Вітамінна атака: що корисного смакувати на початку весни

14.03.2018
Вітамінна атака: що корисного смакувати на початку весни

Наталія Бриль уміє смакувати життя. (Фото з власного архіву.)

Коли настрій «на нулі», обличчя лущиться і тьмяніє, та й погляд не такий виразний, як хотілося б, волосся, як жмут паклі, — значить, весна на носі.

Весна, звичайно, — прекрасна пора року, проте авітаміноз і все, що з ним пов’язано, — небажані її супутники.

І саме тоді, коли хочеться мати весняний і привабливий вигляд, брак вітамінів у продуктах, які там містилися із самого початку, цьому — велика перепона. 

Тому зараз дуже важливо озброїтися знаннями про те, у яких продуктах вітаміни збереглися найбільше, на що слід налягати найчастіше, що з цього всього найсмачніше. 

Наочний приклад

З’ясувати ці питання допомагає Наталія Бриль, лікар, членкиня асоціації жінок «Дія», яка займається гендерною політикою.
 
Наразі Наталя займається і тим, що особливо цікавить жінок, — косметологією, вивчає питання поліпшення зовнішнього вигляду людини, здобуваючи вже третю вищу освіту.
 
Основні її поради прості: все має бути збалансовано, головне — режим дня і помірність у всьому.
 
Власне, це ми знаємо, просто не завше можемо дотримуватися і хвалитися особливими досягненнями. 
 
Наталя, якщо можна так сказати, — наочний приклад правильності здорових теорій харчування: за її грацією в танцях, якими вона захоплюється, дуже люблять спостерігати її друзі і шанувальники, кажуть — заворожує… Хоча темп, ритм роботи — такий же, як у всіх: родина, робота, навчання,громадська діяльність, спорт, танці. Але попри все — здоров’я, наголошує Наталя. Її поради, в основному, стосуватимуться жіночої половини людства, адже весна, її початок особливо, асоціюється з жіночністю і грацією. 

Їм, що люблю!

Наталя радить не захоплюватися дієтами. Каже, що вони часто надумані й не виправдані на практиці. «Навіть із точки зору анатомії, у людей різні форми і розміри шлунка. І те, що мені буде добре, іншому протипоказано. Людина має самостійно, усвідомлено відчувши себе і свій організм, прийняти рішення, як і чим їй харчуватися. Ніхто краще, ніж ти сам собі, тобі не допоможе», — каже вона. 
 
А вибирати є з чого в будь-яку пору року, переконана лікар. Хоч на початку весни менше вітамінів в одних продуктах, зате їх вдосталь — в інших.
 
Салати у найрізноманітніших поєднаннях, нехай навіть ще зовсім не городні огірки і помідори, заправлені різними оліями, насінням, горіхами, соком лимона, морепродукти, риба, особливо жирних сортів, каші, фрукти (банани, ківі містять таку ж кількість вітамінів, як і раніше), нежирне м’ясо, яйця, молочні продукти — ось те, що нас врятує. 
 
Цибуля, буряки, морква, гриби, квасоля, різні види капусти, квашена капуста усе ще також надзвичайно корисні й смачні, отож є з чого вибирати, навіть якщо ви дотримуєтеся посту. 

Два в одному

Смузі й вівсянка — наше все! Так каже про сніданки Наталя Бриль, і хочеться погоджуватися.
 
Хоч скільки б ми критикували вівсянку за те, що всі її радять, що вона набридає, а насправді навіть після посту чи полегшеного режиму харчування ми повертаємося до старих добрих крупинок.
 
І ці розмірені звички у харчуванні тримають нас у тонусі, не дають зриватися, бадьо­рять. 
Те ж саме стосується смузі.
 
«Якщо зранку не приготувати смузі, сил до вечора може не вистачити», — розповідає Наталя про власні улюблені рецепти. Довго засвоювані вуглеводи, велика кількість клітковини, вітаміни і мікроелементи, які є в інгредієнтах смузі, надовго тримають нас у стані ситості, не дають швидко відчути голод. 
 
Смузі можна готувати і з вівсянкою, це навіть краще: буде «два в одному». Точніше, не два, бо кількість інгредієнтів залежить від ваших смаків.
 
Якщо взяти столову ложку вівсяних пластівців, залити її окропом, дати постояти кілька хвилин і відправити в блендер разом із бананом, склянкою молока чи йогурту, додати ванілін на кінчику ножа і збити, — це вже смачна і поживна страва. За бажання туди можна покласти й ягоди (заморожені йдуть за милу душу), мед чи цукор, насіння, порошок какао. 
 
Інший цікавий варіант — з апельсином чи мандарином (їх треба почистити від кісточок). Збити апельсин (чи мандарин) у блендері з бананом, а також йогуртом — 0,5 склянки, чайною ложкою меду і дрібкою кориці (йогурт додавайте наприкінці збивання).
 
