Олександр Ройтбурд усе-таки очолив Одеський художній музей

21.03.2018
Голова Одеської ОДА Максим Степанов призначив художника Олександра Ройтбурда директором Одеського художнього музею. Контракт із Ройтбурдом підписано на п’ять років.
 
«Людина, яка пройшла конкурс і представила свою програму, повинна бути призначена на посаду», — прокоментував Степанов. — Я вірю, що всі пристрасті, якi відбувалися навколо Олександра, припиняться. І він доведе своєю роботою, на що здатен. Я вірю, що саме художній музей буде тим острівцем культури, духовності, який ми з вами будемо із задоволенням відвідувати».
 
Нагадаємо, ще в грудні минулого року Ройтбурд виграв відкритий конкурс на посаду директора Одеського художнього музею.
 
Представивши свою програму розвитку, він обійшов колишнього директора музею Віталія Абрамова та його заступника Сергія Седих.
 
Ще тоді митець запланував зробити музей відкритiшим, переосмислити концепцію експозиції, подумати про те, як зробити капітальний ремонт, який уже не можна відкладати.
 
Одразу після призначення депутати Одеської обласної ради розгорнули огидну кампанію з дискредитації художника. Його звинувачували у збоченнях і малюванні фекаліями.
 
28 лютого 2018-го постійна Комісія з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту, культури та туризму Одеської облради під тиском депутатів не підтримала кандидатуру Ройтбурда.
 
А згодом, 14 березня, вже Одеська обласна рада не затвердила художника Олександра Ройтбурда. За призначення проголосували 28 депутатів, проти — 22, не голосували — 34.
 
На захист художника стали українські митці. Юрій Андрухович, Дмитро Богомазов, Сергій Жадан, Пилип Іллєнко та інші підписали листа до «губернатора» Одещини з проханням призначити Ройтбурда.
 
Після офіційного оголошення Олександр Ройтбурд подякував усім, хто його підтримував, і зазначив, що, попри весь бруд, який на нього вилили за цей період, він усе-таки радий такому результату.
 
«Я хочу разом iз колективом зробити художній музей відкритим, сучасним закладом культури — прошу не плутати з поняттям «музей сучасного мистецтва». По-перше, планую зробити трохи інші акценти в експозиції картин, але шедеври залишаться на своєму місці. Іншими словами, історична частина закладу має бути такою, яку задумували його засновники. По-друге, хочу, щоб музей був відкритим для родинного дозвілля, став дружнім для туристів. По-третє, має бути оновлено сайт музею», — розповів він про свої плани на найближчий час.