Пара без пари: уперше українські фігуристи виступатимуть на ЧС лише в двох дисциплінах

23.03.2018
Пара без пари: уперше українські фігуристи виступатимуть на ЧС лише в двох дисциплінах

Через кілька тижнів після виступу на юніорському чемпіонаті світу Іван Павлов опинився й у заявці на дорослий «мундіаль». (Фото з сайта ufsf.com.ua)

Ось так, щоб на чемпіонаті світу з фігурного катання Україну представляли спортсмени лише в двох змагальних видах, у незалежній історії нашої країни раніше не траплялося.
 
 
Однак на «мундіаль»-2018, який днями розпочався в Мілані, від нашої країни поїхали лише одиночник Іван Павлов та танцювальний дует Олександра Назарова/Максим Нікітін.
 
 
І якщо проблеми з дорослою спортивною парою вітчизняне фігурне катання має вже давно, то неочікуваний вихід з ладу одиночниці Ганни Хниченкової виявив слабину й у іншому місці.
 
 
Під час підготовки до чемпіонату світу-2018 у Хниченкової загострилася травма, отримана на олімпійському льоду в Пхенчхані. Замінити ж фігуристку з Дніпра виявилося просто ніким. 
 
На Олімпіаду до Південної Кореї Ганна їздила в статусі віце-чемпіонки країни, хоча, за кваліфікаційними канонами, там мала виступати переможниця «ліцензійного» чемпіонату України.
 
Утім поїхати до Пхенчхана його тріумфаторці — 14-річній  Анастасії Архіповій — завадив її юний вік.
 
Не дотягнула за віком, так би мовити, Настя й до дорослого «мундіалю», проте на юніорському чемпіонаті світу в Софії виступила, посівши там 13-те місце.
 
Їздив на ЮЧС-2018 й віце-чемпіон останнього дорослого ЧУ Іван Павлов, де вихованець Марини Амірханової посів високе восьме місце, подвоївши таким чином кількісне представництво наших юніорів на наступний планетарний форум.
 
Попри втому, поїхав Павлов і на елітний чемпіонат світу до Мілана, хоча попередньо туди федерацією було заявлено переможця ліцензійного ЧУ Ярослава Паніота.
 
Проте після його провалу на Олімпіаді-2018, де у короткій програмі він вдало не виконав жодного стрибкового елементу, посівши, в підсумку, останнє залікове місце, тренерський штаб збірної вирішив внести зміни до заявки на «мундіаль».
 
Що цікаво, саме 19-річний Павлов представляв Україну на останніх двох дорослих світових першостях, де фінішував у третьому десятку.
 
Примітно, що від участі в міланському ЧС відмовилася ціла низка фігуристів, серед яких чемпіони й призери нещодавніх зимових Ігор.
 
При цьому з числа золотих медалістів Пхенчхана до  Італії прибула лише російська «одиночниця» Аліна Загітова та німецька спортивна пара Олена Савченко/Бруно Массо.
 
Із п’ятої спроби ставши олімпійською чемпіонкою, наша колишня співвітчизниця виказала бажання виграти в нинішньому сезоні ще й планетарне «золото».
 
У разі успіху це буде вже шостий планетарний тріумф Олени, утім перший — у парі з новим партнером, колишнім громадянином Франції — Массо. Після короткого прокату саме вони захопили лідерство в змаганнях спортивних пар.
 
А от у змаганнях жінок-одиноч­ниць проміжний протокол очолила знана італійка Кароліна Костнер.
 
Прагнучи на мажорній ноті завершити свою кар’єру, 31-річна господарка льоду в обов’язковій програмі перевершила навіть олімпійську чемпіонку, хоча її перевага над 15-річною Загітовою становить менше одного балу.