Є сенс обов’язково готувати ці вітамінні коктейлі краси навесні — витягуйте свої заморозки, щось корисне у вашому холодильнику точно знайдеться. 

Вівсянка, панянко!

Улюблена каша знаменитостей і супермоделей тому й улюблена, що вона смачна і зовсім не банальна. Одна справа — просто залити пластівці водою і нудно колупатися в тарілці з такою кашею півранку, а інша — приготувати її з натхненням, і для себе в першу чергу. 
 
Приміром, із чорносливом і мускатним горіхом. Щоб приготувати таку кашу, треба на ніч замочити вівсяну крупу (склянку) і чорнослив (половину склянки). Ще знадобиться склянка молока, чайна ложка меду, кориця, мускатний горіх або інші спеції за смаком. 
 
Перед приготуванням додати до вівсяної крупи і чорносливу спеції і варити на повільному вогні 5 хвилин. Додати молоко і варити ще 5 хвилин. Заправити медом (чи цукром). 
 
Ще один чудовий варіант — вівсянка з печерицями. На склянку пластівців потрібно буде 100 г печериць, цибулина, кілька листочків шпинату (якщо знайдете, але можна і без нього, як варіант — петрушка), 2 чайні ложки оливкової олії, сіль, перець за смаком, чайна ложка соєвого соусу. 
 
Пластівці залити, дати настоятися і злити воду. Якщо у вас вівсяна крупа — помити і зварити до готовності. Тим часом на оливковій олії підсмажити подрібнену цибулину з печерицями, посолити і поперчити. Шпинат чи іншу зелень додати наприкінці.
 
Вівсянку викласти на тарілку, а поверх — вміст смачної сковорідки. Заправити соєвим соусом і подрібненою свіжою зеленню. 

Рибні варіації

Навіть у певні дні посту можна готувати рибу, а не в піст жінкам узагалі про рибу забувати не варто. Як, утім, і чоловікам.
 
Завдяки вмісту омега-3 риба корисна для роботи серця. Користь риби для мозку людини пояснюється тим, що жирні кислоти омега-3 сприяють встановленню зв’язків між клітинами мозку, що допомагає уникати депресії.
 
Для кісток риба необхідна як джерело вітаміну D. Вона додає здорового вигляду шкірі й волоссю.
 
Результати досліджень свідчать про те, що споживання риби допомагає клітинам шкіри краще утримувати вологу і, отже, благотворно впливає на її загальний стан.
 
Що можна додати про рибу від себе, якщо ти не лікар? Те, що будь-яку рибу можна смачно приготувати.
 
Хек, минтай, скумбрія, судак, форель, карась, оселедець — їх можна приготувати з овочами так смачно, що страва залишатиметься з нами після посту точно. 
 
Рибне колесо віднаходити не варто. Треба просто брати будь-який сорт риби та будь-які овочі й поєднувати їх у смачний союз цікавим соусом.
 
Знову ж таки, без експериментів не обійтися. Взагалі, якщо кулінарію по­збавити фантазій і експериментів, залишиться нудна «зобов’язайлівка», а це — величезний мінус будь-якій страві. 
 
Отож, беремо кіло­грам риби, приміром хека чи минтая (або будь-яку зі списку 20 видів найбільш знайомих риб), по дві чималі морквини і цибулини, півтори склянки води, 3 столові ложки густої томатної пасти, олію для обсмажування, 2 столові ложки борошна, сіль, перець — усе це інгредієнти для базового рецепту.
 
Але не розслабляйтеся, бо є ще помідори, червоний пе­рець, зелена цибуля, селера, лимон, петрушка, кріп і ще багато чого, що так і проситься в банячок до шматочків підготовленої рибки. 
 
Рибу розморожуємо, миємо і чистимо від кісточок. Ріжемо на шматочки, обкачуємо в борошні й злегка обсмажуємо на олії. Овочі ріжемо на кільця, шинкуємо і натираємо.
 
Також злегка тушкуємо на олії (краще по черзі, якщо овочів буде багато). Томатну пасту розбавляємо зі склянкою води, солимо, приправляємо і заливаємо цим овочі, нехай тушкуються до випарювання води. 
 
У банячок кладемо шар овочів, шар риби, і цю послідовність повторюємо, поки є риба й овочі. Залити водою (половина склянки), можна додавати лимонні спеції, соєвий соус або трошки яблучного оцту.
 
Готувати в духовці чи на плиті приблизно півгодини, а перед подачею не забути про чудовий витвір природи — зелень. І присипати страву подрібненими чи петрушкою, чи кропом, чи зеленою цибулею, чи всім відразу.
 
І не забувайте, що скоро такою ж зеленню вкриються городи, поля і ліси. І будуть ягоди, свіжі овочі і фрукти, але це вже — «інгредієнти» наших наступних тем. 
Смачного!