«Дніпро» впевнено виграв регулярний чемпіонат баскетбольної суперліги

28.03.2018
«Дніпро» впевнено виграв регулярний чемпіонат баскетбольної суперліги

Фіналісти минулорічного «плей-оф» — «Будівельник» та «Хімік» — у нинішньому розіграші суперліги виглядають не так переконливо. (Фото автора.)

На відміну від елітного футбольного дивізіону України, де з перших днів незалежності на провідних ролях залишаються ті ж самі команди, в найсильнішому баскетбольному чоловічому чемпіонаті періодично відбувається зміна декорацій.
 
 
Звісно, й у вітчизняному баскетболі є команда, котрій належить «контрольний пакет» чемпіонських акцій, проте поруч iз десятиразовим чемпіоном країни — «Будівельником» — у пулі володарів чемпіонських титулів перебуває й низка інших колективів.
 
 
Щоправда, одні з них — скажімо, «Азовмаш» та «Донецьк» — припинили своє існування, інші — як-то одеська БІПА чи «Хімік» — нині далекі від своїх чемпіонських кондицій.
 
Дивлячись же на підсумки «регулярки» в поточному чемпіонаті країни серед чоловіків, можна припустити, що за підсумками «плей-оф» суперліги в когорті чемпіонів України станеться поповнення.
 
Два роки поспіль «Дніпро» тріумфував у Кубку країни. Тепер, думається, прийшов час і для підкорення командою Дениса Журавльова головного баскетбольного турніру країни.
 
Її домінування в регулярному чемпіонаті сезону-2017/2018 було беззаперечним — 25 перемог та лише три поразки.
 
При цьо­му фіналісти попереднього розіграшу суперліги — «Будівельник» та «Хімік» — завершили «регулярку» на третьому та четвертому місці відповідно, пропустивши поперед себе сенсаційних «Черкаських мавп».
 
Нинішній сезон для команди Максима Міхельсона складається як не можна краще.
 
Поява в черкаському колективі досвідченого Олександра Кольченка, що має досвід виступів у «Будівельнику» та «Азовмаші», дозволила йому замахнутися на високі місця в поточному ЧУ.
 
За результатами «регулярки» саме 29-річний Кольченко став найрезультативнішим гравцем суперліги, заробляючи в середньому за гру 17,4 очка.
 
Утім не єдиному Кольченку з його високим відсотком влучань мають завдячувати вболівальники «мавп» за неймовірно високе місце в «регулярці»-2017/2018.
 
Екс-гравець «Хіміка» Володимир Конєв, колишній лідер «Ферро-ЗНТУ» Макс Конате, кращий гравець матчу «усіх зірок» суперліги-2018 Шахід Девіс — усі вони, як і більшість нинішніх баскетболістів «мавп», опинилися в Черкасах лише в поточному сезоні.
 
У останньому матчі «регулярки» підопічні Міхельсона на практиці продемонстрували свій потенціал, розгромивши з 32-очковою перевагою чинного віце-чемпіона країни — «Хімік».
 
Думається, з такою грою «Черкаським мавпам» буде нескладно подолати перший етап «плей-оф», де їхнім суперником стане сьомий колектив  регулярної частини чемпіонату  — харківський «Авантаж-Політехнік».
 
Вочевидь, найпринциповiшою дуеллю чвертьфінальної стадії буде дербі Одеського регіону — між южненським «Хіміком» та одеською БІПою, головним тренером якої нещодавно став екс-очільник «хіміків» Олег Юшкін.
 
Головною ж битвою півфінального етапу має стати прогнозоване протистояння другого та третього за рейтингом колективів «регулярки».
 
Якщо все йтиме за передбачуваним сценарієм, коли сіяні команди зможуть подолати проміжні бар’єри, то за право зіграти з «Дніпром» у фіналі змагатимуться «Будівельник» та «Черкаські мавпи», котрі лише в останньому турі  визначили свої місця в турнірній таблиці.
 
Як видно, на всіх суперників, які, цілком імовірно, можуть вийти на побачення з переможцем «регулярки» з Дніпра, очікують вельми серйозні випробування.
 
Може статися так, що й у півфіналі, й у фіналі команді Дениса Журавльова випаде грати з клубами, що мають чемпіонську історію.
 
От тільки чи знайдуться у них сили та можливості підтвердити своє високе реноме в протистоянні з добре зіграним та амбіційним фаворитом?
 
Сергій Загреба, Олександр Мішула, Станіслав Тимофєєнко, Павло Ревзін під керівництвом Дениса Журавльова грають не один рік.
 
І якщо в минулому сезоні ігрова перевага була на стороні конкурентів, то в поточному «плей-оф» саме «Дніпро» має найбільше шансів на успіх. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. Заключні матчі регулярного сезону.
 
«Дніпро» — «Запоріжжя» — 97:77, «Авантаж-Політехнік» — «Миколаїв» — 92:90, «Черкаські мавпи» — «Хімік» — 99:67, «Дніпро» — «Миколаїв» — 80:72, «Будівельник» — «Хімік» — 88:81, «Черкаські мавпи» — БІПА — 88:72.
 
Турнірне становище: «Дніпро» — 25 перемог/3 поразки, «Черкаські мавпи» — 20/8, «Будівельник» — 19/9, «Хімік» — 14/14, БІПА — 11/17, «Миколаїв» — 10/18, «Політехнік» — 7/21, «Запоріжжя» — 6/22.