Київський Палац спорту готується прийняти гімнастів iз 17 країн світу

27.03.2018
В останній день березня в столиці України візьме старт XVI Міжнародний турнір зі спортивної гімнастики Ukraine International cup 2018, про підготовку до котрого на прес-конференції розповіла його організатор та натхненник, олімпійська чемпіонка Стела Захарова.
 
На турнір, котрий, за твердженням орг­комітету, покликаний відновити імідж України, цього разу приїде рекордна кількість країн-учасниць — 17, які представлятимуть усі континенти планети. 
 
«За час проведення турніру до Києва приїздили світові зірки: олімпійські чемпіони, чемпіони світу. Загалом, ми прийняли близько 4000 учасників», — каже Стела Захарова, наголошуючи, що разом зі своєю командою однодумців докладає максимум зусиль, аби турнір проходив не з порожніми трибунами.
 
Відтак вхід до столичного Палацу спорту, де 31 березня — 1 квітня відбуватимуться баталії Ukraine International cup 2018, буде безплатним.
 
«Повірте, такого немає в жодній країні. Основна мета турніру — це популяризація спорту. Водночас ми виконали всі вимоги Міжнародної федерації гімнастики, зробили все, щоб спортсменам було комфортніше виступати. З кожним роком ми модернізуємо наш захід, прагнемо, щоб він відповідав світовим стандартам», — наголошує чемпіонка Олімпіади-1980.
 
Як відзначає Захарова, на цьогорічне свято спортивної гімнастики до Києва прибуде національна команда Росії.
 
«Чому? — риторично запитує головний організатор змагань. — Відповідаю, бо ми не країна-агресор, ми — мирна, спортивна країна і ми хочемо показати це всім».
 
Приділила Стела Захарова значну увагу й не надто радісним реаліям вітчизняного спорту: «Зараз наш спорт — на дні. Я не боюсь цього слова, тому що хто, як не я, має доносити це до суспільства. Найважче реалізувати себе без грошей та підтримки, а найстрашніше — без інфраструктури. У нас немає нічого. І я, як спортсменка, дуже хочу щоб поважали олімпійських чемпіонів, тих людей, які приносять славу Україні».
 
Найстрашніше, за словами Захарової, з чим зіштовхується вітчизняний спорт, — це брак тренерів.
 
«Потрібно повернути еліту до України. Варто думати, що робити з інфраструктурою в областях, адже майбутні спортсмени народжуються не в столиці України. Я своїми очима бачу, в якому стані нашi спортивні об’єкти. Всі тільки створюють видимість того, що щось роблять. Чиновники не повинні думати, що спортивні об’єкти — це їхня приватна власність», — наголошує заслужений майстер спорту СРСР.
 
Підтверджує слова Стели Георгіївни й головний тренер національної команди України Геннадій Сартинський: «З областей молоді спортсмени не приходять до нас, адже там iз підготовкою все дуже погано. Однак ми будемо готувати молодь, хоча це й дуже складно». 
 
На Ukraine International cup 2018 за чоловічу збірну України змагатиметься двоє представників «основи» та троє членів молодіжної команди.
 
«На сьогодні лідер збірної Олег Верняєв відновлюється після травми: ще півроку він не зможе виступати. Маємо іще двох травмованих гімнастів iз першої команди. Також пропустить ці змагання й Ігор Радівілов, який нещодавно повернувся з Катару, де здобув дві золоті нагороди Кубка світу», — розповів про внутрішньокомандні справи Геннадій Сартинський.
 
Проблемами ж вітчизняної жіночої гімнастики ділився заслужений тренер України Олег Остапенко: «Дуже звузилась географія гімна­стики. У всіх областях занепали спортивні школи. Зменшилась кількість тренерів, які можуть працювати. Що стосується турніру, то в нас усе не так, як у чоловіків. Виступатиме молодіжна команда країни, адже «основу» не допускає до змагань директор училища, в якому займаються дівчата. Навіть тренери не змогли з ним домовитися».
 
Подібна історія здивувала навіть олімпійського чемпіона Ріо-2016 Олега Верняєва. «Коли дізнався про неї, не дуже зрозумів, що відбувається. Дівчатам потрібно готуватися до майбутніх Олімпійських ігор, а в них відбирають нагоду позмагатися на єдиному в Україні міжнародному турнірі зі спортивної гімнастики».