Випічка духмяна й весняна: рецепти пирогів на будь-який смак

14.03.2018
Випічка духмяна й весняна: рецепти пирогів на будь-який смак

Тертий пісний пиріг із джемом і горішками. (Фото з сайта gotuemo.com.)

Що не кажіть, а пироги дуже прикрашають весну, особливо її початок. Вона ще досить несмілива, прохолодна, вітряна, і чашечка чаю з духмяною домашньою випічкою дуже підсилить надію на те, що от-от усе розквітне барвами і вибухне співами пташок. А поки — пироги, чудова альтернатива похмурим дням. 
 
Із начинками — питань жодних! У погребах ще досі стоять баночки з джемами-вареннями, ще не всі заморожені ягоди спожиті, є мак, горішки, яблука, помаранчі: пекти-не перепекти!
Пісне тісто готується швидко, інгредієнтів багато не вимагає.
 
Тісто — загалом дивовижна річ — усе з ним по-особливому смачне. Тому якщо особливий випадок або хочеться чогось смачненького, якщо гарний настрій чи навпаки — печіть пироги!
 
Тертий пісний пиріг із джемом і горішками — чудовий смаколик. Треба взяти склянку джему, 2 склянки просіяного борошна, половину склянки грецьких горіхів (подрібнених), половину склянки теплої кип’яченої води, 1,5 чайної ложки пекарського порошку, 100 г панірувальних сухарів, 5 столових ложок олії, трохи цукру, не більше половини склянки.
 
Потрібно змішати просіяне борошно, сухарі, пекарський порошок, цукор, додати олію і замісити тісто. На годину по­ставити тісто у морозильну камеру. 
 
Деко застелити пекарським папером, натерти на нього половину тіста. На тісто викласти джем, а поверх — горішки (шоколад, родзинки, курагу, ягоди, консервовані фрукти — все в хрумкому солодкому тісті дуже смакуватиме. До речі, в нього можна ще додати цедру лимона, ванілін, корицю.
 
Пекти пиріг при температурі 180 градусів півгодини. 
 
А пісний медовий бісквіт з ягідним желе — це весна на столі в будь-яку погоду. Також готується швидко: захотіли чаю — і спекли. 
 
Треба: 1,5 склянки борошна, половина склянки цукру, чайна ложка розпушувача, 3 столові ложки меду, половина склянки подрібнених горіхів, склянка фруктового соку, чаю чи води, половина склянки олії, сухофрукти (інжир, курага, родзинки), 2 столові ложки какао, по чайній ложці кориці і цедри лимона. 
 
Цукор, воду (чай чи сік), мед, олію підігріваємо на водяній бані. Змішуємо просіяне борошно з какао, розпушувачем і корицею. Поєднуємо сухі й вологі інгредієнти і збиваємо міксером до однорідності тіста.
 
У процесі збивання додаємо цедру, подрібнені горіхи і сухофрукти. Виливаємо тісто в форму (краще силіконову) і відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів, хвилин на 40 (готовність традиційно перевіряємо дерев’яною паличкою).
 
Поливаємо ягідним желе (для цього ягоди змішуємо з цукром, доводимо їх до кипіння, додаємо агар-агар (приблизно 1 г на 120 г ягідної суміші), і холодним поливаємо бісквіт. 
 
Наступний крок — дегустація.