Кулінарна творчість Великого посту: рецепти від полтавчанки Катерини Скрябіної

21.03.2018
Кулінарна творчість Великого посту: рецепти від полтавчанки Катерини Скрябіної

Таки піст — це безмежний простір як для думок, так і для добрих справ чи цікавих творінь: думки ніби самі по собі шукають способи очищення, руки — гарних дій, а уява — майданчиків втілення своїх фантазій.

І тривалий піст — Великий — який маємо нині, справді відкриває для людини багато нових її граней.

Полтавчанка Катерина Скрябіна, лікар-стоматолог за фахом, але лірик і поет у душі від самого народження, свою уяву спрямовує на готування ексклюзивних пісних став, які відразу стають кулінарними хітами.

Проте піст для неї  не лише їжа. «Під час посту наша душа та тіло очищуються. Вони стають вразливі.

І завдання очищення полягає в тому, щоб ми навчилися тримати душу й тіло в чистоті та праведності».

Катерина — з тих людей, які свої міркування підтверджують власними справами.

«Уже другий рік, як дотримуємося посту з майбутнім чоловіком. От і не вірили мені знайомі й близькі, що без яєць, молочних продуктів чи м’яса можна смачно поїсти, та ще й цілий піст витримати! Минулого року напридумувала рецептів, начиталась з книжок та інтернету. А в цьому році коханий запропонував вести ще й блог. Каже: от побачиш, комусь і користь принесуть, і покажеш наочно, як можна готувати в піст. І скажу чесно, всі рецепти з посту приживаються і в інші дні. Вони ж і справді смачні!». 

Так всоте підтверджується думка про те, що кухня — чудовий майданчик для експериментів. І дуже важливо при цьому, щоб відчувалася підтримка і вдячність людей, для кого страви готуються.

«Адже його заслуга велика, — продовжує Катерина про свого головного «дегустатора». — Ще й усі мої кулінарні творіння куштувати. Частіше вдалі, але ж буває й по-різному».

На запитання, що з власних кулінарних «винаходів» порадить полтавчанка, вона відповіла: «Мені здається, матимуть успіх легенькі супчики, приміром, той що з кунжутом, і розсольник. Вони справді дуже смачні і від них одразу шлунок «втішається». А ще мені подобаються котлети з буряка і квасолі та капусти і моркви (останні стали для мене відкриттям! Я готувала за різними рецептами, але цей — ну справжній шедевр!).

Смакуватимуть у лаваші овочева шаурма та картопляні рулети (їх зручно брати як перекус), лобіані (зручні для перекусу і мають квасолю — повноцінний білок). І для любителів смаколиків — пироги. За відгуками знаю, що сподобався кавовий. Ще дуже смачний та простий з сухофруктами. Корисні та неймовірно смачні домашні цукерки з мигдалю та сухофруктів. Та й мигдаль можна замінити волоським горіхом чи арахісом, чи вишенькою...».

Отже, є з чого вибирати.

Супчик для гурманів

Авторка цього рецепта запевняє, що це оригінальний та дуже смачний пісний супчик із кунжутом та квасолею.
 
Спробуйте, і обов’язково смак першої страви вас приємно здивує.
 
Інгредієнти: 200 г білої квасолі, 3-4 картоплини, морквина, цибулина, помідор, чайна ложка сушеної зелені орегано, зелень петрушки, половина чайної ложки зерен французької гірчиці, чайна ложка кунжуту, столова ложка меленої паприки, олія, 2-2,5 літра води.
 
У каструлю налити холодну воду, покласти квасолю і поставити на сильний вогонь. Квасолю краще замочити на ніч у воді.
 
Після закипання варити квасолю півгодини на сильному вогні. Далі варити на середньому вогні до готовності.
 
Поки квасоля вариться, потрібно приготувати овочеву заправку.
 
Очисти цибулю і моркву. Цибулю порізати напівкільцями, моркву натерти на крупній тертці.
 
Налити в сковорідку столову ложку соняшникової олії, нагріти і покласти зерна гірчиці та кунжут.
 
Обсмажити протягом хвилини. Потім додати цибулю і моркву, обсмажити 3-5 хвилин.
 
З помідора зняти шкірку (якщо помідор обдати окропом, тоді шкірка легко зніметься). Нарізати дрібно помідор і протушкувати з цибулею та морквою 2 хвилини.
 
Додати паприку. Перемішати та обсмажити овочі ще пару хвилин.
 
У каструлі з квасолею частина води обов’язково випарується. Тож необхідно долити необхідну кількість гарячої води. Картоплю очистити від шкірки та нарізати кубиками.
 
