Пожежа у Кемерові: діти опинились зачиненими у кінозалі

27.03.2018
Пожежа у Кемерові: діти опинились зачиненими у кінозалі

Причиною пожежі в «Зимовій вишні» називають недбалість.

У понеділок після 12 годин зусиль удалося загасити пожежу в торговому центрі «Зимова вишня» в російському місті Кемерово.

 

Але пожежники, щоб не допустити повторного займання, поливають водою тліючі конструкції та починають розбирати завали частин будівлі, які обрушилися.

 

Діти не змогли вибратись із кінотеатру

 

Унаслідок пожежі, яка розпочалася в неділю о 17-й годині за місцевим часом, дах ТЦ «Зимова вишня» в Кемерово обвалився майже по всій площі займання, повідомило МНС Росії.
 
За останніми даними, під час пожежі загинули 64 людини, з яких дев’ятеро — діти. Про це повідомив глава Міністерства з надзвичайних ситуацій Росії Володимир Пучков.
 
Ще 16 осіб вважають зниклими безвісти, серед них теж є діти. 12 осiб госпіталізували, а 36 надали допомогу амбулаторно. У місті оголосили збір крові для поранених. 
 
За даними МНС, загоряння відбулося на четвертому поверсі торгового центру, де був кінотеатр і дитячі ігрові майданчики.
 
Пожежа поширилася з батутної кімнати, повідомляють «Вєсті.Ru».
 
За попередніми даними, хтось із дітей підпалив поролон принесеною запальничкою.
 
Про це повідомив заступник губернатора Кемеровської області Володимир Чернов.
 
Хоча наразі не виключають і версію, що пожежа могла виникнути в приміщеннях кінотеатру через замикання.
 
Найбільше загинуло відвідувачів кінотеатру в ТРЦ, адже двері в кінозалу чомусь були зачинені, i люди (а більшість глядачів були дітьми!) просто не змогли вибратися.
 
Повідомляється також, що в кінотеатр того злощасного дня приїжджали організованими групами школярі з навколишніх сіл.
 
ЗМІ активно тиражували список із 26 дітей, які могли на момент пожежі дивитися останнє у своєму житті кіно. Вік дітей — від двох до одинадцяти років.
 
Батько двох дівчаток Олександр Ліллевял розповів журналістам, що залишив обох доньок у кінозалі дивитися мультик, а сам пішов на перший поверх ТЦ.
 
Коли почув про пожежу й кинувся шукати дітей, добратися до кінозалу вже не міг.
 
«Донька постійно дзвонила і дзвонила мені. Я тільки кричав їй у слухавку, щоб вона намагалася вибратися з залу, а сам нічого не міг вдіяти — попереду вже був вогонь», — цитує чоловіка УНІАН. 

Затримали чотирьох підозрюваних 

Близько 200 осіб із будівлі встигли евакуювати. За свідченнями відвідувачів, пожежна сигналізація не спрацювала, співробітники ТЦ самі сповіщали відвідувачів про пожежу.
 
Як стверджують джерела російської редакції Радіо «Свобода», охоронці торгового центру — близько 10 осіб — були не готові до пожежі й паніки.
 
Коли згасло світло, вони розгубилися і першими залишили ТЦ. У результаті люди, які не знали, де входи-виходи, металися по коридорах, намагаючись урятуватися самостійно.
 
Попередньо відомо, що це були співробітники приватного охоронного підприємства «Боєць».
 
На третьому поверсі ТЦ розміщувався контактний зоопарк, в якому утримували до 200 тварин. Серед дітей він був дуже популярним.
 
Як розповів агенції ТАКС директор зоопарку Євген Відеман, тварин не встигли евакуювати.
 
«Я думаю, що вони задихнулися і загинули, тому що я виходив останнім, людей на території зоопарку не залишалося. Було сильне задимлення на третьому поверсі, люди виходили в паніці по бокових сходах. Я просто прикрив двері: когось рятувати, витягувати тварин просто фізично не було жодної можливості», — розповів він.
 
У понеділок слідчі продовжувати опитування відвідувачів ТЦ. На місце події прибули глава МНС Росії Володимир Пучков та міністр охорони здоров’я Вероніка Скворцова.
 
За фактом пожежі відкрили кримінальну справу. Триває розслідування. Слідчий комітет Росії повідомив про затримання чотирьох підозрюваних у справі пожежі.
 
«У рамках кримінальної справи затримано і допитано чотирьох осіб, у тому числі орендатора приміщення, в якому, ймовірно, був епіцентр загоряння. Також затримали керівника компанії, яка обслуговувала цей торговий центр», iдеться в повідомленні.
 
Також ЗМІ повідомляють, що затримали директора торгово-розважального центру Надію Суддєнок.
 
Уповноважений iз прав дитини в Росії Анна Кузнєцова назвала причиною трагедії недбалість.
 
За її словами, пожежа в Кемерово має стати сигналом до перевірок у всіх торгових центрах країни.
 
Жертв трагедії поховають за рахунок держави. Сім’ї жертв отримають по мільйону рублів, пообіцяв губернатор Кемеровської області Аман Тулєєв.
 
«Якщо це двоє (загиблих), не дай Боже, то два мільйони рублів. Це рішення вже прийняте», — сказав він. 
 
Міністерство закордонних справ України перевіряє інформацію, чи не було серед загиблих і постраждалих українців. Наразі російська сторона не повідомляла, що серед жертв пожежі є іноземні громадяни.