Одеський суд заарештував «будиночок Карлсона» на Дерибасівській

20.03.2018
Мансарду, яка несподівано виросла на знаменитому будинку Новікова у центрі Одеси, містяни прозвали «будиночком Карлсона».
 
Ця прибудова сучасного вигляду явно не вписувалася у перелік робіт iз реставрації пам’ятки архітектури, що й обурило мешканців прилеглих будинків. Спочатку була заява до прокуратури.
 
А тепер незаконну прибудову площею у 512 квадратних метрів арештували рішенням Приморського районного суду.
 
Правоохоронцям вдалося з’ясувати, що нелегальним будівництвом зайнялися власники готелю, розташованого на кілька поверхів нижче.
 
Проти громадян Ізраїлю Геви Аміра та Йохеї Асафи обласна прокуратура порушила кримінальну справу за статтею 298 КК України («Знищення або пошкодження об’єктів культурної спадщини»).
 
Одесити вже не вперше стикаються з випадками незаконного втручання іноземців у архітектурний вигляд вулиці Дерибасівської.
 
Незаконні споруди буквально заполонили центр міста, де вартість нерухомості надзвичайно висока.
 
Нові власники часто беруться перебудовувати будинки на свій смак, не обтяжуючи себе вивченням законодавства України в частині збереження зовнішнього вигляду пам’яток архітектури.
 
Старі будинки доповнюють різними мезонінами, мансардами, а то й двома-трьома повноцінними поверхами.
 
Так, на Приморському бульварі з’явилася «знаменита» мансарда підприємця зі США Шмуклера, який поставив її на пам’ятку архітектури національного значення (Будинок Потоцького).
 
Мерія та прокуратура міста ще й понині продовжують боротьбу з бізнесменом за можливість повернути Одесі історично красивий вигляд.
 
Також був порушений Закон України при «оновленні» Палацу Камо на Тираспольській вулиці (побудований у 1837 році відомим архітектором Георгієм Торрічеллі).
 
А ось куполоподiбна надбудова над прибутковим будинком Бродського (нині готель «Париж») на Катерининській площі, хоч і незаконна, але хоча б вписується в загальну архітектуру міста.
 
Справжнім рекордсменом iз жадібності став іноземний підприємець, який примудрився нагромадити чотириповерхову надбудову на старий двоповерховий будинок!
 
Зараз правоохоронні органи з’ясовують, яким чином усе це творіння рук людських не завалилося відразу ж після закінчення будівництва.
 
Густо забудовано незаконними мансардами та «будиночками Карлсона» вулиці Дерибасівська, Рішельєвська, Грецька та Велика Московська.
 
У рідкісних випадках підприємці все ж таки беруться за відновлення втраченого за роки СРСР декору, але набагато частіше — переслідують суто корисливі цілі.
 
Фахівці департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області говорять про те, що порушень не стає менше, незважаючи на значні штрафи.
 
Так, у 2017 році сума максимального штрафу склала 850 тисяч гривень, а мінімальна — 82 тисячі гривень.
 
Іноземні громадяни часто беруться проводити будівельні роботи без проектної документації та дозвільних документів, наймаючи доступні за ціною бригади будівельників.
 
Усе це обертається для мешканців Південної Пальміри не лише зміною зовнішнього вигляду міста, а й підвищенням аварійної небезпеки об’єктів, розташованих у центрі міста.