Покласти в каструлю до квасолі і варити  5 хвилин. Додати сушену зелень орегано та посолити за смаком.
 
Закрити каструлю кришкою і варити на помірному вогні ще 5-8 хвилин. Готовий суп подавати із зеленню. 

Котлети і тефтелі — скуштувати і полюбити

Приготуйте овочеві котлети або тефтелі, і ви обов’язково будете задоволені результатом, — радить Катерина Скрябіна. — Легкі та поживні, і з мінімумом калорій, які особливо не бажані навесні.
 
До того ж, такі овочеві страви захочеться готувати і після посту — перевірено! 
 
Інгредієнти: 500 г капусти, 500 г моркви, 100 мл води, 100 г манки, столова ложка соняшникової олії , сіль, панірувальні сухарі.
 
Очищену капусту тонко нашаткувати, моркву натерти на дрібній тертці. Овочі з’єднати в каструлі та залити водою. Дати закипіти, додати сіль і ложку рослинної олії.
 
Зменшити вогонь і на слабкому вогні тушкувати до тих пір, поки морква з капустою стануть м’якими. 
 
Обережно засипати в каструлю манну крупу, помішуючи, щоб не утворилося грудочок.
 
Проварити 10 хвилин на мінімальному вогні. Зняти з плити і залишити охолонути.
 
Надати овочевій масі форму котлет, обваляти в панірувальних сухарях та обсмажити на олії в добре розігрітій сковороді.
 
Овочеві тефтелі також вам смакуватимуть і після посту. Вони не потребують особливих кулінарних навиків та гарно смакують, як самостійна страва.
 
Потрібно: 200 г рису, 200 мл води , 500 г печериць, велика цибулина, морквина, 0,5 чайної ложки хмелі-сунелі, чорний перець, сіль за смаком, 4 столові ложки рослинної олії, 2 столові ложки борошна.
 
Соус: 200 мл томату, лавровий лист, сіль за смаком.
 
Рис відварити на невеликому вогні в 2 стаканах води з додаванням 0,5 чайної ложки солі. Очистити моркву та цибулю.
 
Моркву натерти на дрібній тертці, цибулю порізати півкільцями.
 
Дрібно нарізати гриби. На рослинній олії з додаванням спецій та солі обсмажити цибулю, моркву і гриби.
 
Рис змішати з обсмажени­ми овочами. Сформувати тефтелі, потім обкачавши в борошні, викласти їх в форму.
 
Тефтелі залити томатом або ж змішати 4 столовими ложками томатного соусу (пасти) з 150 мл води.
 
Додати сіль та лавровий лист. Випікати в духовці, розігрітій до 180 градусів 30-40 хвилин.

Конверти для перекусів

Струнка полтавчанка Катерина розповідає, що ще зі студентських років зацікавилась темою здорового харчування.
 
Тоді ж зіткнулася з проблемою — складністю дотримуватись регулярності прийому їжі, студенти зрозуміють.
 
Але швидко знайшла рішення: необхідно продумувати свій раціон на весь день, а для цього обов’язково приготувати декілька перекусів.
 
І це можуть бути не тільки салати, фрукти або сухофрукти.
 
«Наприклад, я обожнюю овочі в лаваші, — каже вона. — Смачна та поживна страва. За начинку можна використати найрізноманітніший мікс сирих або ж тушкованих овочів. А конверти-рулети з лаваша дуже зручно брати із собою. Картопля, мабуть, найпоширеніший овоч у приготуванні страв, особливо в піст. А хотілося б трішки різноманіття... А як вам ось такий рулет із лаваша з грибами та картоплею?».
 
Інгредієнти: 500 г картоплі, 200 г грибів, цибуля, зелень, соняшникова олія, сіль, перець за смаком.
 
Очищену картоплю відварити в підсоленій воді до готовності. Нарізати дрібно цибулю. Підсмажити її на соняшниковій олії протягом 2-3 хвилин, додати гриби та готувати ще 7-10 хвилин.
 
Картоплю потовкти, використавши 50 мл картопляного відвару, додати гриби з цибулею та рубану зелень.
 
Начинку посолити та поперчити на власний смак. На лист лаваша викласти шар начинки та згорнути рулетом. Нарізати невеликими шматочками та обсмажити на розігрітій сковороді з обох сторін.

Страва рухливої сучасної людини — рис з овочами

Цю страву часто радять тим, хто займається спортом, танцями тощо, хто слідкує, щоб їжа була корисна та смачна.
 
Сучасний ритм життя дуже динамічний. І здавалося б, неможливо знайти час для приготування корисної та смачної їжі.
 
Але з «розумною» технікою можливе все! — мотивує на корисне харчування лікар. 
 
