзовий монумент завширшки 24 метри та заввишки чотири метри встановлять на одній із площ канадської столиці.
 
Його головним компонентом буде Арка пам’яті, складена з 365 окремих елементів, що представляють кожен день року.
 
Кожен елемент покаже один з історичних моментів, наприклад, Варшавську битву, Катинь, Солідарність, різанину на Площі Тяньаньмень у Пекіні, падіння Берлінської стіни.
 
Церемонія посвячення місця майбутнього розміщення меморіалу жертвам комунізму відбулася на початку вересня минулого року.
 
Як повідомляв «Укрінформ», у заході взяли участь міністр канадської спадщини Мелані Жолі та члени численних громад із країн, що постраждали від комуністичного правління.
 
У зв’язку з російською агресією, ситуацією на Донбасі та відродженням у частині країн комунізму також понад мільйонна українська діаспора у Канаді дуже зацікавлена у встановленні цього меморіалу. Конгрес українців Канади передав на спорудження пам’ятника 25 тисяч доларів.
 
«КУК робить цю пожертву, аби вшанувати усіх, хто страждав від жорстокості 70-річної радянської окупації України. Мільйони українців були вбиті комуністичним радянським режимом, мільйони були відселені у ГУЛАГ. Для Канади дуже важливо пам’ятати про жертв комунізму та імперіалізму», — сказав президент Конгресу українців Канади Павло Грод.
 
На його переконання, цей меморіал дозволить упевнитися, що «наші діти вивчатимуть уроки історії, аби подібні злочини ніколи більше не повторилися».
 
Нагадаємо, в Торонто, одному з найбільших міст Канади, також з’явиться меморіал жертвам Голодомору в Україні.
 
В ході зустрічі з прем’єр-міністром канадської провінції Онтаріо Кетлін Вінн у вересні минулого року Президент України Петро Порошенко повідомив про наміри громади провінції відкрити 2018 року монумент пам’яті жертв Голодомору. Варто нагадати, що 8 відсотків населення провінції Онтаріо становлять етнічні українці.