Тож за допомогою мультиварки приготуємо легку та поживну страву — пісний рис з овочами. 
 
Інгредієнти: 200 г пропареного рису, 300 мл води, 100 мл томатного соку, 100 г горошку, 200 г броколі, морква, цибуля ріпчаста, столова ложка приправи для плову, сіль за смаком, 2 столові ложки соняшникової олії.
 
Очистити дві морквини — одну нарізати кружечками , другу натерти на тертці. Налити в чашу мультиварки 2 столові ложки рослинної олії і в режимі «Випічка» обсмажити моркву кілька хвилин.
 
Дрібно порізати цибулю, додати до моркви і готувати до золотистого кольору. Додати горошок, броколі, добре перемішати.
 
Промити рис до чистої води, викласти в мультиварку. Налити томатний сік і воду, додати сіль і спеції, добре перемішати.
 
Включити режим «Рис». Мультиварка сповістить про готовність страви. Після завершення приготування не відкривати кришку 10 хвилин, щоб страва настоялася. 
 

НА ДЕСЕРТ

З апельсиновим настроєм
 
Катерина каже, що ця ароматна випічка містить у своєму складі любов та натхнення, і ділиться рецептом.
 
Інгредієнти: 430 г борошна, 100 мл соняшникової олії, 100 мл кип’яченої води, 100 мл апельсинового чи лимонного соку, по чайній ложці харчової соди і кориці, 200 г цукру, 150 г родзинок, апельсин. 
 
Апельсин обдати окропом. На дрібній тертці натерти цедру апельсина: тільки помаранчеву частину без білого прошарку. З апельсина вичавити сік. 
 
У глибоку миску висипати цукровий пісок і вилити рослинну олію. Добре перемішати. Додати цедру, воду, апельсиновий сік і розмішати. Соду погасити лимонним соком або оцтом.
 
Потім вилити в миску до решти інгредієнтів. В цю суміш части­нами додати просіяне борошно та корицю. Замісити тісто. 
 
Родзинки ретельно промити, обсушити та перемішати зі столовою ложкою борошна. Додати в тісто та перемішати.
 
Форму для кексів змастити рослинною олією і злегка притрусити борошном.  Викласти тісто, рівномірно його розподіливши.
 
Випікати пісний апельсиновий кекс у духовці, розігрітій до 180 градусів, приблизно одну годину. Готовому кексу дати охолонути і викласти його на таріль.  
 
Посипати цукровою пудрою і прикрасити апельсиновою цедрою.
 
А пісний кавовий пиріг з родзинками, на мою думку, взагалі неймовірна насолода. Тому я спеціально для себе попросила в Катерини цей рецепт і вже готова підтвердити свої попередні уявлення про нього: справді святковий пиріг!
 
Інгредієнти: борошно 250-300, розчинна кава — 2 чайні ложки, цукор — 200 г, мед — 2 столові ложки, сода — чайна ложка, родзинки — 100 г, цукрова пудра — чайна ложка, дрібка солі.
 
У гарячу воду (250 мл) додати 2 чайні ложки розчинної кави і розмішати. 
 
За рецептом необхідно 250 мл міцної кави, тому треба врахувати: якщо заварювати мелену, то частина піде в осад. У гарячу каву додати цукор, мед, сіль, розчинити і дати охолонути.
 
До родзинок додати столову ложку борошна і перемішати.
 
Обсипання родзинок борошном необхідно для того, щоб при випіканні вони не опускалися на дно пирога. Коли рідина охолоне до кімнатної температури, додаємо в неї соду (не гасимо).
 
Борошно просіяти і невеликими частинами додати в тісто. Також паралельно всипати родзинки. Все добре збити вінчиком.
 
У результаті повинно вийти тісто трохи густіше, ніж на оладки. Залишити тісто відпочити на 20 хвилин.
 
Форму для випікання присипати борошном. Вилити в неї тісто і випікати в духовці приблизно 60-80 хвилин при температурі 180 градусів. Готовий пиріг посипати цукровою пудрою.
 
Катерина Скрябіна як щира полтавчанка готує чудові легендарні галушки. Це і не дивно: вона живе на землі, про яку мріяла.
 
Каже, що перед вступом на навчання мала кілька серйозних спеціальностей на вибір.
 
«Але вибрала більше за покликом серця — хотіла жити на Полтавщині. Місця, про які писав Гоголь, — моя мрія життя» — каже дівчина.
 
Рецептами полтавських галушок, які відносяться до скоромних страв, та іншими смачними і корисними смаколиками вона ще ділитиметься з читачами. А наразі кожному бажає тримати піст так, як хто може. І, звісно, смачного!